Ademhaling Boris Johnson (55) ging plots snel achteruit: om 17 uur nog videomeeting aan het leiden, om 19 uur op intensieve
De toestand van de Britse premier Boris Johnson (55), die sinds zondag in het ziekenhuis ligt met aanhoudende coronaklachten, is gisteren in de loop van de dag plots snel verslechterd. Om 17 uur zat hij nog in een videovergadering met leden van zijn kabinet, om 19 uur werd hij overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen. Volgens Britse media had de premier ademhalingsproblemen en kreeg hij zuurstof toegediend. Twee bronnen dichtbij Johnson meldden vanmorgen dat zijn toestand voorlopig onveranderd is, aldus persbureau Reuters.
Delen per e-mail
Johnson zat al een tiental dagen in zelfisolatie nadat hij positief had getest op het coronavirus. De premier - die volgens zijn biografe Sonia Purnell een hekel heeft aan ziek zijn en het een teken vindt van zwakte - bleef echter doorwerken vanuit zijn kantoor en had naar eigen zeggen enkel milde symptomen. Zondagavond werd hij op advies van zijn medische staf dan toch opgenomen in het ziekenhuis, omdat zijn klachten bleven aanhouden. Daar zou al sinds donderdag een bed klaargestaan hebben. Zo bleef de premier hoge koorts hebben.
Gisteren verslechterde de toestand van de 55-jarige premier. Rond 19 uur (20 uur Belgische tijd) werd hij overgebracht naar intensieve zorg, meldt de BBC. Volgens The Guardian was Johnson de hele tijd bij bewustzijn en werd hij overgebracht als voorzorgsmaatregel voor het geval hij beademing nodig zou hebben. Dat zou op dit moment nog niet het geval zijn, hoewel Johnson al wel zuurstof toegediend gekregen zou hebben.
“Snel gegaan”
“Het is snel gegaan”, weet Sky News-journaliste Beth Rigby. “Hij kreeg problemen met zijn ademhaling en vroeg nog zelf aan Dominic Raab (de minister van Buitenlandse Zaken, red.) om zijn taken over te nemen. De beademingsmachine staat klaar voor als zijn toestand zou verslechteren.”
Vanmorgen bevestigde minister voor Kabinetszaken Michael Grove dat Johnson zich nog altijd op de afdeling intensieve zorgen bevindt, maar dat zijn kabinet verder werkt. Hij kreeg inderdaad zuurstof toegediend, maar ligt niet aan een beademingstoestel volgens Grove. Hij gaf ook aan “dat hij geen weet heeft” van een mogelijke longontsteking bij de premier.
Johnson ligt in het St. Thomas-ziekenhuis in Londen, vlakbij het Britse parlement. Dat is een gerenommeerd academisch ziekenhuis, dat bekend staat als een van de beste van het land. In het ziekenhuis werden de eerste coronapatiënten behandeld en sindsdien werden er meer opgenomen dan elders in Groot-Brittannië.
“Op de dienst intensieve zorgen wordt hij nog veel korter opgevolgd door een vaste verpleger”, weet spoedarts Kishan Rees. “Zijn temperatuur, bloeddruk, hartslag, zuurstofsaturatie,... Alles wordt strak in de gaten gehouden.”
Cykotinestorm
“Sommigen herstellen volledig nadat ze vijf à zeven dagen het gevoel van griep gehad hebben. Maar bij anderen ontstaat er een zeer zware auto-immuunreactie, een cytokinestorm. Het gezonde longweefsel wordt verwoest, met orgaanfalen tot gevolg. Meestal gaat het om patiënten die diabetes of chronische longaandoeningen hebben, echte risicofactoren dus. Bij mijn weten heeft Johnson daar geen last van.”
Eerder op de dag zei de woordvoerder van Johnson dat de premier nog wel even in het ziekenhuis zou blijven. “Hij moet steeds hoesten en heeft koorts”, aldus de zegsman. Johnson zelf tweette dat hij naar het ziekenhuis was gebracht “voor routinetests”. “Ik ben in goede doen en blijft in contact met mijn team, terwijl we verder blijven werken om dit virus te bestrijden en iedereen veilig te houden.”
Dominic Raab plaatsvervanger
De grondwet voorziet niet in een formele opvolger voor de Britse premier, mocht die buiten strijd raken. De dagelijkse leiding van het land is intussen in handen van buitenlandminister Raab. “Er zit een ongelooflijk sterke teamgeest achter de premier”, verzekerde Raab. “De regeringsplannen van Johnson zullen zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Dit is dé manier om het land door de uitdaging van de coronacrisis te loodsen.”
