Schaarbeek introduceert als eerste Brusselse gemeente autoluwe wijken
SchaarbeekIn Schaarbeek zijn dinsdag de plannen voor de autoluwe wijk tussen de Lambermontlaan en de Rogierlaan voorgesteld. De Brusselse gemeente vervult daarmee een pioniersrol binnen het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move.
Dat plan krijgt dit jaar vorm via vijf autoluwe wijken in het Brussels Gewest. In totaal moeten vijftig Brusselse wijken tegen 2030 autoluw worden - het hele grondgebied, dus. De wijk Collignon-Josaphat in Schaarbeek bijt de spits af. “Niet uit principe of loutere overtuiging, zoals de grootste tegenstanders beweren, maar omdat het van essentieel belang is om de levenskwaliteit in onze stad en in onze wijken te verbeteren”, klinkt het bij burgemeester Cécile Jodogne.
“45 procent van het verkeer in de wijk Collignon-Josaphat is doorgaand en dat moeten we ontmoedigen", vult Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) aan. “We vormen grote lanen om tot eenrichtingsstraten en vergroenen verschillende pleinen. Dat effect zullen mensen in het najaar al merken.”
“De Schaarbekenaren zeiden in koor: er zijn te veel auto’s, het stinkt, er is te veel lawaai en te weinig plaats voor fietsers en voetgangers - om maar te zwijgen van de gezondheidseffecten”, vervolgt de schepen. “Ook onze handelaars signaleerden dat hun cliënteel lokaal is en dat er dus meer ruimte moet komen voor die klanten.”
(lees verder onder de kaart)
Drie wijken
De volledige zone van de autoluwe wijk wordt begrensd door de Lambermontlaan, de Rogierlaan, de Paleizenstraat, de Stephensonstraat en de Navezstraat. Om nauwer samen te werken met de bewoners en om de circulatieplannen af te stemmen op de specifieke kenmerken van de zones, werd het gebied verdeeld in drie autoluwe wijken. In elk van de drie wijken komen er nieuwe eenrichtingsstraten, nieuwe okergele fietspaden, worden verkeerslussen ingesteld en komen er verkeersfilters om doorgaand verkeer te stoppen en voorrang te geven aan openbaar vervoer en fietsers.
De parallelle straten in het centrum - de Koninklijke Sinte-Mariastraat en de Haachtsesteenweg - worden bijvoorbeeld eenrichtingsstraten. “In de ene straat komt er een gewonnen rijlaan voor fietspaden in beide richtingen, in de andere straat zullen bussen in twee richtingen kunnen rijden, maar auto’s dus niet.”
100.000 pendelaars
Enkele punten van het plan werden al doorgevoerd en de rest wordt dit jaar afgewerkt. Er is ruimte voor aanpassingen, geeft Bytteboer aan. “Het kan inderdaad dat inwoners problemen gaan ervaren waardoor een bepaalde kleinere straat misschien van richting zal veranderen, maar we houden ons aan de grote lijnen”, klinkt het.
In Schaarbeek, de tweede Brusselse gemeente qua inwonersaantal, rijden dagelijks 100.000 pendelaars door de straten, maar bijna de helft daarvan stopt er niet om familie, vrienden of winkels te bezoeken. Meer dan de helft van de Schaarbeekse gezinnen is niet in het bezit van een wagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sportstraat op Asiat Park officieel geopend: “Dit is een uitstap die de streek nog miste, dat is al wel duidelijk”
Met het knippen van een lintje door schepen, burgemeester en minister werd zaterdagmiddag de Sportstraat in het Asiat Park officieel boven het doopvont gehouden. Op deze plek vind je voortaan 4 plekken waar je jezelf sportief en mentaal kunt vermaken. De hoogwaardigheidsbekleders lieten zich alvast uitdagen door de klimmuren van Hall9.Vilvoorde -
Loop jij mee zodat Stan (6) ooit weer kan stappen? “Hij is vastbesloten om beter te worden!”
Toen hij pas 4 jaar was, maakte de inmiddels 6-jarige Stan Aerts uit Brecht een noodlottige val. Sindsdien is hij deels verlamd, maar de jongen werkt hard aan zijn revalidatie en droomt ervan om ooit weer te kunnen stappen. Daar willen heel wat hardlopers hem nu bij helpen, met de ‘Run for Stan’ op 7 mei (steunen kan via deze link). En bij die hardlopers zitten al enkele grote namen.Brussel -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
-
VERKEERSINFO
Klein uur aanschuiven na ongeval op Binnenring rond Brussel in Zellik
Op de Brusselse Binnenring (R0) is vrijdagmiddag een ongeval gebeurd ter hoogte van Zellik. De linkerrijstrook is er versperd.Asse -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Organisaties en vrijwilligers vinden elkaar in Bolwerk
In Cc Het Bolwerk organiseerde de stad zaterdagvoormiddag voor de 2e keer een vrijwilligersbeurs. Tientallen organisaties en diensten stelden zich in de polyvalente zaal voor aan de bezoekers. De beurs was een behoorlijk succes, klonk het. “Soms blijft het bij nieuwsgierigheid en willen mensen thuis nog even nadenken, maar soms willen ze meteen beginnen.”Vilvoorde -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin.