Als het van de Turken die in ons land wonen had afgehangen, dan had de partij van Erdogan wel haar absolute meerderheid behouden. Een kleine 63 procent van de Belgisch-Turkse kiezers stemde voor de AKP. Erdogan had er dan ook alles aan gedaan, hij is de Turkse gemeenschap hier zelf komen toespreken in de Ethias-arena in Hasselt. De pro-Koerdische HDP kreeg in ons land zowat 13,5 procent van de stemmen, net iets meer dan in Turkije.

AKP staat voor nieuwe en zware uitdaging: een regeringsvorming

Turkse verkiezingenNa twaalf jaar van alleenheerschappij staat Turks president Erdogans AK-partij voor een nieuwe en meteen zware opgave: een regeringspartner vinden. Na de stembusgang van gisteren blijft de islamitisch-conservatieve AKP veruit de grootste partij in Turkije, maar niet geheel onverwacht stemmen- en zetelverlies betekende meteen het verlies van de absolute parlementsmeerderheid. Opvallend is dat vandaag al stemmen opgingen voor nieuwe verkiezingen. Maar volgens vicepremier Numan Kurtulmus gaat Turkije toch eerst "een coalitieregering uitproberen". Nieuwe verkiezingen zijn "onwaarschijnlijk".

 1. Opnieuw protest in Nederland: politie zet traangas en waterkanon in, winkels geplunderd in Eindhoven

  Opnieuw protest in Nederland: politie zet traangas en waterkanon in, winkels geplunderd in Eindhoven

  In Nederland is het op verschillende plaatsen opnieuw onrustig door betogers die zich verzetten tegen het coronabeleid, waaronder de avondklok die gisteren is ingegaan. De politie heeft het Museumplein in Amsterdam ontruimd met een waterkanon en meer dan 100 mensen aangehouden. Ook in Eindhoven liep het uit de hand. Urenlang vlogen de stenen, golfballen, vuurwerkbommen en zelfs messen door de lucht. De politie zette traangas in en hield minstens dertig mensen aan. De burgemeesters van beide steden hebben demonstraties verboden.
 1. Hilarische beelden van aap die verjaardagsfeestje verpest
  Play
  bizar

  Hilarische beelden van aap die verjaar­dags­feest­je verpest

 2. Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen
  Play

  Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen