AKP staat voor nieuwe en zware uitdaging: een regeringsvorming
Turkse verkiezingenNa twaalf jaar van alleenheerschappij staat Turks president Erdogans AK-partij voor een nieuwe en meteen zware opgave: een regeringspartner vinden. Na de stembusgang van gisteren blijft de islamitisch-conservatieve AKP veruit de grootste partij in Turkije, maar niet geheel onverwacht stemmen- en zetelverlies betekende meteen het verlies van de absolute parlementsmeerderheid. Opvallend is dat vandaag al stemmen opgingen voor nieuwe verkiezingen. Maar volgens vicepremier Numan Kurtulmus gaat Turkije toch eerst "een coalitieregering uitproberen". Nieuwe verkiezingen zijn "onwaarschijnlijk".
Delen per e-mail
Door de hoge kiesdrempel, tien procent, geeft het nieuwe parlement onderdak aan amper vier partijen. Er zijn dus, theoretisch, drie partners mogelijk voor Erdogans formatie.
Eén partij valt sowieso als partner af: de pro-Koerdische HDP. Die partij -eerder links, liberaal en seculier- nam zondag met ongeveer 13 procent voor het eerst de hoge horde, tot spijt van Erdogan en co. Erdogan had in de verkiezingscampagne overigens herhaaldelijk scherp naar de HDP uitgehaald, hoewel zijn ambt strikte neutraliteit vereist. De HDP is namelijk de oorzaak van alle ellende voor de AKP: mocht de pro-Koerdische beweging onder de drempel zijn uitgekomen, gingen al die zetels naar de AKP. De HDP is bovendien mordicus tegen het "sterk presidentieel systeem" dat Erdogan wou introduceren - in de ogen van de HDP een eufemisme voor een dictatuur.
Minderheidsregering?
Blijven dus nog twee mogelijkheden over: het centrumlinkse CHP, dat ongeveer 25 procent haalde (een status quo tegenover 2011) of het uiterst rechtse MHP, dat met 16 procent de derde grootste politieke formatie in Turkije vormt. Er is nog een derde uitweg: de AKP vormt een minderheidsregering met gedoogsteun vanuit de oppositie.
Binnen de 45 dagen moet een oplossing uit de hoge hoed worden getoverd. Vindt het nieuwe parlement dan nog steeds geen regeringsmeerderheid, kan Erdogan inderdaad nieuwe verkiezingen uitschrijven. Die moeten dan weer ongeveer drie maanden later plaatshebben.
Waarnemers hekelen campagne
Internationale waarnemers hebben de parlementsverkiezingen "in principe" als vrij omschreven, maar tegelijkertijd de voorwaarden van de verkiezingsstrijd gehekeld.
Positief was de hoge kiesopkomst -volgens CNN Türk rond de 84 procent-, luidde het in een verklaring van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De organisatie had echter kritiek op de hoge kiesdrempel van tien procent. Bovendien werd er tijdens de verkiezingsstrijd druk uitgeoefend op de media en kritische journalisten. En de tot neutraliteit verplichte president Recep Tayyip Erdogan heeft "een actieve rol in de verkiezingsstrijd" gespeeld, hekelde de OVSE verder.
Maar toch trok de directeur van het Mensenrechtenbureau van de OVSE (ODIHR), Michael Georg Link, een positieve balans. "De Turkse kiezers hebben tegen de heerschappij van een enkele man of een enkele partij gestemd. Dat is des te opvallender, rekening houdend met de persoonlijke verkiezingsstrijd van de president voor een partij en met het oog op de verslaggeving ten gunste van de regeringspartij", zei hij tegen het Duitse persbureau dpa.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
-
PREMIUM15
Greet De Keyser in de VS: “Trumps erfenis zal nog lang blijven wegen op de politiek in dit land”
Een prachtige zonsopgang, het is bitterkoud buiten, ik zit heerlijk warm binnen aan mijn bureau dit stukje te schrijven. Het voelt goed en meteen maken delen van Amanda Gormans inauguratie-gedicht rake sprongetjes in mijn hoofd. "Het licht is er altijd, als wij dapper genoeg zijn om het te zien." -
Verkiezingen Turkije
Opvallend: recordaantal vrouwen in Turkse parlement
Het nieuwe Turkse parlement zal, na de verkiezingen van zondag, 96 vrouwelijke parlementsleden tellen en dat is, hoewel dit slechts 17,4 procent van het totaal is (het parlement telt 550 zetels), een record voor een land waar de vrouw traditioneel nog een "mindere" rol krijgt toebedeeld en vaak slachtoffer is van huiselijk geweld, vooral dan in de rurale gebieden. -
Tientallen doden bij aanvallen op militaire basissen in Mali
In Mali zijn gisteren zes soldaten en een dertigtal strijders gesneuveld bij gecoördineerde, gelijktijdige aanvallen op twee militaire basissen. Dat melden regeringsbronnen. De aanvallen van de onbekende terroristische groeperingen viseerden de basissen van Boukessi en Mondoro in het centrum van het land. -
Opnieuw protest in Nederland: politie zet traangas en waterkanon in, winkels geplunderd in Eindhoven
In Nederland is het op verschillende plaatsen opnieuw onrustig door betogers die zich verzetten tegen het coronabeleid, waaronder de avondklok die gisteren is ingegaan. De politie heeft het Museumplein in Amsterdam ontruimd met een waterkanon en meer dan 100 mensen aangehouden. Ook in Eindhoven liep het uit de hand. Urenlang vlogen de stenen, golfballen, vuurwerkbommen en zelfs messen door de lucht. De politie zette traangas in en hield minstens dertig mensen aan. De burgemeesters van beide steden hebben demonstraties verboden.