Adoptiefraude in Congo (slot): onderzoek naar álle adopties via Congolees weeshuis
Het federaal parket zal álle adopties via het omstreden Congolese weeshuis Tumaini herbekijken. Dat bevestigt woordvoerder Eric Van der Sijpt. In minstens drie dossiers is er sprake van verregaande fraude. "Of de rest in orde is? Dat is de vraag van één miljoen."
Het gerechtelijk onderzoek naar de adoptiefraude is in een stroomversnelling geraakt. Een week lang berichtte deze krant over de dubieuze praktijken van weeshuis Tumaini in Kinshasa. In november 2015 kwamen elf 'weeskindjes' toe in ons land. Zeker drie van hen bleken een valse identiteit gekregen te hebben. En vooral: het wáren geen wezen.
Wij spoorden hun biologische ouders op in de Democratische Republiek Congo. Voor deze drie kinderen komt er sowieso een herziening van de adoptieprocedure. Dat betekent niet dat ze sowieso terug naar hun land van herkomst moeten. Het is aan de familierechter om daarover te oordelen - en hij kan perfect beslissen dat het voor het kind beter is om toch bij de adoptieouders te blijven.
Zekerheid
Maar het federaal parket zal ook de acht andere dossiers, en bij uitbreiding álle Congolese adopties sinds de samenwerking met het weeshuis in 2012 van start ging, onder de loep nemen. Over hoeveel zaken het precies gaat, is nog niet duidelijk. Julienne Mpemba, de Belgisch-Congolese uitbaatster van Tumaini, zegt dat ze "dertig à veertig" wezen 'leverde' aan wensouders in ons land en de VS. Zij beweert dat er enkel "een probleem" is in drie dossiers, maar het parket wil zekerheid. Mensenrechtenorganisaties die het weeshuis al langer in de gaten houden, vrezen alvast dat er in méér dossiers gesjoemeld werd.
Mpemba is in verdenking gesteld van mensenhandel, maar het netwerk kindersmokkelaars in Congo moet nog in kaart gebracht worden. In Kinshasa werd tien dagen geleden wel al een man opgepakt die enkele kinderen richting weeshuis begeleid had. Dieumerci K. zegt dat hij erin geluisd is door criminelen met connecties op zeer hoog niveau.
Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA), dat kandidaat-adoptieouders begeleidt voor en gedurende de adoptieprocedure, herhaalt dat het geen aanwijzingen van onregelmatigheden heeft bij de enige drie adopties in Vlaanderen uit de DR Congo. Ook die kinderen kwamen uit het weeshuis Tumaini in Kinshasa.
Het VCA, dat resorteert onder Kind & Gezin, werkt mee aan het lopende gerechtelijk onderzoek rond de adopties via het weeshuis. De Vlaamse dossiers zijn mee betrokken geweest in het onderzoek. "Wij hebben nog altijd geen enkele aanwijzing dat er iets fout gelopen is", zegt Leen Du Bois, woordvoerder van Kind & Gezin. "Maar het onderzoek loopt nog en we mogen en kunnen dus niet veel details geven."
Na aankomst van de kinderen in Vlaanderen besliste het VCA de samenwerking met het weeshuis te stoppen, ook gezien het moratorium.
Hoe moet het nu verder met Samira, Zakiatu en Jaëlle - de drie meisjes die in ons land als weeskinderen geadopteerd werden, terwijl ze in werkelijkheid nog biologische ouders hebben? Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees het slot van onze serie over adoptiefraude in Congo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Adoptiefraude
Onze reporters werden drie dagen lang ondervraagd door Congolese inlichtingendienst
Onze verslaggevers, Kurt Wertelaers en Benoit De Freine, zijn drie dagen lang door de Congolese inlichtingendienst ondervraagd over hun werk en over wat ze te weten waren gekomen over de kindersmokkel, die Het Laatste Nieuws vandaag naar buiten brengt. Pas na een tussenkomst van de Belgische ambassade werden ze vrijgelaten. -
Video
Deel 3 over adoptiefraude in Congo: "Ze wilden alleen meisjes. Niemand wilde Jacques"
"Ik zat al in de auto, maar ik was mijn sandaaltjes vergeten. Ik ben ze vlug gaan halen in het weeshuis. Toen ik naar buiten liep, zag ik de auto wegrijden. Het is mijn schuld, ik had mijn sandaaltjes nooit mogen vergeten. Ik mis mijn vriendinnetjes enorm." Maar het wás niet de schuld van de kleine Jacques (7). Hij paste gewoon niet in het adoptieprofiel. Terwijl zijn échte ouders op 850 kilometer van Kinshasa niet wisten waar hun kind was, bleef Jacques achter in het weeshuis. -
-
Adoptiefraude
"Waarom nog samenwerken met weeshuis als er al sprake was van ontvoeringen?"
Waarom werd er in 2015 nog samengewerkt met het Congolese weeshuis Tumaini en met de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba, terwijl Congolese mensenrechtenorganisaties en Interpol al in 2013 over informatie beschikten die beide in verband bracht met de ontvoering van jonge kinderen? Dat wil Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) weten van minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). -
"Geen aanwijzing van onregelmatigheid bij adopties in Vlaanderen"
Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA), dat kandidaat-adoptieouders begeleidt voor en gedurende de adoptieprocedure, heeft geen aanwijzingen van onregelmatigheden bij de enige drie adopties in Vlaanderen uit de DR Congo in 2015. Ook die kinderen kwamen uit het weeshuis Tumaini in Kinshasa. -
22
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
Adoptiefraude: in Congo ontvoerde kinderen belanden als 'wezen' in België
Minstens drie Congolese 'weeskindjes' die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebracht in een weeshuis waar ze valse namen kregen. De Belgische adoptieouders waren zich van geen kwaad bewust en hebben nooit geweten dat hun kinderen - Samira, Zakiatu en Jaëlle - uit hun gezin geroofd werden. Onze reporters zochten en vonden de biologische ouders in de Congolese brousse. De eerste aflevering leest u vandaag uitzonderlijk helemaal gratis, de rest van de reeks vanaf zaterdag in Het Laatste Nieuws en op HLN+.