Kinderen in het vluchtelingenkamp van al-Hol.
Volledig scherm
Kinderen in het vluchtelingenkamp van al-Hol. © AFP

Al ruim zestig kinderen dit jaar gestorven in Syrische opvangkampen

Dit jaar overleden iedere week twee kinderen in overvolle opvangkampen in Syrië. Dat blijkt uit een rapport dat Save The Children vandaag publiceert. De organisatie verwijt veel Europese landen het lot van duizenden kinderen die kwetsbaar zijn voor geweld, brand, ondervoeding en ziekte te negeren.

 1. België haalt voor het eerst volwassen IS’ers uit Syrië terug: 6 moeders en 10 kinderen geland in België
  PREMIUM

  België haalt voor het eerst volwassen IS’ers uit Syrië terug: 6 moeders en 10 kinderen geland in België

  Er is weer een repatriëring van Belgen uit Syrië voltooid. Voor het eerst zijn daar ook volwassenen bij die deel uitmaakten van de Islamitische Staat (IS). Dat hebben Koerdische media gemeld. Onze redactie wist daarvan, maar hield zich aan de vraag van onze regering om dat voor de veiligheid van de operatie pas morgenochtend naar buiten te brengen — tot parlementslid Theo Francken (N-VA) er vanmiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over begon. Het gaat over zes moeders met tien kinderen, zo hebben wij ter plekke vernomen, die ondertussen in België geland zijn.
 2. PORTRET. Wie zijn de Belgische IS-vrouwen die mogen terugkeren uit Syrië?
  PREMIUM

  PORTRET. Wie zijn de Belgische IS-vrou­wen die mogen terugkeren uit Syrië?

  België haalt voor het eerst volwassen IS’ers terug uit de Koerdische kampen. Het gaat om zes moeders die samen tien kinderen hebben. Vier zijn afkomstig uit Brussel en twee vertrokken uit Vlaanderen. Hun leeftijd varieert van 25 tot 52 jaar oud en ze zaten allemaal vast in het kamp van Roj. In dat van Al-Hol zou het op dit ogenblik niet veilig genoeg zijn om vrouwen te gaan halen. Wij vertellen wie de terugkeerders zijn — en welke Belgische vrouwen er nog achterblijven in Syrië.