Aftredend premier Hariri wil volgende regering in Libanon niet meer leiden
De aftredende Libanese premier Saad Hariri kondigde vandaag aan dat hij in de nieuwe regering niet opnieuw regeringsleider wil zijn. Daarmee legt hij de bal in het kamp van zijn tegenstanders, maar een andere kandidaat-premier lijkt niet meteen voorhanden.
Hariri diende eind oktober zijn ontslag in door de aanhoudende protesten tegen de heersende elite en de corruptie in Libanon. De nieuwe regering zal de lastige taak hebben om de zware economische crisis in het land te tackelen. De post van premier is volgens het Libanese systeem van machtsdeling voorbehouden aan een soenniet, en Hariri wordt traditioneel gezien als de leider van de soennitische zijde.
Het sjiitische Hezbollah en zijn medestanders wilden dat Hariri zou terugkeren als premier. Ze weigerden zijn vraag om een puur technocratische regering te vormen, omdat ze liever een regering van technocraten en politici zien.
“Duidelijke beslissing”
"Ik hou me aan de regel 'niet ik, liever iemand anders' om een regering te vormen die zich bezighoudt met de wensen van de jonge mannen en vrouwen", aldus de uittredend premier, die het had over een "duidelijke en gedecideerde beslissing". De andere politieke krachten verweet hij "onverantwoorde praktijken" en een "chronische ontkenning".
President Michel Aoun moet nu officiële consultaties houden met leden van het parlement om een nieuwe premier aan te duiden. De kandidaat die de meeste steun geniet, wordt voorgedragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitsland beboet “Poetins fangirl” vanwege grove uitspraken: “Invasie van Oekraïne was nodig”
-
Libanese premier plooit voor aanhoudend protest en kondigt ontslag aan
De Libanese premier Saad Hariri heeft zijn ontslag aangekondigd. In de loop van de dag deden al geruchten de ronde over een eventueel terugtreden van premier Hariri. -
Man doodgeschoten bij aanhoudende protesten in Libanon
Een man is deze nacht doodgeschoten ten zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet nadat het leger het vuur had geopend om manifestanten uit elkaar te drijven. Dat meldt het nationale informatieagentschap. -
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Oekraïners in bezet gebied zitten na overstroming als ratten in de val: “Onze boten zijn gestolen, ze zijn ons kapot aan het maken”
Oekraïners die in bezet gebied leven en de muur van water op zich af zagen komen, zitten als ratten in de val. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen die ‘The Kiev Independent’ en ‘The Washington Post konden optekenen. Inwoners van de overstroomde nederzettingen worden aan hun lot overgelaten. Wie toch hulp wil bieden, wordt tegengehouden door de Russen. De vijandige troepen zouden in de weken voordien zelfs doelbewust boten vernield of gestolen hebben, met de bedoeling om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. “Ze zijn ons kapot aan het maken”, klinkt het. -
Tienduizenden mensen betogen in Beiroet
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer