5 dingen die we weten over de alarmerende cyberaanval
internetHet blijkt niet zo moeilijk om grote delen van het internet lam te leggen. Meer nog: we hebben allemaal digitale spullen in huis die zonder ons medeweten kunnen ingeschakeld worden om de boel te saboteren. Babyfoons, beveiligingscamera's, digicorders, zelfs digitale thermostaten laten samenwerken om sites lam te leggen? Het is helemaal geen sciencefiction, zo is vrijdag gebleken.
Toen trok een wereldwijde cyberaanval de stekker uit bij tientallen Amerikaanse websites als Twitter, Spotify, Airbnb, Paypal en Netflix. Daarna was Europa aan de beurt. In ons land was het onmogelijk buienradar.be of 2dehands.be te bezoeken.
Hackers hadden hun digitale pijlen gericht op Dyn, een Amerikaanse internetprovider die internetgebruikers verbindt met websites. Dyn werd bestookt met een karrevracht zinloze data, die hackers via zombiemachines verstuurden. Maar hoe flikten ze dat?
Een dergelijke aanval, waarbij een groot deel van het web dat dagelijks door miljoenen mensen wordt gebruikt uit de lucht gaat, wordt een DDoS genoemd, de afkorting van 'Distributed Denial of Service'. Dat is een oude en redelijk eenvoudige manier om een individuele website neer te halen. De DDoS van vrijdag was bijzonder omdat hij zo omvangrijk en langdurig was.
Vijf dingen die we weten over de cyberaanval die ons zorgen baart.
1. De hackers richtten zich op één bedrijf
Dyn, gevestigd in Manchester in de Amerikaanse staat New Hampshire, is een bedrijf dat producten aanbiedt om online infrastructuur te beheren. Daarnaast is Dyn ook een gigantisch digitaal telefoonboek. Vrijdag begonnen de aanvallers Dyn te bestoken met hele pakketten afvaldata, waardoor al snel verscheidene sites niet meer toegankelijk werden.
2. Babyfoons en webcams vormen een groot probleem
Volgens The New York Times gebruikten aanvallers duizenden toestellen die aan het internet gekoppeld zijn: camera's, babyfoons, routers, digicorders en zelfs zogenaamd 'slimme' thermostaten werden zonder medeweten van hun eigenaars besmet met malware die de hackers toelaat die toestellen in te schakelen om een doelwit te overspoelen met data. Deze aan het internet gekoppelde apparaten zijn vaak zwak beveiligd, ook al omdat gebruikers vaak de moeite niet nemen om standaard paswoorden te wijzigen.
3. Het netwerk dat voor de aanval werd gebruikt heeft een naam: Mirai Botnet
Volgens vakblad HackRead is het Mirai Botnet de boosdoener: kwaadaardige software waarvan iedereen de code kan vastkrijgen en ermee aan de slag kan gaan.
4. Het is verdraaid makkelijk en goedkoop om zo'n aanval te lanceren
Om zo'n DDoS te lanceren, heb je verrassend genoeg amper budget nodig. Lance Cottrell, expert in internetbeveiliging, stelt tegenover CBC dat "je niet veel middelen of vaardigheden nodig hebt om zo'n botnetaanval op te zetten". Sterker: "Je kan zo'n botnet huren voor 100 dollar".
5. Niemand weet wie erachter zat
De aanval van vrijdag werd opgeëist door een groep die zichzelf New World Hackers noemt. Zij beweren ook achter een gelijkaardige aanslag op de BBC te zitten. New World Hackers stellen dat ze de aanval uitvoerden met goede bedoelingen. "Want Rusland stelt dat ze beter zijn dan de VS, ze hacken zich overal binnen om een oorlog te beginnen. We zullen ze tonen wat oorlog is". Los daarvan gaf Wikileaks via Twitter aan dat hun achterban een hand had in de aanval.
Wat vast staat, is dat dit soort verstoringen niet zomaar zullen verdwijnen. Toekomstige aanvallen kunnen breder gaan en meer schade aanrichten. Waarschijnlijk zullen ook daarbij babyfoons en slimme thermostaten als onwetende soldaten in een leger verstorende toestellen worden ingeschakeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Russische hacker verdacht van cyberaanvallen op VS gevat in Praag
De Tsjechische politie heeft in een hotel in Praag een Russische hacker gearresteerd. De man wordt verdacht van aanvallen op computerdoelen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse opsporingsdienst FBI was daar achter gekomen. Het gaat niet om de recente inbraken in het computersysteem van de Democratische partij. -
Al meer dan 700.000 coronadoden geteld in Brazilië
In Brazilië is drie jaar na het eerste sterfgeval de grens van 700.000 coronadoden overschreden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt. Het Zuid-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten de hardst getroffen natie ter wereld. -
-
Poetin erkent dat internationale sancties negatieve gevolgen kunnen hebben op Russische economie
De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Poetin sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van “mogelijke” gevolgen op de "middellange termijn". -
Enorme cyberaanval haalt groot deel internet tot tweemaal toe onderuit
The New York Times, Twitter, Spotify, PayPal... Tientallen grote sites zijn vandaag tweemaal het slachtoffer geworden van een gigantische cyberaanval. Een eerste aanval trof vanmiddag vooral gebruikers aan de Oostkust van de Verenigde Staten, daarna was er opnieuw een aanval waarbij verschillende sites ook in Europa minder goed of helemaal niet bereikbaar waren. De gevolgen waren ook tot bij ons te merken: zowel in Nederland als in België was de Buienradar-website onbereikbaar -
Internetverbinding Julian Assange afgesloten na lekken e-mails Clinton
De internetverbinding van Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks, is afgesloten. Volgens de website is dat het gevolg van de publicatie van de e-mails van de Amerikaanse Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.