De EU beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan mensen doelbewust uit crisisregio's naar Minsk over te vliegen en ze dan naar de EU-grenzen door te sturen.
Volledig scherm
De EU beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan mensen doelbewust uit crisisregio's naar Minsk over te vliegen en ze dan naar de EU-grenzen door te sturen. © AP

134 pogingen om grens Polen en Wit-Rusland over te steken op één dag: Pools parlement neemt wet aan om grens te beschermen

De Poolse grenspolitie heeft op één dag 134 pogingen van vluchtelingen en migranten om de grens over te steken geteld. Ze proberen Polen - en zo de Europese Unie - binnen te raken via buurland Wit-Rusland. Het zou gaan om ongeveer 10.000 migranten. Het parlement van Polen heeft dinsdag een wet ter bescherming van de grens goedgekeurd.

  1. Hoe vluchtelingen aan Poolse grens slechts speelbal zijn van Poetins operatie 'Destabiliseer Europese Unie’
    PREMIUM

    Hoe vluchtelin­gen aan Poolse grens slechts speelbal zijn van Poetins operatie 'Destabili­seer Europese Unie’

    Het lot van de ruim 4.000 vluchtelingen die geen kant op kunnen in de ijskoude bossen op de grens tussen Wit-Rusland en Polen is tragisch. “Maar er is meer aan de hand. De druk die Russisch president Poetin op Europa zet, neemt almaar toe. De uitgelokte vluchtelingencrisis is een cynisch machtsmiddel om Europa te destabiliseren. Aan zijn hele oostflank zoekt Poetin de limieten op om de Europese Unie te verzwakken en de eigen invloed uit te breiden. Daarin kadert ook de Russische militaire opbouw aan de grens met Oekraïne”, zegt politicoloog Jonathan Holslag (VUB).