115 arrestaties bij rellen in Amsterdam: “Sommige betogers droegen vechthandschoenen”
De politie heeft vandaag 115 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam die niet was toegestaan. Zeven van hen zitten vast wegens openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. Van de zeven arrestanten wordt verwacht dat ze langere tijd vastzitten, de rest kan waarschijnlijk binnen een uur of zes weer gaan, aldus een politiewoordvoerder.
Delen per e-mail
De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.
Volksgezondheid
De illegale demonstratie liep al snel uit de hand. Optreden was noodzakelijk, aldus de gemeente, “vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde”. Omdat sommigen de aanwijzingen niet opvolgden, voerde de ME charges uit, onder meer met een waterkanon.
Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die “duidelijk uit was op een confrontatie”. “Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.”
Xander Simonis, voorzitter van politiebond ANPV, heeft met verbazing naar de beelden van de ongeregeldheden gekeken. “Ik vind het echt bizar. Het lijkt erop dat men blijft denken dat het coronavirus wel meevalt. De mensen die zich wel aan de regels houden zitten opgesloten in huis. Mede door deze demonstranten en diegenen die feestjes organiseren hebben we misschien straks een avondklok.”
Teruggedreven
De demonstranten werden aan het begin van de middag al teruggedreven, maar een aantal probeerde later weer terug te keren naar het plein. De politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk. Sommige demonstranten stonden hossend en joelend bij elkaar, anderen vielen de politie direct aan.
De aanwezigen mochten niet demonstreren op het Museumplein, tegen het kabinet van Rutte en nadrukkelijk ook de maatregelen tegen corona. Maar: “Wij laten ons niet de mond snoeren”, aldus betogers. Op sociale media hadden zo’n 10.000 mensen aangegeven te willen komen, het werden er volgens de gemeente circa 2.000, nadat geen toestemming werd verleend voor de betoging op deze plek.
Onder het mom van ‘koffiedrinken’ kwamen ze tóch samen. De gemeente Amsterdam verklaart het optreden van de ME: “Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid is het van belang dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt. De aanwezige demonstranten doen dit niet.” Mondkapjes worden amper gedragen, afstand lang niet altijd gehouden.
ME
Uit sociale media blijkt dat bekenden van de politie zich onder de betogers bevinden. Danny V., de man die Pieter Omtzigt bedreigde bij de Tweede Kamer, is vandaag in Amsterdam, zo laat hij via Facebook weten, net als een man die veroordeeld is voor het bedreigen van de burgemeester van Utrecht.
Er is een noodbevel afgekondigd, waardoor niemand meer op het Museumplein mag verblijven. Snel na het noodbevel werd al omgeroepen dat het niet toegestaan is deel te nemen aan de demonstratie. Betogers joelden daarop luid en floten, terwijl hen werd gevraagd zich “van het Museumplein te verwijderen”. “Wij zijn Nederland’” werd er door demonstranten gescandeerd. Ook te horen: “Kom maar op”, tegen politiemensen.
Organisator Michel Reijinga probeerde eerder deze week een verbod van de demonstratie met een kort geding nog op te heffen, maar haalde deze week bakzeil. De demonstratie had overigens wel legaal plaats kunnen vinden in het Westerpark, waar coronamaatregelen gemakkelijker gehandhaafd kunnen worden. Maximaal vijfhonderd mensen zouden er terecht kunnen. Maar daar voelde de organisatie blijkbaar niets voor, net zoals de betogers die zich toch op het Museumplein hebben verzameld.
Waterkanon
Eén van de demonstranten filmt nog hoe de politie een waterkanon klaar zet. Maar daardoor lijkt de vrouw achter de camera niet geïntimideerd te worden. “We like water”, zegt ze terwijl ze haar telefoon op de politie richt. De gemeente Amsterdam laat weten dat de politie “gefaseerd en de-escalerend” zal optreden. Mensen die nog onderweg zijn naar de demonstratie worden opgeroepen om te keren en vooral niet naar het plein te komen.
Op het Museumplein werd ook geprotesteerd tegen coronamaatregelen, blijkt uit spandoeken. Er wordt gesuggereerd dat een demonstratie tegen fascisme, vorige week, wél ruim baan kreeg. Maar dat ontkent één van de organisatoren via Twitter. Die organisatie moest ook naar het Westerpark en schikte zich daarnaar, ook al zagen zij die plek ook niet zitten. “Die keuze maakten we uit solidariteit met risicogroepen en zorgmedewerkers.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Nederlandse regering gevallen over ‘toeslagenaffaire’
Na dagen van crisissfeer en spoedberaad heeft de Nederlandse regering besloten om de handdoek in de ring te werpen. Het kabinet Rutte III stapt op vanwege de zogenaamde toeslagenaffaire, waarvan “de aanpak op een verschrikkelijke manier is mis gegaan.” “Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens zijn verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd”, verklaarde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie. -
YouTube blokkeert Trump totdat risico op geweld is verdwenen
YouTube blijft het kanaal van de voormalige Amerikaanse president Trump blokkeren, zolang er een gevaar bestaat dat er wordt aangezet tot geweld. Pas als dat risico is verdwenen, is het kanaal weer te zien op de videofilmpjeswebsite, citeren Amerikaanse media de baas van YouTube, Susan Wojcicki. -
“Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt”
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die zondag werd voorgesteld. -
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Paus haalt tijdens bezoek aan Irak uit naar "waanzinnige barbaarsheid" van Islamitische Staat tegen de jezidi's
Paus Franciscus is vrijdag om 11.55 uur Belgische tijd in Bagdad geland voor het eerste en driedaags bezoek van een paus aan Irak en zijn eerste buitenlandse reis sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie. "Ik ben blij weer te reizen na vijftien maanden”, zei de Argentijnse kerkleider aan boord van het vliegtuig. Het bezoek is ‘een plicht’ aan het sedert vele jaren geschonden land, voegde hij eraan toe. Paus Franciscus haalde in een toespraak uit naar de “waanzinnige barbaarsheid” van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in 2014 tegen de jezidische minderheid in Irak. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.
22 reacties
Willy Vandamme
Michel Philippe
Adriaansen Koen
piet devlieger
Baldr VanHoek