1. Ex-adviseur van Trump over diplomatiek diner met Poetin: “Hij had een vreemde geur en at of dronk amper”

  Ex-adviseur van Trump over diploma­tiek diner met Poetin: “Hij had een vreemde geur en at of dronk amper”

  Fiona Hill, voormalig Rusland-adviseur onder de Amerikaanse ex-president Donald Trump, heeft in een radioprogramma van de BBC verteld over haar ervaring met de Russische president Vladimir Poetin. Hill zat enkele jaren geleden naast Poetin aan tafel tijdens een diplomatiek diner en herinnert zich hoe het Russische staatshoofd “een vreemde geur had en amper at of dronk”. Daarnaast was het duidelijk dat Poetin een bril kon gebruiken, aangezien hij geheugenkaartjes met “gigantische woorden” erop bij zich had.
 1. Russische ex-kolonel verrast kijkers op staatstelevisie: “Situatie op het front zal voor ons enkel maar erger worden”
  Play

  Russische ex-kolonel verrast kijkers op staatstele­vi­sie: “Situatie op het front zal voor ons enkel maar erger worden”

  “De situatie op het front zal voor ons enkel maar erger worden. Binnenkort komen we voor een blok van een miljoen Oekraïense soldaten te staan. Op geopolitiek vlak staan we dan weer geïsoleerd. Praktisch de hele wereld is tegen ons.” Mikhail Khodarenok, een Russische kolonel op rust, heeft er in een verbaal steekduel met presentatrice Olga Skabeyeva geen doekjes om gewonden. Zeer opvallend toch, want de militaire analist deed de uitspraken tijdens een interview op de Russische staatstelevisie. Uit reacties op sociale media bleek dat zijn boodschap bij het volk aankwam als een complete verrassing.
 1. Nederlandse premier Mark Rutte wiste sms'jes en koos zelf welke bewaard bleven

  Nederland­se premier Mark Rutte wiste sms'jes en koos zelf welke bewaard bleven

  De Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) wiste jarenlang stelselmatig sms’jes van zijn oude telefoon om naar eigen zeggen opslagruimte te besparen. Berichten waarvan hij zelf vond dat ze “relevant waren voor de bestuurlijke besluitvorming”, stuurde hij door naar zijn ambtenaren. Dit is niet volgens de wet, want berichten van regeringsleiders gelden als openbare bestuursdocumenten die opgevraagd kunnen worden.
 2. Russen executeerden en folterden burgers in Kiev en Tsjernihiv: “Ze zetten een geweer tegen mijn hoofd, laadden het en ik hoorde drie schoten”
  12

  Russen executeer­den en folterden burgers in Kiev en Tsjernihiv: “Ze zetten een geweer tegen mijn hoofd, laadden het en ik hoorde drie schoten”

  De Russische troepen die van eind februari tot maart 2022 een groot deel van de regio’s Kiev en Tsjernihiv onder controle hadden, hebben zich schuldig gemaakt aan standrechtelijke executies van burgers, foltering en andere ernstige mishandelingen. Het gaat waarschijnlijk om oorlogsmisdaden. Dat zegt Human Rights Watch (HRW) in een persbericht.
 1. Burgemeester Parijs wil ‘périphérique’ deels omvormen tot “groene gordel”

  Burgemees­ter Parijs wil ‘périphéri­que’ deels omvormen tot “groene gordel”

  De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo (PS), wil de ‘périphérique’ of ringweg rond de Franse hoofdstad omvormen tot een “groene gordel”. Hidalgo streeft ernaar om een oppervlakte van tien hectare om te vormen tot groen en te beplanten met 70.000 bomen. Voor het project wil de burgemeester rijvakken schrappen van de ringweg, die zo’n 35 kilometer lang is. Dat kondigde Hidalgo aan tijdens een persconferentie.