Kato (15), die samen met twee andere vriendinnen het toestel uitgevonden heeft
Volledig scherm
Kato (15), die samen met twee andere vriendinnen het toestel uitgevonden heeft © Baert Marc

Vriendinnen van slachtoffer Sofie (12) ontwikkelen eigen ‘dodehoekmelder’: “Als dit systeem één leven redt, is onze missie geslaagd”

SofAlert stelt vandaag een nieuw systeem voor om fietsers te verwittigen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Het systeem is ontworpen door de vriendinnen van Sofie De Ridder (12), die drie jaar geleden is omgekomen bij een ongeval met een vrachtwagen. 25 leerlingen van het Maria-Boodschaplyceum en vrachtwagens van Leefmilieu Brussel doen mee aan de testperiode. 

2 reacties

 • Jan Sierens

  2 jaar geleden
  Een fietser weet heus wel of er een vrachtwagen naast hem rijdt. Ondanks de wetgeving die een minimum afstand ten opzichte ben een fietser voorziet houdt bijna niemand hem er aan. Het zal dus continu vals alarm geven. Moderne auto's zitten vol met systemen om aanrijdingen te voorkomen. Waarom worden sensoren en cameras niet verplicht op vrachtwagens? Kostprijs is daar maar een fractie.
 • Eric Vanovermeire

  2 jaar geleden
  Er moet inderdaad nog wat gebeuren om dit soort ongevallen te vermijden. Maar dit systeem reageert op het geluid van een draaiende motor...ieder weldenkend technicus weet dat het daar al mis gaat. Goede intentie, volgende keer beter.
 1. Beslissing rond hoofddoekenvonnis uitgesteld door Brusselse regering, partijvoorzitters nemen voortouw
  Brussels Gewest

  Beslissing rond hoofddoe­ken­von­nis uitgesteld door Brusselse regering, partijvoor­zit­ters nemen voortouw

  De Brusselse regering heeft vandaag nog geen beslissing genomen rond het hoofddoekenvonnis. Minister-president Vervoort kondigde vorige week nochtans aan dat hij het dossier op de ministerraad van donderdagochtend zou willen tackelen. Door de afwezigheid van minister Maron stelt de regering haar beslissing uit, zo valt te horen op het kabinet-Vervoort. Ondertussen zijn het vooral de partijvoorzitters van de Franstalige regeringspartijen die tot een akkoord proberen te komen.