10 pasgeboren baby's omgekomen bij vuurzee in ziekenhuis in India
Een grote brand in een ziekenhuis in India dompelt het land in diepe rouw. Minstens tien pasgeboren baby’s overleefden de vuurzee niet. Sommige slachtoffers waren slechts een paar dagen oud.
Delen per e-mail
In het Zuid-Aziatische land heerst grote verslagenheid. “Dit is een hartverscheurende tragedie”, stelt premier Narendra Modi. In de afgelopen maanden zijn er in diverse Indiase ziekenhuizen meerdere grote branden uitgebroken. Autoriteiten eisen een uitgebreid onderzoek naar de brandveiligheid van medische centra in het land.
Wat gebeurde er?
Het vuur brak zaterdagochtend uit op de kraamafdeling van Bhandara District Hospital, een ziekenhuis in de westelijke staat Maharashtra. Ooggetuigen stellen dat het vuur razendsnel om zich heen greep en dat de afdelingen binnen enkele minuten zwart stonden van de rook.
Het lukte de verplegers om zeven pasgeboren kinderen te vinden en deze in veiligheid te brengen. Tien andere kinderen, van wie de oudste slechts drie maanden oud was, overleefden het drama niet. Zij stierven aan de gevolgen van verstikking, stelt een arts inThe Guardian.
“Hartverscheurende tragedie”
Door het kordaat optreden van de hulpdiensten is vermoedelijk een nóg erger drama voorkomen. Zo wist de brandweer te voorkomen dat de brand naar andere delen van het ziekenhuis kon overslaan. Alle andere patiënten van die afdelingen konden daarom op tijd in veiligheid worden gebracht.
Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Minister van Volksgezondheid Rajesh Tope vermoedt dat er sprake was van kortsluiting, maar dat moet verder onderzoek uitwijzen.
De dodelijke brand slaat in India in als een bom. “Hartverscheurende tragedie in Bhandara, Maharashtra, waar we kostbare jonge levens hebben verloren”, schreef premier Narendra Modi op Twitter. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, zei dat hij “onbeschrijflijk veel pijn had door het onherstelbare verlies”. Minister van Defensie Rajnath Singh zei “diep bedroefd” te zijn door de sterfgevallen en wenste de nabestaanden veel sterkte.
Brandveiligheid
Door het drama is de discussie rondom de brandveiligheid in de ziekenhuizen in India weer opgelaaid. In de afgelopen maanden zijn er diverse branden geweest, zoals in augustus vorig jaar in een ziekenhuis in Ahmedabad, waarbij acht coronapatiënten om het leven kwamen. Nog eens vijf coronapatiënten stierven in november bij een brand in een kliniek in Rajkot. In 2011 vond een van de grootste dodelijke branden plaats, toen stierven negentig mensen bij een inferno in een ziekenhuis in Kolkata.
Als gevolg van alle incidenten roept de Hoge Raad op tot onderzoek naar de veiligheid in ziekenhuizen. Voor de nabestaanden van het drama in Bhandara District Hospital wordt een schadevergoeding voorbereid. De staat zal ook de begrafeniskosten voor haar rekening nemen. “Wie zich hieraan schuldig aan heeft gemaakt, zal niet worden gespaard’, waarschuwt minister Tope. “We moeten ervoor zorgen dat dergelijke incidenten zich niet meer voordoen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie stopt trouwfeest in Londen met 400 gasten
De politie in Londen heeft een trouwfeest met vierhonderd gasten dat plaatsvond in een school stopgezet. Volgens de huidige coronaregels zijn maximaal zes gasten toegestaan bij een bruiloft. -
PREMIUM
Antwerpen Stadsfeestzaal op Meir brandde 20 jaar geleden af: “Jeugdherinneringen en dromen van generaties Antwerpenaren lagen plots in de as”
“Een sentimenteel monument in de as”: zo reageerde de beroemdste aller stadsgidsen George Van Cauwenbergh (1929-2007) op de verwoestende brand die de Antwerpse Stadsfeestzaal precies 20 jaar geleden verwoestte. Het vuur brak die vervloekte woensdagochtend omstreeks 5 uur uit. Een brandweerman raakte gewond, van de zaal bleven alleen de historische gevel aan de Meir, de stalen dakspanten en de monumentale trappen bewaard. De Stadsfeestzaal herrees als shoppingcentrum in oktober 2007. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
PREMIUM
NEDERLAND Twintig jaar na de Volendamse cafébrand (balans 14 doden): "Het was overleven”
Komende jaarwisseling is het twintig jaar geleden dat de fatale cafébrand (14 doden, 200 ernstig gewonden) in het Nederlandse Volendam plaatsgreep. Ook de onafscheidelijke vrienden Jan ‘Kurk’ Tol (40) en Johan Stroek (37) waren die avond in café De Hemel. Op het moment van de brand was die laatste alleen net even buiten aan het roken. -
PREMIUM
Geweld bleef achterwege tijdens eedaflegging van Joe Biden, maar risico op aanslagen stijgt
De eedaflegging van Joe Biden is gespaard gebleven van geweld. Maar de veiligheidsdiensten blijven alert. Verscheidene extreemrechtse groepen zweren Donald Trump al af, omdat ze vinden dat ook hij hen nu verraden heeft. Maar de radicalisering die er plaatsgevonden heeft, jaagt het risico op aanslagen de hoogte in. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.