Voormalig burgemeester van Brussel Freddy Thielemans (77) overleden: een ketje in hart en nieren
BrusselVoormalig burgemeester van Brussel Freddy Thielemans is zaterdagavond op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt huidig burgemeester Philippe Close. Thielemans was tussen 2001 en 2013 twee legislaturen burgemeester van de hoofdstad voor de Parti Socialiste. Hij laat een vrouw en twee dochters achter.
“Het is met heel veel emotie en droefheid, dat de familie van Freddy Thielemans me gevraagd heeft om zijn overlijden mee te delen”, aldus Close. “Ten gevolge van een ongeval thuis, vijf jaar geleden, was zijn gezondheid zwaar achteruit gegaan.”
Thielemans was tussen 1989 en 1994 schepen in Brussel, en werd in 1995 Brussels parlementslid. In 1999 werd hij verkozen als Europees parlementslid, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 volgde hij François-Xavier de Donnéa (MR) op. Tot hij zelf de fakkel in 2013 doorgaf aan partijgenoot Yvan Mayeur.
Talenknobbel
Een ketje in hart en nieren, zo mag Thielemans gerust omschreven worden. Geboren in Laken op 11 september 1944. Hij behaalde een graduaat in de handelswetenschappen en een aggregaat voor het lager secundair onderwijs in de Germaanse talen. Naast het Frans sprak hij ook Nederlands, Engels en Duits. En ook de Spaanse taal was hij machtig.
Zijn socialistische grootvader Georges, die 49 jaar lang Brussels gemeenteraadslid was, wijdde hem in het marxisme in. Tijdens zijn adolescentie kwam Thielemans dan ook bij de Communistische Jongeren terecht, al liet hij de dogma’s al snel voor wat ze waren. Van 26 februari 1973 tot 1 september 1976 was hij gedetacheerd bij de Jongsocialisten, die hij vertegenwoordigde bij tal van internationale organisaties.
Zo werkte hij in die periode onder meer als deskundige bij het Europees Fonds voor de Jeugd (ondergebracht bij het Europees Parlement in Straatsburg). Hij werd eveneens secretaris bij de EUSY (de Europese tak van de Internationale Unie van Socialistische Jongeren) en bij de Unie van Socialistische Jongeren van het Europa van de Negen.
(Lees verder onder de foto)
Op 1 september 1976 ging Thielemans weer aan de slag in het onderwijs, maar op 8 maart 1983 werd hij kabinetschef van de toenmalige Brusselse burgemeester Hervé Brouhon (PS). Ondertussen was hij ook verkozen tot voorzitter van de PS-afdeling van Brussel-Stad.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988 werd hij schepen voor Schone Kunsten, hoewel hij amper 517 voorkeurstemmen haalde. Eind 1993 kreeg hij er de bevoegdheid Onderwijs bij.
In maart 1994 raakte burgemeester Demaret (PSC) politiek geïsoleerd na een interview in ‘Le Soir Illustré’. Hij haalde daarin uit naar de advocatuur en de magistratuur en verklaarde geen problemen te hebben met fiscale fraude. Drie dagen later nam Demaret ontslag en barstte de strijd rond de burgemeesterssjerp van de Europese hoofdstad los. Thielemans wierp zich op als waarnemend burgemeester en baseerde zich daarvoor op een bestuursakkoord. Maar de eerste schepen en Vlaming Fernand Lefère (CVP) noemde zich ook waarnemend burgemeester, op grond van de gemeentewet. Na heel wat gehakketak werd de zaak bijgelegd en op 28 april legde Thielemans de eed af als burgemeester.
Diplomatisch ketje
Toen men hem kort voor zijn eedaflegging in een interview vroeg wie hij is, “een Brussels ketje, een diplomaat, een man met veel ambities, een bon vivant of een cultuurfanaat”, antwoordde hij: “Allemaal”. Het tekende Thielemans ten voeten uit.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1994 werd Thielemans eerste schepen en schepen van Onderwijs van Brussel. Van 1995 tot 2001 was hij tevens voorzitter van de vzw Atomium. In 1999 werd hij ook nog Europarlementslid.
Maar die functie liet hij vallen toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 opnieuw burgemeester van de stad Brussel kon worden, ten koste van de liberaal François-Xavier de Donnea, die sinds 1995 de sjerp droeg. Hij combineerde dit oorspronkelijk met de bevoegdheid Onderwijs, maar in maart 2002 ruilde hij Onderwijs in voor Financiën.
(Lees verder onder de foto)
Als burgemeester zorgde Thielemans er onder andere voor dat er ‘s zomers een strand is in het centrum van de stad, op de kaaien aan het Saincteletteplein.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kan Thielemans aanblijven als burgemeester. De PS-cdH-Ecolo-coalitie van zijn eerste mandaat laat hij los door de groenen naar de oppositiebanken te verwijzen. Ook de verkiezingen van 2012 hielden Thielemans op de burgemeestersstoel.
