Al 6.500 mensen gestorven in Qatar bij voorbereiding wereldkampioenschap voetbal
Zo’n 6.500 mensen zijn de afgelopen 10 jaar gestorven bij de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vandaag. Het zou gaan om arbeiders uit onder andere Pakistan, Nepal en India.
Delen per e-mail
In 2010 raakte bekend dat Qatar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal mocht organiseren. Sindsdien investeerde het land in zeven nieuwe stadions, een nieuwe luchthaven en in verschillende wegen en hotels. Voor deze projecten werden goedkope werkkrachten uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka aangenomen.
Uit overheidsdocumenten blijkt nu dat er opvallend veel van deze werkkrachten stierven. Iedere week kwamen sinds de start van de werken in Qatar in 2011 gemiddeld zo’n 12 mensen om tijdens hun werk. Dat brengt het totaal nu op 6.500 doden. Het cijfer zou volgens The Guardian nog hoger liggen, aangezien er bijvoorbeeld geen werknemers uit de Filipijnen zijn meegerekend. Ook sterfgevallen uit de laatste maanden van 2020 zijn niet verwerkt in het onderzoek.
Volgens het organiserend comité van het wereldkampioenschap zouden er ‘slechts’ 37 doden zijn, die te maken hebben met de bouw van een WK-stadion. Daarvan zouden er zelfs 34 niet werkgerelateerd zijn. Deskundigen trekken die cijfers sterk in twijfel, zeker omdat Qatar iemand die ineenstort op een werf niet beschouwt als een werkgerelateerde dode.
Het land blijft ook vaag over de omstandigheden van het overlijden. Neem nu de 43-jarige Madhu Bollapally, een Indiase man die een ‘natuurlijke dood’ stierf tijdens het werken. Hij was perfect gezond en werd dood teruggevonden op de vloer van de slaapzaal. Volgens de overheid overleed hij aan hartfalen, iets wat nooit officieel is onderzocht door een autopsie. Dit gebeurt regelmatig, zo’n 80 procent van de Indiase werknemers zou bijvoorbeeld omgekomen zijn door een ‘natuurlijke dood’.
Niet uitzonderlijk
Qatar vindt dit echter niet verdacht: “Het sterftecijfer onder deze gemeenschappen ligt binnen het verwachte bereik voor de omvang en demografie van de bevolking. Elk verloren leven is echter een tragedie, en alles wordt in het werk gesteld om te proberen elke dood in ons land te voorkomen”, reageert het land in The Guardian.
De families van omgekomen werknemers blijven vaak verwoest achter in het thuisland. Ze blijven met veel vragen zitten, zijn hun belangrijkste kostwinner kwijt en krijgen niet gemakkelijk een compensatie voor de dood van hun geliefde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Grootschalige razzia tegen neonazinetwerk: Duitse politie vindt drugs en geld
De Duitse politie heeft een grootscheepse razzia gehouden in woningen en kantoren van leden van een neonazinetwerk dat betrokken is bij de grootschalige verkoop van drugs en witwassen. Daarbij werden drugs en cash geld gevonden. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA vrijdag. -
Franse tachtiger scheurt met 191 kilometer per uur richting vaccinatiecentrum: “Ik was te laat voor mijn spuitje”
In het Franse departement Bas-Rhin is gisteren een 88-jarige man geflitst terwijl hij met 191 kilometer per uur over de weg scheurde. De man verantwoordde zijn zware voet met het argument dat hij te laat was voor zijn spuitje tegen het coronavirus. -
-
Biden lijdt politieke nederlaag in Senaat met minimumlonen
De Amerikaanse president Joe Biden is er niet in geslaagd om de minimumlonen in de Verenigde Staten te verhogen als onderdeel van het nieuwe pakket met economische steunmaatregelen tegen de coronacrisis. De Senaat bepaalde dat Bidens plan in strijd is met de regels van het hogerhuis. Dat maakte de Republikeinse senator Lindsey Graham donderdagavond (plaatselijke tijd) bekend. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
WK 2022
Tweede WK-tempel in Qatar is klaar om fans in een "vagina" mét revolutionair dak te ontvangen
Na ruim vijf jaar bouwen is het tweede stadion voor het WK 2022 in Qatar klaar voor gebruik. Het Al Wakrah-stadion ligt op nog geen 20 kilometer van de hoofdstad Doha. Hoewel het stadion door de speciale vorm van het dak ook bekend staat als de ‘VAGINArena’, is het architecturaal hoogstandje gebaseerd op een traditioneel Arabisch zeilschip. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij.