De toen nog 105-jarige Bibihal Uzbeki in een vluchtelingenkamp in Kroatië in 2015.
Volledig scherm
De toen nog 105-jarige Bibihal Uzbeki in een vluchtelingenkamp in Kroatië in 2015. © ap

106 jaar oud, maar geen genade: Zweden wijst 'oudste vluchteling ter wereld' uit naar Afghanistan

VluchtelingenSinds ze in 2015 in een vluchtelingenkamp in Kroatië werd geïnterviewd, gaat ze door het leven als 'de oudste vluchteling ter wereld'. Maar ondanks haar gezegende leeftijd van 106 jaar is haar gastland Zweden onverbiddelijk voor de Afghaanse Bibihal Uzbeki: haar asielverzoek is afgewezen en ze moet terug naar haar thuisland.

 1. Canada waarschuwt duizenden gelukszoekers die VS ontvluchten: "Strenge migratieregels gelden voor iedereen"
  Migratie VS-Canada

  Canada waarschuwt duizenden gelukszoe­kers die VS ontvluch­ten: "Strenge migratiere­gels gelden voor iedereen"

  In Canada stijgt de ongerustheid over de plotse toename van het aantal asielzoekers aan de grens met de Verenigde Staten. Vooral Haïtianen ontvluchten de laatste weken massaal de VS uit schrik voor deportatie en geconfronteerd met racisme. Maar Canada, dat zich voorheen bijzonder welkom opstelde tegenover vluchtelingen, waarschuwt: iedereen moet zich houden aan de strenge migratieregels en niemand krijgt zomaar een verblijfsvergunning.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 1. Noorwegen voert gasleveringen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstijgingen halt toe te roepen?

  Noorwegen voert gasleverin­gen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstij­gin­gen halt toe te roepen?

  Noorwegen, de op één na grootste leverancier van aardgas aan Europa, trekt de productiebeperkingen voor twee gasvelden op, in een poging om de grote energiecrisis in Europa te verzachten. De Noorse energiereus Equinor heeft maandag laten weten dat de productie van Troll, de grootste gasontginningssite van Noorwegen, vanaf 1 oktober gedurende twaalf maanden met 3 procent verhoogd kan worden, onder nieuwe goedgekeurde vergunningen. Eenzelfde extra productie wordt ook mogelijk gemaakt voor het gasveld Oseberg.