Motorliefhebber
Critici van Thielemans zeggen dat hij de gemeenteraad op een autoritaire manier bejegende. Vriend en vijand gaf toe dat de man zich zowel in de hogere kringen als op café in zijn sas voelde. Thielemans was ook gekend als groot liefhebber van motoren.
Als levensgenieter werd hij in 2001 opgenomen in het broederschap van de “Buûmdroegers” (boomdragers) om tot 2015 bijna elk jaar de Meyboom te hijsen. Zijn gezondheid verhinderde hem dat sindsdien te doen.
(Lees verder onder de foto)
Bij de stad Brussel was hij goed bevriend met de huidige burgemeester Philippe Close, die, behalve hun gedeelde passie voor rugby, ook zijn kabinetschef was. Het was echter OCMW-voorzitter Yvan Mayeur, die door de PS-afdeling van de stad werd aangewezen om hem als burgemeester op te volgen in 2013. Op 20 juli 2017 ging zijn lang geheim gebleven wens echter in vervulling en kreeg Philippe Close de sjerp. Tot het einde stond Thielemans in nauw contact met Close. Die laatste maakte zondag het overlijden van de voormalige burgemeester bekend op Twitter.
Tal van politici betuigen eer
Het overlijden van de charismatische oud-burgemeester van Brussel Freddy Thielemans heeft geleid tot een waaier aan eerbetonen, van binnen en buiten zijn politieke familie.
Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux spreekt van een “groot humanist, een echte man van links en een door iedereen gewaardeerd burgemeester.” “
“Freddy Thielemans was een sleutelfiguur in Brussel”, aldus Lalieux. “Hij belichaamde het Brussel waar wij van houden: open voor cultuur, diversiteit en feest. Je hebt me zoveel geleerd, Freddy. We zullen je missen.”
Voor de fractieleider van de PS in de Kamer, Ahmed Laaouej, was de voormalige burgemeester een “unieke, innemende en populaire persoonlijkheid”, die “de geest van Brussel en onze waarden van vooruitgang belichaamde”.
Ook aan Vlaamse zijde wordt met lof gezwaaid. Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert “verliest de Brusselse socialistische familie een kleurrijk figuur”.
Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemt Thielemans “synoniem voor en gezicht van Brussel. Een gezicht met een snor, daarachter een glimlach en daarachter een heel groot hart voor zijn stad.”
Federaal minister van Energie Tinne van der Straeten zegt op Twitter: “Rust zacht et bon vent Freddy Thielemans. Ik herinner hem als altijd tussen de mensen, als de burgemeester die je altijd tegen kwam op de hoek van de straat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
Zes rusthuizen toegevoegd aan lijst voor verhoogd toezicht van Zorg en Gezondheid
Er zijn opnieuw zes rusthuizen toegevoegd aan de lijst verhoogd toezicht van Zorg en Gezondheid. Het gaat om rusthuizen in Leuven en de rand rond Brussel. Zorg & Gezondheid geeft woonzorgvoorzieningen waar zich ernstige of aanhoudende klachten voordoen, nog een kans om zich in regel te stellen.Linkebeek -
brussel
Burgemeester Close reageert op overlijden Freddy Thielemans: “Hij kon praten met staatshoofden én met de gewone man in de straat”
“Een man die van alle markten thuis was. Die even goed met staatshoofden als de gewone man in de straat kon praten.” Zo herinnert huidig Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zich oud-burgemeester Freddy Thielemans, die zaterdagavond op 77-jarige leeftijd overleed. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
Zwaarbewolkte ochtend in Brussel
In de ochtend en de middag is het bewolkt met kortdurige hevige regenbuien in Brussel. De regen begint rond 7 uur en zal ongeveer 2 uur aanhouden. De wind is matig en komt uit het zuidwesten. De temperatuur wordt maximaal 14 graden. -
Ex-werknemer bpost riskeert twee jaar cel voor diefstal en doorverkoop van postpakketten
Een 37-jarige man moest zich woensdag voor de correctionele rechtbank van Mechelen verantwoorden voor de diefstal van postpakketten. Bij de huiszoeking die volgde na de feiten, werd bovendien een cannabisplantage aangetroffen. Het parket vraagt een celstraf van twee jaar en een boete van 16.000 euro, eventueel met probatie-uitstel.Brussel -
Man kan minnelijke schikking niet betalen...en eindigt dan maar met celstraf met uitstel
Een Brusselse man is veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel voor het bezit van 4,3 gram cocaïne. Op 14 december 2021 werd de man in zijn wagen gecontroleerd. Met succes, want hij bleek 4,3 gram cocaïne bij zich te hebben.Brussel
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarlene De Smedt
jan wuyts
Marie Therese Collys
Sabine Wauters
Jacques Vandorpe