De luchtvaartsector toont zich steeds bezorgder over de mogelijke invloed van 5G-technologie op de boordinstrumenten van vliegtuigen. Nu roepen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing de Amerikaanse regering op om de uitrol van de technologie voor supersnel mobiel internet, gepland voor begin januari, uit te stellen. De technologie zou “een enorme negatieve impact kunnen hebben op de luchtvaartsector”, zeggen ze. De telecomsector spreekt van paniekzaaierij.
De luchtvaartsector en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zijn al langer bezorgd dat 5G de werking van gevoelige instrumenten, zoals radiohoogtemeters, zou kunnen verstoren. Dat zou bijvoorbeeld tijdens sneeuwstormen en bij beperkte zichtbaarheid kunnen leiden tot vertragingen.
“5G-interferentie kan een negatieve invloed hebben op de veilige werking van vliegtuigen”, zo citeert de Britse omroep BBC de toplui van Boeing en Airbus Americas, Dave Calhoun and Jeffrey Knittel. Zij uiten hun bezorgdheid in een brief aan Amerikaans minister van Transport Pete Buttigieg.
Eerder waarschuwden ook luchtvaartmaatschappijen al voor mogelijke problemen. “Als je ons zou vragen wat onze grootste bezorgdheid is op korte termijn, dan is dat de uitrol van 5G”, zo zei Gary Kelly, de topman van Southwest Airlines, eerder deze week in de Amerikaanse Senaat. En de vereniging Airlines for America vreest dat 5G de luchtvaartmaatschappijen tot 2,1 miljard dollar kan kosten aan vluchtverstoringen.
5G uitstellen zal schade veroorzaken. De uitrol met een jaar uitstellen, zal leiden tot 50 miljard dollar minder economische groei
Meredith Attwell Baker, Topvrouw CTIA
Tegenvoorstel Airbus en Boeing
Twee grote telecomoperatoren, Verizon en AT&T, zouden oorspronkelijk begin december met 5G beginnen. Dat werd uitgesteld tot 5 januari, op vraag van de FAA. De twee bedrijven beloofden ook extra maatregelen te nemen, in afwachting van een diepergaande analyse door de FAA. Maar volgens de luchtvaartsector gaan die maatregelen niet ver genoeg. Airbus en Boeing zeggen dat ze een tegenvoorstel hebben gedaan om de risico’s rond luchthavens en andere kritieke plaatsen te verminderen.
“Paniekzaaierij”
De telecomsector zegt dat er geen probleem is. Sectorvereniging CTIA noemt 5G veilig en beschuldigt de luchtvaartsector van paniekzaaierij en het verdraaien van feiten. “5G uitstellen zal schade veroorzaken. De uitrol met een jaar uitstellen, zal leiden tot 50 miljard dollar minder economische groei, net op het moment dat het land herstelt van de coronapandemie”, zei CTIA-topvrouw Meredith Attwell Baker in november.
Ik vraag me af hoe gezond dit allemaal is, natuurlijk zullen studies, betaald door diegene die poen rapen achter die 5G, beweren dat er niets mis is. Het aantal kankergevallen bevestigd in ieder geval dat, zelf het vorig systeem, niet dat is. Als er maar geld te rapen valt nietwaar dan is alles goed.
Karel Flanders
1 jaar geleden
Als dat die hoogtemeters al verstoort, wat doet dat nog allemaal wat we nog niet weten? Of tenminste wat verzwijgen ze nog?
chris delanghe
1 jaar geleden
Bij boeing en airbus weten ze maar al te goed wat ze zeggen én terecht omtrent 5G. Voor de telecom en de overheid gaat het immers om miljarden en miljarden ... En dan hebben we het nog niet over onze aller gezondheid!!!
Ferdinand Nuyts
1 jaar geleden
"Airbus en Boeing bezorgd over 5G" Terecht met 5G netwerk kan je gebieden afsluiten van het elektriciteitsnet als er te weinig stroom dreigt en elektrische auto's stilleggen als het te druk is op de autosnelweg, Daar dient 5G voor en die digitale meter.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIves Ameel
Karel Flanders
chris delanghe
Ferdinand Nuyts