Aantal Chinese zakendeals in Europa flink gedaald
BuitenlandHet aantal Chinese zakendeals in Europa is de laatste twee jaar flink gedaald. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. Daaruit blijkt ook dat sommige regeringen binnen de Europese Unie nog altijd traag zijn met het doorlichten van buitenlandse deals en investeringen. Van de EU-landen hebben er 24 regels of regels in voorbereiding om investeringen van buitenaf te controleren. Bulgarije, Kroatië en Cyprus zijn nog niet zover.
China’s fusie- en overnametransacties daalden vorig jaar met 63 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarbij waren ze goed voor slechts 2,5 procent van het totaal aantal deals. Dat was een jaar eerder nog 4 procent. De daling lijkt niet het gevolg te zijn van de coronapandemie, aangezien deze inzette in november 2019, twee maanden voor de eerste beperkingen van het coronavirus golden. Ook zijn Chinese deals niet significant aangetrokken naarmate de economieën weer opengingen.
Gevoelige sectoren
De lidstaten van de EU uiten al langer hun bezorgdheid over Chinese investeringen en hebben regels opgesteld op grond waarvan buitenlandse investeerders deals of projecten moeten aanmelden. Dan gaat het om projecten die betrekking kunnen hebben op gevoelige sectoren zoals defensie of cruciale technologie. Zo ging Duitsland in 2019 voor een Chinees bod op een werktuigmachinefabriek liggen.
De directe buitenlandse investeringen in de EU daalden vorig jaar tot 98 miljard euro. Dat is 71 procent minder dan het jaar ervoor en veel minder dan de 335 miljard euro die de regio in 2018 aantrok. De daling van vorig jaar is groter dan de wereldwijde daling van de buitenlandse investeringen die 35 daalde tot 885 miljard euro. Het aantal buitenlandse fusie- en overnamedeals daalde vorig jaar met ruim een derde.
Zestien landen hebben regels opgesteld voor de beoordeling van buitenlandse directe investeringen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Zweden, België, Estland, Griekenland, Ierland en Luxemburg werken nog aan regels. Nederland en Portugal zijn van plan bestaande regels te wijzigen.
Nederland en Ierland
Uit het verslag blijkt ook dat vorig jaar in Nederland “aanzienlijke desinvesteringen” hebben plaatsgevonden, waarbij de buitenlandse investeringen zijn afgenomen. In Ierland zijn de investeringen, voornamelijk uit de VS, sterk teruggelopen. Beide landen staan onder druk van de EU om hun regels op het gebied van vennootschapsbelasting te wijzigen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Felgroen gekleurd water in Venetië is niet gevaarlijk
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
Servische president geeft partijleiderschap op na herhaaldelijke massaprotesten
Tienduizenden mensen hebben in de Servische hoofdstad Belgrado voor de vierde keer gedemonstreerd tegen de huidige regering. De protesten startten nadat achttien mensen om het leven kwamen bij twee schietpartijen eerder deze maand. President Aleksandar Vucic geeft het leiderschap van de regeringspartij op, maar wijst de oproepen voor een interim-regering af. -
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
PREMIUM
ANALYSE. Hoe China’s militaire opbouw het Westen nu al verzwakt
Het Westen wordt met de dag nerveuzer over de militaire opbouw van China. Dat land spendeert nu bijna dubbel zo veel aan defensie als tien jaar geleden en steekt zelfs de Amerikanen al op verschillende vlakken voorbij. De heibel over een nieuw bondgenootschap tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië is daar een gevolg van — maar leert ook dat de Chinezen hun leger niet eens hoeven te gebruiken om dat Westen pijn te doen. -
Ryanair eist dat passagiers betalen om gebakje mee aan boord te nemen: “Handbagagelimiet overschreden”
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric De Baeremaeker