Limassol in Cyprus afgelopen kerstavond.
Volledig scherm
Limassol in Cyprus afgelopen kerstavond. © REUTERS

Aardbeving met kracht 6,6 voor kust Cyprus

Voor de kust van Cyprus heeft zich dinsdagochtend een aardbeving voorgedaan met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Dat meldt het Amerikaanse geofysisch instituut USGS. De beving gebeurde om 2.07 uur Belgische tijd, op een diepte van 19,6 kilometer en op 48 kilometer van de stad Polis.

  1. Gouverneur Texas beweert misleid te zijn over politieoptreden tijdens bloedbad: “Ik ben woedend”

    Gouverneur Texas beweert misleid te zijn over politieop­tre­den tijdens bloedbad: “Ik ben woedend”

    Greg Abbott, de gouverneur van Texas, is naar eigen zeggen misleid geweest over het politieoptreden tijdens de schietpartij in de basisschool in Uvalde, waarbij 21 doden vielen onder wie 19 kinderen. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. Hij had de informatie die hij na het bloedbad had ontvangen doorgegeven aan het publiek, “maar bepaalde informatie die ik kreeg, blijkt niet te kloppen en daar ben ik woedend over”.
  2. Nieuw DNA-onderzoek onthult geheimen over inwoners van Pompeii: “Deze man was te ziek om te vluchten van vulkaanuitbarsting”

    Wetenschap­pers lossen 90 jaar oud mysterie van Pompeii op: waarom probeerden deze twee slachtof­fers niet te vluchten?

    Wetenschappers hebben nieuwe “genetische geheimen” onthuld na onderzoek van de stoffelijke resten van inwoners van de Romeinse stad Pompeii, die in 79 na Christus met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius. Het gaat meer bepaald om het DNA uit de beenderen van een man en een vrouw, die reeds in 1933 werden opgegraven. Het is de eerste keer dat een volledige reeks genetisch materiaal, of een ‘genoom’, van een Pompeijaan wordt ontcijferd. Daarmee hebben de wetenschappers een mysterie van maar liefst 90 jaar kunnen oplossen. Zo blijkt nu dat de twee slachtoffers niet probeerden te vluchten tijdens de uitbarsting omdat de man daarvoor te ziek was.