Rusland zet in Oekraïne Iraanse kamikazedrones in van het type Shahed-136.
Volledig scherm
Rusland zet in Oekraïne Iraanse kamikazedrones in van het type Shahed-136. © Twitter, Reuters

Aanval met Iraanse ‘kamikazedrones’ in regio Kiev, maar wat zijn die Shahed-136-drones juist die Rusland inzet?

In de stad Bila Tserkva, op een honderdtal kilometer ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, is een persoon gewond geraakt bij een aanval met Iraanse kamikazedrones. Dat zegt de regionale gouverneur. Volgens gouverneur Oleksi Koeleba ging het om drones van het type Shahed-136. Het zou de eerste keer zijn dat dergelijke drones daar zijn gebruikt. Maar wat doen die nieuwe Iraanse aanvalsdrones juist? En wat betekent het dat Rusland ze inzet?

15 reacties

 • Françoise Dupont

  2 maanden geleden
  en geen sancties tegen Iran ? Goe bezig !
 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Tja, als je tussen de 60.000 en 80.000 obussen per dag hebt afgeschoten, zal de Russische voorraad bijna op zijn, zeker ?. Je moet toch met iets kunnen schieten, hé.
 • johan de bruin

  2 maanden geleden
  Ik zou het niet zo snel onmacht noemen, eerder slim. Je moet denken zo een raket afvuren om een luchtverdedigingstoestel uit te schakelen met een dure zware raket kost mischien 100x duurder als die goedkope brol uit iran zolang die hun werk maar doen. Ze worden ingezet op kleine doelen zoals tanks uitkijkposten etc. Dus kwa economische punt is het slim.
 • Thomas Delaet

  2 maanden geleden
  Noord-Korea en Iran kunnen hun export opkrikken, en met deze inkomsten Rusissche energie kopen.
 • Frank Janssens

  2 maanden geleden
  Onderschat nooit je tegenstander in een oorlog.
 1. Amerikaanse concurrentiewaakhond wil overname ‘Call of Duty’-ontwikkelaar Activision-Blizzard door Microsoft stoppen
  3

  Amerikaan­se concurren­tie­waak­hond wil overname ‘Call of Du­ty’-ontwikke­laar Activision-Bliz­zard door Microsoft stoppen

  De FTC, de Amerikaanse concurrentiewaakhond stapt naar de rechtbank om de deal tussen Activision-Blizzard en Microsoft tegen te houden. Dat melden Amerikaanse media donderdag. Als Microsoft merken als ‘Call of Duty’ in handen krijgt, heeft het techbedrijf volgens de toezichthouder “zowel de mogelijkheid als het motief” om de concurrentie te beperken.
 2. Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsreporter “humanitaire ramp”

  Oekraïne rukt alsmaar verder op, maar voor bevolking dreigt volgens onze oorlogsre­por­ter “humanitai­re ramp”

  De Oekraïense troepen zijn in het zuiden van het land door Russische stellingen gebroken, en slaagden er tegelijk in hun offensief in het oosten uit te breiden. De doorbraak in het zuiden is de grootste sinds het begin van de oorlog: vijf dorpen langs de strategische rivier de Dnjepr zijn weer in Oekraïense handen gevallen, laat de stafchef van president Volodymyr Zelensky weten. Hoewel het Oekraïense leger dus wel stilaan aan terrein wint, stevent de bevolking af op “een humanitaire ramp”, zo zegt onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers.