Sans-papiers palmen oude KBC-zetel in: Mahdi noemt actie “behoorlijk cynisch”
Sint-Jans-MolenbeekSinds vorige week donderdag palmen zo’n 250 sans-papiers het oude KBC-gebouw aan de Havenlaan in Molenbeek in. Net als de acties in de Begijnhofkerk en de universiteitsgebouwen van de VUB en ULB hopen de bezetters van het KBC-gebouw regularisatie af te dwingen. Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is niet onder de indruk.
De actie kreeg de naam ‘Occupation zone neutre', een knipoog naar de neutrale zone waarmee Mahdi vorige maand de hongerstakers wou informeren over hun verblijfsstatus en regularisatieaanvraag in de hoop de impasse rond de bezettingen te doorbreken. De KBC-bezetters noemen zich via een spandoek ‘les grands oubliés de la Vivaldi’. De grote vergetenen van Vivaldi.
Volgens RTBF houden de mensen zonder papieren de oude KBC-zetel sinds donderdag bezet. Dat gebouw ligt vlak bij het kanaal. Het kantorencomplex moet binnenkort wijken voor appartementen en een hotel.
“Gezond verstand”
Via sociale media stuurden de actievoerders in de nasleep van de afgelopen honger- en dorststaking in Brussel en Elsene een niet mis te verstane boodschap aan de regering: “Is je leven in gevaar brengen een nieuw criterium is om geregulariseerd te worden? Er is geen sociale vrede mogelijk als mensen zonder papieren niet in de rechtsstaat worden ingeschreven. Jarenlang zijn ons structurele oplossingen beloofd, maar we hebben enkel minachting gekregen. Het beleid van de regering is gebaseerd op repressie, onzekerheid en criminalisering van mensen zonder verblijfsstatus. We weigeren een stille dood te sterven.”
Voor de bezetters is regularisatie in de huidige context een “kwestie van openbaar nut en politiek gezond verstand”, klinkt het nog.
(lees verder onder de foto)
“Behoorlijk cynisch”
Staatssecretaris Mahdi is niet onder de indruk van de nieuwe actie. “Een bezetting van een kerk met hongerstaking heeft niet gezorgd voor een soepeler regularisatiebeleid, een bezetting van een voormalig bankkantoor gaat daar ook niets aan veranderen. Ieder dossier wordt beoordeeld op basis van het huidige regularisatiebeleid.”
“We kunnen dergelijke acties niet tolereren. Er bestaat een veelvoud aan procedures voor het bekomen van een verblijfsrecht en deze moeten gevolgd worden", klinkt het verder.
“Op het moment dat we vrouwenactivisten die vluchten voor de Taliban proberen te redden, zijn acties van mensen die hier onwettig verblijven en geen nood hebben aan bescherming trouwens behoorlijk cynisch.”
(lees verder onder de foto)
Veiligheid
De gemeente Molenbeek heeft gecontroleerd of de bezetting veilig verloopt en heeft contact opgenomen met de nieuwe eigenaars van het gebouw. Hun standpunt is nog niet gekend. Molenbeek treedt daarbij op als bemiddelaar.
“Onze sociale dienst gaat morgen ter plaatse om na te gaan of op humanitair vlak alles correct verloopt”, stelt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS). “We hebben voor het ogenblik nog geen opmerkingen gehad van omwonenden. Onze prioriteit is het gebouw beveiligen.” Het collectief dat het gebouw bezet bestaat uit een 250-tal mannen, vrouwen en kinderen die overdag aanwezig zijn. Een 100-tal mensen brengt er ook de nacht door.
Indienen dossiers
Intussen houden zo’n 500 sans-papiers de Brusselse Begijnhofkerk en de universiteitsgebouwen van de VUB en ULB in Elsene nog steeds bezet om er hun individuele regularisatieaanvraag voor te bereiden. Daarvoor werd de Dienst Vreemdelingenzaken versterkt. “Vorige week vrijdag zijn er door de hongerstakers dossiers ingediend bij de Stad Brussel, die worden pas overgemaakt aan de Dienst Vreemdelingenzaken als de retributie is betaald”, aldus Mahdi nog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beste Esports-spelers komen naar de hoofdstad tijdens Brussels Challenge
Brussel -
Gemeente Molenbeek en vier personeelsleden verdacht van pesterijen
Het Brusselse arbeidsauditoraat wil de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en vier van zijn personeelsleden voor de correctionele rechtbank. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF gaat het om pesterijen en inbreuken op de wet op de bescherming van de werknemers.Brussel -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
-
Twee zwaargewonden bij vechtpartij op trouwfeest in Sint-Jans-Molenbeek
Brussel -
Originele tekening van Harry Potter geveild in Brussel, waarde geschat op minstens 10.000 euro
In juni veilt Huberty & Breyne Auction onder meer de originele tekening van de verzamelbox ’25 jaar Harry Potter’. Het werk, van de hand van Jean-Claude Götting, zou tussen de 10.000 en 15.000 euro waard zijn.Brussel -
PREMIUM
HUIZENJACHT. Kester, de Gooikse deelgemeente waar het verenigingsleven centraal staat: “Voor 400.000 euro vind je hier een afgewerkte gezinswoning”
Op zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokale immomakelaar in heel Vlaams-Brabant. Deze week houden we halt in Kester: een levendige Gooikse deelgemeente van waaruit je makkelijk in onder andere Brussel, Ninove en Dilbeek geraakt.Gooik -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”