VGC stelt eerste meerjarenbegroting voor: boost voor Nederlandstalig onderwijs en crèches
Brussels GewestDe Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft dinsdag voor het eerst in haar geschiedenis een meerjarenbegroting ingediend. Historisch, dus, want de VGC werkte voordien met jaarlijkse begrotingen. Er gaan in de meerjarenbegroting vooral centen naar Nederlandstalig onderwijs en crèches.
JMBB
“De meerjarenbegroting is een essentiële component van een nieuwe bestuurscultuur, gericht op de Brusselaars en hun toekomst”, klinkt het bij VGC-voorzitter Elke Van den Brandt (Groen). “We koppelen budgetten aan gerichte doelstellingen uit het meerjarenplan, wat ons toelaat om op lange termijn te werken, en echt te investeren in de toekomst van de Brusselaars.”
Nederlandstalig onderwijs
De meerjarenbegroting schuift een aantal pijlers specifiek naar voren. Vooral forse investeringen in het Nederlandstalig onderwijs en kinderopvang vallen op.
Zo hoopt de VGC door een toename van 1.281 plaatsen in het basisonderwijs en 1.310 plaatsen in het secundair onderwijs zoveel mogelijk Brusselse kinderen een plek te geven op Brusselse scholen.
“Begin oktober telden de Nederlandstalige scholen meer dan 50.000 leerlingen. Dat is een groei van 1,7 procent ten opzichte van vorig schooljaar”, aldus Sven Gatz (Open Vld), collegelid bevoegd voor Onderwijs. “In 2022 starten 21 schoolvestigingen met bouwen of met een nieuwe fase van een lopend infrastructuurdossier. Bij 13 daarvan neemt de VGC de volledige financiering, of een deel ervan, voor haar rekening. Opvallende projecten zijn de nieuwe basisscholen voor Poelbos en De Kleine Geuzen in Jette, Steinerschool in Anderlecht, Zavelberg in Sint-Agatha-Berchem, De Stadsmus in Oudergem en Sint-Martinus en Imelda in Molenbeek.”
Betaalbare kinderopvang is een cruciale hefboom voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en economische situatie van Brusselse gezinnen. Wat Vlaanderen niet doet, doet de VGC zelf.
Elke Van den Brandt, Voorzitter Vlaamse Gemeenschapscommissie
Kinderopvang
Ook kinderopvang speelt een hoofdrol in de meerjarenbegroting. Bovenop de 248 plaatsen die gecreëerd worden in samenwerking met de Vlaamse regering investeert de VGC zelf 2,5 miljoen euro in 230 extra opvangplaatsen. Het gaat om 220 kindplaatsen met inkomenstarief, waarbij prioriteit gegeven wordt aan kinderdagverblijven die door VGC gebouwd zijn. Ook het aantal dringende opvangplaatsen wordt opgekrikt, van 32 naar 42.
“We willen dat alle Brusselse kinderen in goede omstandigheden kunnen opgroeien in Brussel”, vertelt Van den Brandt. “Betaalbare kinderopvang is een cruciale hefboom voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en economische situatie van Brusselse gezinnen. Wat Vlaanderen niet doet, doet de VGC zelf. De nood is te groot, en dus zetten we met de VGC alles op alles om 230 bijkomende plaatsen te creëren. Dat betekent dat reeds in 2022 vier nieuwe kinderopvanglocaties zullen worden geopend. We maken samen de kinderopvang toegankelijker door de aanmelding in het Frans of Engels mogelijk te maken, en investeren in het vormingsaanbod voor de begeleiders.”
Tot slot wordt het Brussels kunstenbeleid versterkt, worden twee Gemeenschapscentra (GC Nekkersdal en GC Maalbeek) opgeknapt en krijgen sportinfrastructuur en -verenigingen extra centen. Ook projecten rond atelierruimte voor kunstenaars worden verder uitgewerkt, net als het inburgeringsplatform N-netwerk.
“De Brusselaars zijn niet enkel de reden waarom ik aan politiek doe, ze zijn bovendien ook mijn grootste partners”, klinkt het bij Pascal Smet, VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra. “En daarom zullen we de komende jaren vanuit de bevoegdheden Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra vooral in mensen zelf investeren. Zo zullen we verder strijden tegen eenzaamheid in onze stad, gaan we nog meer sportinfrastructuur voorzien, gaan we onze kunstenaars verder ondersteunen, gaan we Brusselaars ook komende zomer een heerlijke ‘staycation’ laten beleven en staan er heel wat projecten voor en met onze jongeren op til.”