Aartsbisdom Keulen verwikkeld in misbruikschandaal: verdachte priester stapt uit het leven
Een priester uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring.
Delen per e-mail
Het vermeende slachtoffer meldde zich eind december bij het aartsbisdom. Dat startte in januari zoals voorgeschreven een kerkelijk vooronderzoek naar de beschuldiging aan het adres van de priester. Medio januari volgde een gesprek met hem. het dossier werd op 3 februari naar het Openbaar Ministerie in Bonn gestuurd, vergezeld van een verzoek om juridische beoordeling en het nemen van de daarvoor noodzakelijke stappen.
De pastoors van de parochiegemeenten waarin de priester actief was tijdens de uitoefening van het priesterschap, werden geïnformeerd over de beschuldigingen aan diens adres. Het aartsbisdom Keulen neemt elke zaak of verdenking van seksueel misbruik en seksueel geweld naar eigen zeggen zeer serieus. “Ook al is de beschuldigde priester intussen overleden, het aartsbisdom Keulen zal de zaak verder onderzoeken en volledig ophelderen”, staat in de verklaring. “Omdat het aartsbisdom Keulen de nodige hulp en ondersteuning wil bieden aan elk mogelijk slachtoffer, worden komend weekend in alle plaatsen waar de priester actief was oproepen aan hen gelanceerd met de aanmoediging zich bij het aartsbisdom te melden.”
Het aartsbisdom Keulen vraagt slachtoffers en/of getuigen van seksueel misbruik en seksueel geweld uitdrukkelijk om contact op te nemen met twee externe contactpersonen van wie naam, telefoonnummer en mailadres onder de verklaring vermeld zijn.
Onderzoeksrapport
De zelfdoding overschaduwt de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de Duitse bisschoppenconferentie die vandaag begint. De bisschoppen spreken onder andere over het misbruikschandaal waarin het aartsbisdom Keulen is verwikkeld met aartsbisschop en kardinaal Rainer Woelki (64) als middelpunt. De geestelijk leider ligt onder vuur, omdat hij een onderzoeksrapport van een advocatenkantoor uit München al maandenlang niet naar buiten wil brengen. Woelki verklaarde tot nu toe alleen dat in het onderzoek 236 gevallen van mogelijk seksueel misbruik zijn onderzocht. De geestelijke wil naar eigen zeggen wachten op een tweede onderzoeksrapport, vanwege vermeende "methodologische tekortkomingen”, oftewel gebreken in de wetenschappelijke aanpak van dit eerste rapport.
300 slachtoffers, 200 verdachten
In afwachting van het tweede onderzoeksrapport, dat werd opgesteld door een Keulse hoogleraar Strafrecht en op 18 maart wordt gepresenteerd, besloot de aartsbisschop te zwijgen over het misbruikschandaal. Der Spiegel publiceerde afgelopen week echter informatie uit dit rapport. Daarin staat onder meer dat er sinds 1975 ruim driehonderd meldingen zijn van mogelijke misbruikgevallen binnen het bisdom met meer dan driehonderd slachtoffers en tweehonderd verdachten. De informatie veroorzaakte landelijk ophef en deed veel Keulse katholieken besluiten zich te laten uitschrijven uit de katholieke kerk. Dat waren er vrijdag zoveel dat de server van de rechtbank, waar ze een afspraak moeten maken om een formulier in te vullen, crashte.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vermoedelijke leider van IS in Duitsland veroordeeld tot 10 jaar cel
De Iraakse predikant Abu Walaa die vermoedelijk aan het hoofd stond van Islamitische Staat in Duitsland, is vandaag veroordeeld tot 10,5 jaar cel. De man moest terechtstaan in een proces tegen een rekruteringsnetwerk voor jihadstrijders. -
Verkoop van schoonmaakmiddelen als Dettol en Cillit Bang fors omhoog
De Britse producent Reckitt Benckise (RB), heeft in 2020 goede zaken gedaan met de verkoop van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen zoals Dettol. De omzet van het bedrijf steeg met zo’n 16 miljard euro. -
PREMIUM
“Hij sloeg zijn hond tot die de vloer onderpiste”: wat we allemaal weten over Hitlers vader Alois
-
-
Hyundai introduceert Ioniq 5
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Amnesty beschouwt Navalny niet langer als “gewetensgevangene” door oude racistische uitspraken
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschouwt Kremlin-criticus Alexej Navalny niet meer als een "gewetensgevangene" door oude, haatdragende uitspraken. De ngo roept wel nog steeds op om Navalny vrij te laten en beschouwt zijn vervolgingen nog steeds als politiek gemotiveerd.
3 reacties
Yves Steenssens
paul van de velde
Laurent Van der elst