135 cyberaanvallen per uur op Belgische economische missie in China
De economische missie in China is het slachtoffer geworden van massale cyberaanvallen. Dat bevestigt Geert Baudewijns van het bedrijf Secutec, dat gespecialiseerd is in beveiliging tegen hackers. "Het was erger dan verwacht, maar gelukkig waren we voorbereid", klinkt het. De expert die zelf meereisde naar China, registreerde maandagmiddag 135 aanvallen per uur. Buitenlandse Zaken reageert dat ze op de hoogte zijn zonder verdere details te geven.
Delen per e-mail
Baudewijns heeft een aantal deelnemers van de missie onder zijn klanten. Hij adviseert ook de overheid inzake cybersecurity. Maar wat hij in China meemaakte, heeft hem toch verbaasd. "We wisten dat er problemen waren met de veiligheid van het internetverkeer in China, maar het was toch erger dan ik had gedacht".
Het voordeel, aldus de man, was dat de Belgische delegatie met prinses Astrid, verschillende ministers en tientallen bedrijven slechts enkele dagen in het land verbleef. Dat maakte dat de hackers geen tijd hadden om zich te verstoppen achter ingewikkelde constructies en meteen voluit moesten gaan.
Honingpot
Baudewijns zelf maakte gebruik van het zogenaamde "honeypot"-systeem, waarbij hij een aantal pc's meenam naar China -sommige zwaar beveiligd, andere niet- om te kijken wat er zou gebeuren. Hij merkte al heel snel dat er vanuit meerder servers systematisch pogingen werden gedaan om binnen te breken in de pc's, een soort van "stresstest". Volgens de cyberexpert zouden er bij hem zelfs twee pogingen zijn gedaan om een applicatie te installeren, zodat ook in de toekomst, als hij terug in België is, kan worden meegekeken.
Ook het feit dat er rond het hotel in Peking waar de delegatie verbleef mobiele zendmasten stonden opgesteld, én alle mobiele verkeer via exact hetzelfde netwerk is gegaan, deed bij de man een alarmbelletje rinkelen.
Chinese staatsveiligheid?
Wie er achter de aanvallen zit, is moeilijk te achterhalen. Maar volgens Baudewijns gaat het mogelijks om de Chinese staatsveiligheid. Dat maakt hij alvast op uit de IP-adressen. "China hanteert de strategie dat het zelf steeds de volledige controle wil behouden en hiervoor alles toegelaten is."
Baudewijns beklemtoont wel dat de officiële delegatie goed was voorbereid. Zo hadden de delegatieleden mobiele toestellen bij zich die in België zullen worden weggegooid. Maar de expert vreest dat sommige deelnemende bedrijven het gevaar hebben onderschat. "Ik kan iedereen alleen maar aanraden om bij thuiskomst alle toestellen te resetten en alle wachtwoorden te wijzigen", klinkt het. Met wat hij in China heeft gezien, gaat Baudewijns nu ook een reeks aanbevelingen formuleren voor toekomstige bezoekers aan het land.
Eerder had de Belgische Staatsveiligheid al gewaarschuwd voor het gevaar van cyberspionage in China. Er werd de deelnemers van de missie aangeraden om een reeks voorzorgsmaatregelen te nemen.
Buitenlandse Zaken
Buitenlandse Zaken reageert dat ze op de hoogte zijn. Cyberaanvallen zijn een grote uitdaging in heel de wereld, klinkt het. Daarom werden voor aanvang ook voorzorgsmaatregelen genomen, zegt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. “Dat hoort nu bij elke missie. In overleg met de veiligheidsdiensten nemen we voorzorgsmaatregelen.”
Woordvoerster Ingrid Van Daele van de Staatsveiligheid bevestigt het nieuws van Securec dat ze voorbereid waren: “We hebben op voorhand de missie gebrieft, we doen dat ook met andere missies.” Niet alleen de officiële delegatie kreeg een briefing. De Veiligheid van de Staat briefte ook de aanwezige bedrijven via de regionale handelsagentschappen, zoals Flanders Investment and Trade, en de federaties van bedrijven. De maatregelen zijn niet specifiek voor China, ook bij andere missies gebeurt dat.
Op zijn website www.vsse.be heeft de inlichtingendienst ook een brochure gepubliceerd met tips om je gegevens te beschermen in het buitenland. Het beste wat een delegatielid van een missie bijvoorbeeld kan doen, is een specifieke gsm gebruiken voor de missie, zegt Van Daele. Die smartphone kan je dan achteraf bijvoorbeeld laten ‘cleanen’ of nakijken door een expert. De dienst raadt bijvoorbeeld ook aan om geen wifi-netwerken te gebruiken, geen plaatsgegevens te posten op sociale netwerken, geen publieke laadpaal te gebruiken om de batterij op te laden ...
Wie gehackt zou zijn, kan dat na de missie melden bij de Veiligheid van de Staat of het Centrum voor Cyvbersecurity.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Donald Trump niet, maar zij komen wél naar de inauguratie van Joe Biden
De grote afwezige op de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris woensdag is natuurlijk de zittende president, Donald Trump. Huidig vicepresident Mike Pence zal wél present tekenen, net als gewezen presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. Verder vallen vooral de muzikale sterren op. -
Morgen inauguratie van Joe Biden en die zal er wat anders uitzien: dit staat er op de agenda
Morgen is het zover: dan vindt de officiële inauguratie van Joe Biden als 46ste president van de VS plaats in Washington. Het is een dag die normaal gepaard gaat met veel plechtigheden, maar die zullen wat anders verlopen door de coronacrisis en omdat Donald Trump de inauguratie niet zal bijwonen. Dit staat er allemaal sowieso op de agenda. -
Sri Lanka laat vanaf donderdag weer toeristen toe
Buitenlandse toeristen zijn vanaf donderdag weer welkom in Sri Lanka, al gelden er wel beperkingen. Dat heeft de officiële toeristische dienst maandag aangekondigd. Wegens de coronapandemie lag de sector in Sri Lanka tien maanden stil. -
-
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
Openbaar aanklager: "Trump kan aangeklaagd worden wegens aanzetten tot geweld"
De aftredende Amerikaanse president Donald Trump kan aangeklaagd worden voor een misdrijf waarvoor hij zes maanden in de cel kan belanden. Dat heeft de openbaar aanklager van District of Columbia, Karl Racine, gezegd in een interview aan MSNBC, zo meldt CNN. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
“Vrouw probeerde computer van Pelosi mogelijk te verkopen aan de Russen”
De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of een vrouw een laptop of harde schijf van Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, heeft gestolen en het toestel probeerde te verkopen aan de Russische inlichtingendiensten. Dat blijkt vandaag uit gerechtsdocumenten.
33 reacties
Karel Valgaern
michel De Blay
Luc Eeckelaert
michel De Blay
Eric Van Acker