18 migranten omgekomen bij bestorming grenshekken Spaanse enclave in Marokko
Achtien afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ongeveer 130 migranten slaagden er na de bestorming van de grenshekken in Melilla te bereiken. Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd.
Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.
Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken.
Marokko maakt aanspraak op de twee kleine stukken land, die al zeshonderd jaar Europees bezit zijn en waar 170.000 mensen wonen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
PREMIUM
Expert over bosbrand die ondergronds verder woedt: “Een week later kan het vuur 100 meter verder zitten zonder dat je het zag”
-
Trump noemt beschuldiging dat hij geheime documenten over kernwapens zou bezitten “hoax”
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt de beschuldiging dat hij illegaal geheime documenten over kernwapens in zijn bezit zou hebben onzin. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een “hoax”. -
-
PREMIUMZeebrugge
Jonge Vietnamezen riskeren tot vier jaar cel na dood van 39 landgenoten in koelwagen vanuit Zeebrugge: “Zelfs na het fatale transport bleef hij met mensensmokkel bezig”
In de zaak van de 39 dode Vietnamese migranten, die in een vanuit Zeebrugge vertrokken koelwagen werden gevonden, hebben een 21-jarige en een 25-jarige Vietnamees zich maandag voor de Brugse rechtbank moeten verantwoorden. Voor hun rol in de mensensmokkelbende vroeg het federaal parket respectievelijk drie en vier jaar effectieve gevangenisstraf. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Brit doet voor 30 euro mee aan trekking en wint chic landhuis van 3,5 miljoen: “Ons leven staat op z'n kop”
Eén biljet van 25 pond (30 euro). Meer had een Britse familie niet nodig om een chic landhuis met panoramisch zicht ter waarde van 3,5 miljoen euro op de kop te tikken. “Ons leven staat op z’n kop”, reageert een uitgelaten Uttam Parmar (58). -
Britse regering presenteert wet om Europees mensenrechtenhof te omzeilen
De Britse regering presenteert een wetsvoorstel waarmee het land besluiten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer kan leggen. De zogenaamde ‘wet voor rechten’ stelt onder meer dat de hoogste rechterlijke instantie inzake mensenrechten het Britse Hooggerechtshof is en niet het Europese hof in Straatsburg. Vicepremier Dominic Raab ontkent dat het land zich terugtrekt uit het Europese hof. Maar indien de wetgeving van kracht wordt, is dat niet langer het hoogste orgaan.