Migranten lopen de Spaanse enclave in Marokko binnen.
Volledig scherm
Migranten lopen de Spaanse enclave in Marokko binnen. © AP

18 migranten omgekomen bij bestorming grenshekken Spaanse enclave in Marokko

Achtien afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

 1. Jonge Vietnamezen riskeren tot vier jaar cel na dood van 39 landgenoten in koelwagen vanuit Zeebrugge: “Zelfs na het fatale transport bleef hij met mensensmokkel bezig”
  PREMIUM
  Zeebrugge

  Jonge Vietname­zen riskeren tot vier jaar cel na dood van 39 landgeno­ten in koelwagen vanuit Zeebrugge: “Zelfs na het fatale transport bleef hij met mensensmok­kel bezig”

  In de zaak van de 39 dode Vietnamese migranten, die in een vanuit Zeebrugge vertrokken koelwagen werden gevonden, hebben een 21-jarige en een 25-jarige Vietnamees zich maandag voor de Brugse rechtbank moeten verantwoorden. Voor hun rol in de mensensmokkelbende vroeg het federaal parket respectievelijk drie en vier jaar effectieve gevangenisstraf.
 2. Britse regering presenteert wet om Europees mensenrechtenhof te omzeilen

  Britse regering presen­teert wet om Europees mensenrech­ten­hof te omzeilen

  De Britse regering presenteert een wetsvoorstel waarmee het land besluiten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer kan leggen. De zogenaamde ‘wet voor rechten’ stelt onder meer dat de hoogste rechterlijke instantie inzake mensenrechten het Britse Hooggerechtshof is en niet het Europese hof in Straatsburg. Vicepremier Dominic Raab ontkent dat het land zich terugtrekt uit het Europese hof. Maar indien de wetgeving van kracht wordt, is dat niet langer het hoogste orgaan.