1. Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving, en het rommelt nog steeds: nu al ruim 1.500 doden, tweede krachtige beving gemeld
  Update

  Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving, en het rommelt nog steeds: nu al ruim 1.500 doden, tweede krachtige beving gemeld

  Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuiden van Turkije zijn al ruim 1.500 doden en duizenden gewonden gevallen, zowel in Turkije als in buurland Syrië. De tellers lopen helaas pijlsnel op: zeker 912 mensen zijn in Turkije om het leven gekomen door de beving. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5.400. In buurland Syrië vielen er nog eens zeker 592 doden en meer dan duizend gewonden. De vrees bestaat dat de dodentol nog hoger zal oplopen, want er liggen nog veel mensen onder het puin. Tot overmaat van ramp blijft het rommelen in het gebied. Net voor de middag (Belgische tijd) was er na een reeks naschokken na de eerste beving nog eens een zeer krachtige aardbeving iets noordelijker, met een kracht van 7,5.
 2. KIJK. Beelden tonen hoe reddingswerkers kinderen vanonder puin halen na aardbeving aan Turks-Syrische grens

  KIJK. Beelden tonen hoe reddings­wer­kers kinderen vanonder puin halen na aardbeving aan Turks-Syrische grens

  Na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije circuleren heel wat schokkende beelden op sociale media. Bij de beving, die een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had, vielen al zeker duizend doden – zowel in Turkije als in buurland Syrië, waar het epicentrum ligt. Er werden al talloze mensen vanonder het puin gehaald, onder wie ook verschillende kinderen. Videobeelden tonen onder meer hoe een 7-jarig meisje dat gered werd door hulpverleners wordt weggedragen.
 1. Hoeveel slachtoffers kunnen we nog verwachten? En kan dit ook bij ons gebeuren? Geoloog Marc De Batist beantwoordt 5 vragen over aardbeving in Turkije en Syrië
  PREMIUM

  Hoeveel slachtof­fers kunnen we nog verwachten? En kan dit ook bij ons gebeuren? Geoloog Marc De Batist beant­woordt 5 vragen over aardbeving in Turkije en Syrië

  De aardbeving die Turkije en buurland Syrië heeft getroffen, is één van de zwaarste van de voorbije tien jaar. De kans dat het dodental nog zwaar zal oplopen in de komende uren en dagen is zeer groot. Geoloog Marc De Batist (UGent) legt uit hoe de beving van voorbije nacht is ontstaan en hoe je je kan wapenen tegen zo'n aardschok.
 2. Ook onder Trump drongen Chinese ballonnen het Amerikaanse luchtruim binnen

  Ook onder Trump drongen Chinese ballonnen het Amerikaan­se luchtruim binnen

  De Chinese ballon die vorige week het Amerikaanse luchtruim binnendrong, zorgt niet alleen voor spanningen op het wereldtoneel. Hij blijkt ook het nieuwste politieke wapen van de Republikeinen om de incompetentie van president Joe Biden aan te tonen. Zij weten het wel zeker: onder president Trump zou dit nooit gebeurd zijn. Maar verschillende bronnen melden dat Chinese ballonnen al eerder over de VS vlogen – ook toen Trump in het Witte Huis zat.
 1. Na neerhalen van Chinese spionageballon boven de VS: zweeft er ook een boven ons land? En dreigt er escalatie tussen China en de VS? Uw vragen beantwoord
  PREMIUM

  Na neerhalen van Chinese spionage­bal­lon boven de VS: zweeft er ook een boven ons land? En dreigt er escalatie tussen China en de VS? Uw vragen beantwoord

  De hele wereld kijkt met veel belangstelling naar de saga rond de Chinese spionageballon die hoog boven de Verenigde Staten zweefde. Zeker nu volgens het Pentagon nog een tweede exemplaar is gespot boven Latijns-Amerika. Kan zo’n ballon bestuurd worden? Waarom was het zo moeilijk om het gevaarte neer te schieten? En dreigt er escalatie tussen China en de VS? Hier beantwoorden we uw meest gestelde vragen.
 1. Limburgse Meral heeft familie in door aardbeving verwoeste Gaziantep: “Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin”
  PREMIUM

