Julienne Mpemba uit Namen (aangewezen door de rode pijl) samen met onder meer de valse weeskindjes Zaktiatu en Jaëlle, is volgens het parket verantwoordelijk voor de mensenhandel.
Volledig scherm
Julienne Mpemba uit Namen (aangewezen door de rode pijl) samen met onder meer de valse weeskindjes Zaktiatu en Jaëlle, is volgens het parket verantwoordelijk voor de mensenhandel. © Benoit De Freine

Adoptiefraude in Congo (slot): onderzoek naar álle adopties via Congolees weeshuis

Het federaal parket zal álle adopties via het omstreden Congolese weeshuis Tumaini herbekijken. Dat bevestigt woordvoerder Eric Van der Sijpt. In minstens drie dossiers is er sprake van verregaande fraude. "Of de rest in orde is? Dat is de vraag van één miljoen."

 1. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  22

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 2. Adoptiefraude: in Congo ontvoerde kinderen belanden als 'wezen' in België

  Adoptie­frau­de: in Congo ontvoerde kinderen belanden als 'wezen' in België

  Minstens drie Congolese 'weeskindjes' die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebracht in een weeshuis waar ze valse namen kregen. De Belgische adoptieouders waren zich van geen kwaad bewust en hebben nooit geweten dat hun kinderen - Samira, Zakiatu en Jaëlle - uit hun gezin geroofd werden. Onze reporters zochten en vonden de biologische ouders in de Congolese brousse. De eerste aflevering leest u vandaag uitzonderlijk helemaal gratis, de rest van de reeks vanaf zaterdag in Het Laatste Nieuws en op HLN+.