De Franse president Emmanuel Macron wenste Johnson alvast een voorspoedig herstel toe. “Al mijn steun aan Johnson, zijn familie en het Britse volk. Ik hoop dat hij deze beproeving snel te boven komt”, klinkt het in zijn tweet.
Ex-premier Theresa May moest plaats maken voor Johnson, maar ook zij leeft duidelijk met hem mee. “Mijn gedachten en gebeden zijn bij Johnson en zijn familie. Dit vreselijke virus maakt geen onderscheid. Iedereen kan het krijgen. Iedereen kan het verspreiden”, benadrukt ze.
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO wensen Johnson veel sterkte en een spoedig herstel, net als Belgisch oud-premier en huidig president van de Europese Raad Charles Michel:
De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat hij bedroefd is over de verslechtering van de toestand van de Britse premier. “Ik wil ook de beste wensen sturen naar een goede vriend van mij, een vriend van ons land, premier Boris Johnson. We waren erg bedroefd toen we hoorden dat hij vanmiddag op de intensive care is opgenomen. Alle Amerikanen bidden voor zijn herstel.”
Johnson sprak de Britten vrijdag nog toe in een videoboodschap op Twitter over zijn persoonlijke situatie. “Hoewel ik me beter voel en zeven dagen in isolatie heb gezeten, heb ik nog steeds verhoging”, zei Johnson toen. Hij smeekte de Britten thuis te blijven voor het weekend. “Ik wil nog een belangrijk ding zeggen met het mooie weer in het achterhoofd”, klonk het. “De verleiding om naar buiten te gaan en de regels te overtreden, zal groot zijn. Maar doe dat alsjeblieft niet. Hou je aan de opgelegde maatregelen.”
Ironisch genoeg duurde het in het Verenigd Koninkrijk even eer er strenge maatregelen kwamen tegen het coronavirus. Aanvankelijk werd besloten om het virus zijn gang te laten gaan, om tot een groepsimmuniteit te komen, maar uiteindelijk werd het geweer van schouder veranderd, omdat er te veel slachtoffers zouden vallen en de gezondheidszorg de toevloed van patiënten niet zou aankunnen.
Baby
Boris Johnson en zijn 24 jaar jongere partner Carry Symonds (31) verwachten voor het begin van de zomer een baby. Symonds zelf zit thuis in quarantaine, nadat ze ook coronasymptomen kreeg. Ze mag Johnson niet zien.
De premier rookt niet, maar zei onlangs wel dat hij wat gewicht wilde verliezen. Hij speelt tennis en als burgemeester van Londen nam hij vaak de fiets als hij ergens heen moest.
Bekijk ook: Boris Johnson opgenomen in het ziekenhuis
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee mannen riskeren boete van 25.000 euro voor het niet dragen van mondmasker op vliegtuig
Twee Russische mannen krijgen mogelijk een boete van 25.000 euro in de bus omdat ze weigerden een mondmasker te dragen op een vliegtuig. Dat meldt de Duitse politie vrijdag. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
Bernie Sanders omarmt zijn meme en verkoopt nu truien met beroemde foto voor het goede doel
Bernie Sanders gaat behoorlijk viraal met een foto die van hem werd gemaakt tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Daarom besloot de oud-presidentskandidaat de populaire foto op truien te drukken, om ze te verkopen voor het goede doel. -
“Nog te vroeg voor niet-dringende consultaties in ziekenhuizen” - Aantal overlijdens in Italië opnieuw gestegen - Boris Johnson belandt op intensieve zorg
• Er is in ons land sprake van een lichte daling van het aantal hospitalisaties. De afgelopen 24 uur werden er 420 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Een dag eerder waren dat er nog 499. • Viroloog Van Ranst waarschuwt dan ook: “Het is bijzonder gevaarlijk om nu al te praten over versoepelen maatregelen” • Crisiscentrum verduidelijkt coronarichtlijnen opnieuw: skaten mag, in park zitten niet • Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen gestegen tot 1,2 miljoen, de dodentol bedraagt meer dan 65.000. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
LIVE. Grimmige sfeer in Rusland: ruim duizend aanhangers van Navalny opgepakt, zijn vrouw post foto vanuit celwagen
31 reacties
jan roegiers
Nico Steyaert
Yves Van Rossem
magda de munck
issie cardoza