100 miljoen pond voor Turing-programma: de
Britse opvolger van Erasmus
Groot-Brittannië is van plan ruim 100 miljoen pond (ongeveer 111 miljoen euro) te investeren in een nieuw programma voor de uitwisseling van studenten, na het vertrek van het land uit het Europese Erasmusprogramma. Het Britse ministerie van Onderwijs zei dat zijn Turing-programma vanaf september zowat 35.000 studenten de kans zal geven in het buitenland te studeren.
Delen per e-mail
Het programma, genoemd naar de wiskundige en codekraker Alan Turing (1912-1954), krijgt 100 miljoen pond voor het academiejaar 2021-22.
"We hebben een echt internationaal programma uitgewerkt dat op onze prioriteiten is toegespitst, dat waar voor zijn geld aflevert en een belangrijk deel van onze belofte inlost om het Verenigd Koninkrijk naar een hoger niveau te tillen", zei minister van Onderwijs Gavin Williamson volgens het persbureau PA. Het programma wil studenten met minder bevoorrechte achtergronden steunen, aldus het ministerie van Onderwijs.
Jaarlijks 500 à 600 Vlaamse studenten
De beslissing van de Britse regering om zich terug te trekken uit het Erasmusprogramma, komt als een onaangename verrassing voor de Vlaamse universiteiten. “Dit heeft toch grote consequenties voor de academische wereld. Gemiddeld gaan er per jaar 500 à 600 Vlaamse studenten naar Groot-Brittannië in het kader van het Erasmusprogramma. Omgekeerd kwamen zo’n 250 à 300 Britten naar Vlaanderen”, illustreert secretaris-generaal Koen Verlaeckt van de VLIR (Vlaamse interuniversitaire raad).
Verlaeckt wijst ook op de hoge kwaliteit van de Britse universiteiten. Zonder samenwerking verschralen het onderzoekslandschap en de groeikansen van onze regio, klinkt het.
Onbetaalbaar
Het grote voordeel van het Erasmusprogramma is enerzijds de wederkerigheid en anderzijds het feit dat inschrijvingsgelden worden kwijtgescholden. “En de Britse universiteiten zijn nu eenmaal erg duur. Zonder Erasmus is het voor de meeste Vlaamse studenten quasi onbetaalbaar”, klinkt het.
De Vlaamse universiteiten zouden nu op eigen houtje bilaterale akkoorden kunnen afsluiten met hun Britse collega’s, maar dat is allemaal erg omslachtig. Liever hoopt de VLIR op een initiatief van de Vlaamse regering, door een bilateraal akkoord af te sluiten met Groot-Brittannië over een uitwisselingsproject voor studenten en onderzoekers. Als dat niet lukt, zou de Vlaamse regering volgens Verlaeckt in een beurs of tegemoetkoming moeten voorzien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Parachute van wagentje op Mars bevat geheime boodschap
De parachute waaraan marsrover Perseverance vorige week op Mars landde, bevatte een geheime boodschap in binaire code. Dat is code die gebruikmaakt van twee symbolen, bijvoorbeeld een 0 en een 1. In dit geval waren het oranjerode en witte vlakken. -
3
QAnon-samenzweringstheorie wint aan terrein in Frankrijk
QAnon, de totaal absurde complottheorie die ontstond in de Verenigde Staten, is de grote plas overgestoken en krijgt in Europa voet aan de grond. Ook in Frankrijk zijn er al honderdduizenden QAnon-aanhangers. De Franse overheid heeft een onderzoek laten instellen naar de opmars van de complotbeweging. Dat rapport moet tegen het eind van deze week klaar zijn. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
-
Bloedbad achter de tralies: bijna tachtig doden bij rellen in Ecuadoraanse gevangenissen
Bij hevige gevechten tussen rivaliserende bendes zijn in Ecuadoraanse gevangenissen bijna tachtig mensen om het leven komen. Minstens 79 gedetineerden zijn bij bloedige rellen in vier strafinstellingen in Guayaquil, Cuenca en Latacunga gedood, zo heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land vandaag bekendgemaakt. Intussen is de situatie weer onder controle. -
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Aantal besmettingen wereldwijd voor zesde week op rij gedaald
Hoewel het aantal nieuwe besmettingen in ons land al enkele dagen toeneemt, blijkt de wereldwijde balans positiever. Het totale aantal besmettingen met het coronavirus is wereldwijd namelijk voor de zesde week op rij gedaald. Dat blijkt uit recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook het aantal overlijdens neemt globaal af. Toch waarschuwt de WHO voor de snel oprukkende varianten.
9 reacties
Christien De Waele
Jean-Paul Van der Borght
Katrien Caers
MICHAEL WOLF
Kris Boydens