Ashraf Ghani
Volledig scherm
Ashraf Ghani © EPA

Afghaanse president gevlucht naar Verenigde Arabische Emiraten: “Hij had 169 miljoen dollar bij toen hij Afghanistan verliet”

De Afghaanse president Ashraf Ghani, die zijn land is ontvlucht toen de taliban de macht overnamen, verblijft nu samen met zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Afghaanse ambassadeur in Tadzjikistan beweert dat Ghani ongeveer 169 miljoen dollar (ruim 144 miljoen euro) bij zich had toen hij zondag Afghanistan verliet. Eerder had ook de woordvoerder van de Russische ambassade in Kaboel geclaimd dat de president was gevlucht met vier wagens en een helikopter vol geld. Het ging klaarblijkelijk om zo veel cash dat het niet allemaal in de helikopter kon. Voor Ghani zat er niets anders op dan een deel achter te laten op de tarmac. In een videoboodschap op Facebook richtte hij zich vanavond tot het Afghaanse volk.

101 reacties

 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Het is de Amerikaanse strategie en aanpak die gefaald heeft. Op alle vlakken. Zowel militair, als politiek en maatschappelijk. Een land als Afghanistan kan je niet in handen houden door basissen en steden te bezetten. En de wegen en het platteland over te laten aan de Taliban. Dan verlies je de aanvoerlijnen en wordt je gewoon een vaste goed te lokaliseren schiettent. En de jongens die in het leger vochten waren de arme jongens van het platteland wiens familie dan bedreigd werd door de Taliban.
 • Paul Van den Berge

  2 maanden geleden
  Een mooi appeltje voor de dorst bijeen gespaard als president. En nu maar genieten.
 • Catherine MISTIAEN

  2 maanden geleden
  Als upperdog de politieagent van de wereld zijn, is niet gemakkelijk. Je wilt de underdog helpen door hem te voorzien van een stevige ruggengraat, om voor zichzelf op te komen. Maar als de underdog zijn positie niet wil opgeven, omdat die zo comfortabel is, tja, dan heb je een probleem, natuurlijk.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  "meer dan 2,000 bewapende voertuigen, inbegrepen U.S. Humvees, en tot 40 luchtvaartuigen met mogelijk UH-60 Black Hawks, scout aanvalshelicopters en ScanEagle militaire drones" is de oorlogsbuit volgens een Amerikaans inlichtingenofficier. Ook nog leuk tuig als nachtkijkers. Sel je voor dat dat in handen komt van terroristen.
 • Johan Van loocke

  2 maanden geleden
  @Johanes, ik hoop dat ik het mis heb, maar ik denk dat het geld enkel dient om een luxueuze levensstijl te kunen houden ...