  Limburgse Meral heeft familie in door aardbeving verwoeste Gaziantep: “Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin”

  De broer van Meral Özcan (42), gemeenteraadslid voor Groen in Beringen, woont met z’n vrouw en twee kinderen in Gaziantep. Ze werden uit hun slaap gerukt door de zware aardbeving van afgelopen nacht in het zuidoosten van Turkije en Syrië. Meral vertelt: “Hun lichaam was niet in staat om te bewegen of reageren. Ze dachten écht: het is gedaan met ons gezin. Zo erg was het.”
 2. Chinese spionageballon duikt ook “per ongeluk” op boven Latijns-Amerika: huidige locatie onbekend
  UPDATE
  6

  Chinese spionage­bal­lon duikt ook “per ongeluk” op boven La­tijns-Amerika: huidige locatie onbekend

  China bevestigt dat de ballon die eerder boven Latijns-Amerika werd opgemerkt en door de Verenigde Staten een “spionageballon” werd genoemd, van Chinese origine is, maar stelt wel dat hij bedoeld is voor civiel gebruik en niet als een bedreiging. De ballon werd vrijdag waargenomen in het luchtruim van Costa Rica, Colombia en Venezuela. Waar de ballon nu is, is niet bekend.
 1. Zuhal Demir (N-VA) niet onder de indruk van exit Van Langenhove: “Van Grieken moet alle extremisten aan de deur zetten”
  119

  Zuhal Demir (N-VA) niet onder de indruk van exit Van Langenhove: “Van Grieken moet alle extremis­ten aan de deur zetten”

  Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is niet onder de indruk van het ontslag van Dries Van Langenhove als Kamerlid. “Moet ik nu applaudisseren omdat een complotdenker uit het parlement stapt en zijn propagandamachine buiten het parlement voortzet?”, zei Demir bij ‘VTM NIEUWS’. Volgens haar blijft een samenwerking met Vlaams Belang uitgesloten. “Tom Van Grieken moet alle extremisten aan de deur zetten.”
 2. Russische tv-presentator wil dat Moskou een voorbeeld neemt aan Noord-Korea: “Een land dat bereid is om heel de wereld in stof te veranderen”
  92

  Russische tv-presenta­tor wil dat Moskou een voorbeeld neemt aan Noord-Ko­rea: “Een land dat bereid is om heel de wereld in stof te veranderen”

  Moet Rusland het voorbeeld van Noord-Korea volgen en de wereld regelmatig afdreigen met kernaanvallen? Volgens de Russische tv-presentator Sergej Mardan zou dat er in ieder geval voor zorgen dat Rusland terug onafhankelijk zou zijn. “Noord-Korea is voor hun onafhankelijkheid tot alles bereid, zoals de hele wereld in stof veranderen”, aldus de fervente Kremlin-aanhanger.
 1. Voormalig Brits premier Liz Truss: “Ik werd neergehaald door linkse economische establishment”

  Voormalig Brits premier Liz Truss: “Ik werd neerge­haald door linkse economi­sche establish­ment”

  Met een essay voor de Britse krant ‘The Telegraph’ doorbreekt Liz Truss voor het eerst de stilte sinds ze na 49 dagen opstapte als premier. Economische “orthodoxie” was volgens haar de reden dat ze haar controversiële plannen niet kon doorvoeren. “Ik beweer niet onschuldig te zijn in wat er is gebeurd, maar in wezen kreeg ik geen realistische kans om mijn beleid uit te voeren”, schrijft ze.
 2. Na het neerhalen van de spionageballon: “Biden had geen andere keuze, maar de Koude Oorlog met China lijkt begonnen”
  PREMIUM

  Na het neerhalen van de spionage­bal­lon: “Biden had geen andere keuze, maar de Koude Oorlog met China lijkt begonnen”

  “Als het incident met de neergehaalde spionageballon één zaak duidelijk maakt, dan wel dat steeds meer wijst op een Koude Oorlog tussen de VS en China, die járen en mogelijk zelfs decennia kan duren.” Zo zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen en KU Leuven) nadat de intussen beruchte Chinese ballon zaterdagavond door een Amerikaanse straaljager werd neergehaald. “Wat mij vooral verontrust is dat China nu nóg meer de banden met Rusland zal aanhalen.”