Ashraf Ghani
Volledig scherm
Ashraf Ghani © EPA

Afghaanse president gevlucht naar Verenigde Arabische Emiraten: “Hij had 169 miljoen dollar bij toen hij Afghanistan verliet”

De Afghaanse president Ashraf Ghani, die zijn land is ontvlucht toen de taliban de macht overnamen, verblijft nu samen met zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Afghaanse ambassadeur in Tadzjikistan beweert dat Ghani ongeveer 169 miljoen dollar (ruim 144 miljoen euro) bij zich had toen hij zondag Afghanistan verliet. Eerder had ook de woordvoerder van de Russische ambassade in Kaboel geclaimd dat de president was gevlucht met vier wagens en een helikopter vol geld. Het ging klaarblijkelijk om zo veel cash dat het niet allemaal in de helikopter kon. Voor Ghani zat er niets anders op dan een deel achter te laten op de tarmac. In een videoboodschap op Facebook richtte hij zich vanavond tot het Afghaanse volk.

100 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Het is de Amerikaanse strategie en aanpak die gefaald heeft. Op alle vlakken. Zowel militair, als politiek en maatschappelijk. Een land als Afghanistan kan je niet in handen houden door basissen en steden te bezetten. En de wegen en het platteland over te laten aan de Taliban. Dan verlies je de aanvoerlijnen en wordt je gewoon een vaste goed te lokaliseren schiettent. En de jongens die in het leger vochten waren de arme jongens van het platteland wiens familie dan bedreigd werd door de Taliban.
 • Paul Broeckx

  1 jaar geleden
  Een mooi appeltje voor de dorst bijeen gespaard als president. En nu maar genieten.
 • Catherine Mistiaen

  1 jaar geleden
  Als upperdog de politieagent van de wereld zijn, is niet gemakkelijk. Je wilt de underdog helpen door hem te voorzien van een stevige ruggengraat, om voor zichzelf op te komen. Maar als de underdog zijn positie niet wil opgeven, omdat die zo comfortabel is, tja, dan heb je een probleem, natuurlijk.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  "meer dan 2,000 bewapende voertuigen, inbegrepen U.S. Humvees, en tot 40 luchtvaartuigen met mogelijk UH-60 Black Hawks, scout aanvalshelicopters en ScanEagle militaire drones" is de oorlogsbuit volgens een Amerikaans inlichtingenofficier. Ook nog leuk tuig als nachtkijkers. Sel je voor dat dat in handen komt van terroristen.
 • Johan Van loocke

  1 jaar geleden
  @Johanes, ik hoop dat ik het mis heb, maar ik denk dat het geld enkel dient om een luxueuze levensstijl te kunen houden ...
 1. Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”
  PREMIUM
  9

  Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”

  Turks president Erdogan rees naar de macht in 2003, in de nasleep van een zware aardbeving in 1999. Hij zou de zaken anders doen. Ondertussen schat de WHO dat de dodentol van de aardbeving van maandagochtend kan oplopen tot boven de 20.000. Bovendien kampt Turkije met een zware economische crisis. Overleeft Erdogan de Turkse verkiezingen van mei? Is hij verantwoordelijk voor deze ramp? “De volkswoede kan zich tegen hem keren”, zegt Turkije-expert Dirk Rochtus (KU Leuven).
 2. De laatste man die vrede bracht: wat is er gebeurd met de koning van Afghanistan?
  PREMIUM
  Royalty

  De laatste man die vrede bracht: wat is er gebeurd met de koning van Afghanis­tan?

  De situatie in Afghanistan houdt de wereld in zijn greep. Door de wissel van regime lijkt het land een compleet andere koers in te slaan, al leert de geschiedenis dat dat geen unicum is voor Afghanistan. Het land is sinds 1973 een republiek, maar daarvoor was het eeuwenlang een koninkrijk waar de koning (de Sjah) met de plak zwaaide. Wat is er gebeurd met Mohammed Zahir Sjah, die door zijn eigen neef van de troon werd gestoten om de monarchie te doen vallen? Dit was het lot van de dynastie die 250 jaar over Afghanistan heerste.
 1. Poetin "rekt tijd" en denkt dat hij Oekraïne "naar onderhandelingstafel kan bombarderen", volgens Estse inlichtingendienst
  35

  Poetin "rekt tijd" en denkt dat hij Oekraïne "naar onderhande­lings­ta­fel kan bombarde­ren", volgens Estse inlichtin­gen­dienst

  De Russische president Vladimir Poetin “rekt tijd” in Oekraïne in de overtuiging dat Rusland het langer zal uithouden op het slagveld dan Oekraïne en het Westen. Dat zegt de directeur-generaal van de Estse buitenlandse inlichtingendienst (EFIS). Volgens Kaupo Rosin denkt Poetin dat hij Oekraïne “naar de onderhandelingstafel kan bombarderen”.