2.500 Britten laten zich vrijwillig besmetten met coronavirus: “Hiermee kan ik misschien duizenden levens redden”
Zo’n 2.500 Britten zullen zich vrijwillig laten besmetten met het coronavirus. Ze doen dat om wetenschappers nieuwe inzichten in de epidemie te geven en om vaccins in de toekomst sneller te helpen ontwikkelen. De eerste fase start volgende maand met negentig vrijwilligers in het Royal Free Hospital in Londen.
Delen per e-mail
De volwassen deelnemers zijn omwille van veiligheidsredenen allemaal jonger dan dertig jaar. Ze zullen een dosis van het virus in de neus gespoten krijgen.
De jongeren zullen daarna twee à drie weken in het ziekenhuis moeten blijven. Als iemand symptomen ontwikkelt, zullen die van nabij opgevolgd worden. Er staat een financiële beloning van zowat 4.500 euro tegenover, maar de deelnemers dienen er toch vooral een hoger doel mee.
“Stilgestaan bij de gevaren”
“Natuurlijk heb ik stilgestaan bij de gevaren”, zegt chemiestudent Alex Greer (20). “De gevolgen op lange termijn van dit virus zijn nog helemaal niet duidelijk. Het succesvolle potentieel van deze proeven weegt in mijn ogen echter zwaarder dan het kleine risico dat ik zelf loop. Liever zo besmet worden trouwens dan tijdens een avondje op café, nu weet ik tenminste wat mij te wachten staat.”
“Ik wil gewoon mijn steentje kunnen bijdragen”, vult Jennifer Wright (29) aan. “Enkele vrienden werken in de gezondheidszorg, zij hebben al heel wat risico’s moeten nemen. Nu is het mijn beurt.”
Alastair Fraser-Urquhart (18) doet mee om de pandemie sneller te helpen beëindigen. “Hiermee zouden duizenden levens gered kunnen worden, ik zag er dus meteen het nut van in. Het is natuurlijk niet de bedoeling om anderen te besmetten, dus blijven we in quarantaine in het ziekenhuis. En dat zo lang als nodig is, daar ga ik niet over beginnen morren.”
“Heel voorzichtig te werk”
Professor Peter Openshaw benadrukt dat het niet de bedoeling is om de proefkonijnen ziek te maken. “We gaan heel voorzichtig te werk. Met al onze ervaring moeten we in staat zijn om de mate van infectie binnen de perken te houden.”
De techniek werd voor het eerst toegepast in de achttiende eeuw door wetenschapper Edward Jenner. Hij infecteerde eerst de gezonde zoon van zijn tuinman met koepokken. Na een week werd de jongen licht ziek, hij voelde er amper wat van. Wanneer hij een tijd later ingeënt werd met het menselijke pokkenvirus bleek hij immuun.
“Deze testen kunnen een antwoord bieden op de vraag of een vaccin zal werken en hoe het zal werken. Binnen drie à vier maanden zullen al wel wat vaccins op de markt zijn, maar volgens mij zullen we over twee à drie jaar toch andere samenstellingen gebruiken. Het komt er dus op aan te ontdekken welke bestanddelen precies het verschil maken”, besluit Openshaw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden. -
HLN Drive
Ken jij alle autologo’s? Doe de quiz
Automerken veranderen geregeld van logo. KIA is het laatste merk in het rijtje. Kan jij de logo’s van de verschillende automerken uit elkaar houden? Test je kennis in deze quiz, gemaakt door de redactie van HLN Drive! -
11
Britse coronapatiënt Tony (73) sterft kort na emotioneel interview: “Ik mis mijn vrouw verschrikkelijk”
Londen is momenteel het epicentrum van de coronapandemie in het Verenigd Koninkrijk. In de Britse hoofdstad liggen meer dan 7.000 coronapatiënten in het ziekenhuis. Ongeveer een op de zes ligt op intensieve zorg en wordt beademd. In een hartverscheurende documentaire toont de Britse zender Sky News de gruwel in het Royal Free Hospital en het Barnet Hospital in Londen. -
-
Opnieuw vliegtuigdrama in Braziliaans voetbal: vier spelers, voorzitter en piloot komen om bij crash
De voorzitter van de Braziliaanse voetbalclub Palmas Futebol e Regatas en vier voetballers zijn vandaag overleden bij een vliegtuigcrash. Het kleine vliegtuig dat de club uit de Serie D naar een bekerwedstrijd in Goiania zou brengen, crashte bij het opstijgen. -
122
Relschoppers belagen ziekenhuis in Enschede: “Ik hoop dat ze vanochtend beschaamd wakker worden”
Op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder Den Haag, Tilburg, Venlo, Enschede, Helmond en Roermond, hebben gisteravond mensen op straat geprotesteerd tegen de avondklok. De betogingen liepen vrijwel overal uit op rellen. Zo zouden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede bekogeld hebben met vuurwerk en hebben ze geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp in te gooien. “Onwerkelijk en onbegrijpelijk”, reageert Sophia de Rooij, topvrouw van MST. -
FBI heeft meer dan 400 verdachten van bestorming Capitool in vizier
De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D'Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.
14 reacties
Ward Berden
wim Goossens
Ruud Moret
Eric Leysen
Guy Stanbel