Nieuw bij de bakker: brood op basis van... bierdraf
Bakkerij Lowy heeft een nieuwtje in de rekken liggen: brood gemaakt van — Brusselse — brouwerijdraf. Dat is een vezelrijk extract dat overblijft na het brouwproces. “Door dit in ons brood te verwerken, springen we mee op de kar van de circulaire economie en verkleint onze afvalberg”, zegt bakker Charly Lowy.
Delen per e-mail
De bakker ging een samenwerking aan met de microbrouwerij Brussels Beer Project, die wekelijks één ton draf produceert waar anders maar weinig mee te doen valt. “Draf is een vezelrijk extract dat overblijft wanneer we bier brouwen”, vertellen Olivier De Brauwere en Bruno Volckrick van Brussels Beer Project. “Het restafval gooien we normaal gezien op een composthoop, of gebruiken we als veevoeder. Maar dan moet die draf welke elke dag opgehaald worden met een vrachtwagen, en daar zijn onze buren dan weer minder blij mee.”
Daarom ging het duo op zoek naar een creatieve oplossing. En die vonden ze door de draf te drogen en te vermalen tot bruikbaar meel. “In totaal hopen we zo tachtig procent van onze draf te recycleren, wat neerkomt op zo’n achthonderd kilogram per week. Daar kan je in totaal duizend broden mee bakken.”
Vezels en proteïnen
Het was uiteindelijk wel Charly Lowy van de gelijknamige bakkerij die ging aankloppen bij de microbrouwerij om de draf in zijn brood te verwerken. “Ik speelde al langer met het idee om bierbrood te bakken, maar het resultaat was er nooit naar”, legt hij uit. “Tot ik hoorde van de plannen van Brussels Beer Project.” En zo kreeg het nieuwe BruXSel-brood vorm: gemaakt met vijftien procent draf, en de rest klassiek Belgisch meel. “Draf is erg gezond”, klinkt het. “Het is vezelrijk en zit vol proteïnen. Dat maakt het dus ook erg voedzaam. De draf geeft het brood een stevige, maar ook veerkrachtige structuur en de bruin-grijze kleur. Een ‘zure’ smaak heeft het niet.” Of het dan misschien ook naar bier smaakt? “Nee, dat proef je niet”, lacht Lowy.
BruXSel is het eerste brood van Lowy dat gemaakt wordt met een restproduct. Maar ook bakkerij La Boule in Sint-Gillis gebruikt de draf van Brussels Beer Project om bierbrood te maken. Beide bakkerijen haken zo in op de circulaire economie, iets waar draf zich uitstekend toe leent. “Draf is evengoed te gebruiken voor koekjes, wafels of pannenkoeken”, zegt Bruno Volckrick. “Sinds drie jaar brouwen we trouwens een bier op basis van oud brood. Het zou dus goed kunnen dat het onverkochte BruXSel-brood opnieuw in ons bier terechtkomt. En zo is de cirkel helemaal rond.”
Het BruXSels-brood is binnenkort verkrijgbaar in alle bakkerijen ‘Lowy by La Wetterenoise’, en in de supermarkten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Toekomstproof renoveren: zo pak je het aan
Een gerenoveerde woning betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een verbetering op vlak van comfort. Wil je graag oud worden in je eigen woning? Dan zijn er enkele punten waar je tijdens je renovatie rekening mee moet houden. Bouwsite Livios geeft enkele tips om ook later thuis te blijven wonen. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
PREMIUMBrussel/Laken
Op bezoek bij Thierry Lejeune (53), de eerste Brusselse wijnproducent: “Wijn die van a tot z in Brussel gemaakt wordt, waarom niet?”
-
-
17
Slechts 47 procent van personeel in Brusselse woonzorgcentra liet zich vaccineren
De vaccinatiegraad bij het woonzorgcentrumpersoneel in Brussel en in Wallonië ligt bedroevend laag. Dat bleek op de persconferentie van het Crisiscentrum. Meer dan de helft van het Brusselse personeel weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht voegde eraan toe dat daar in de meeste gevallen géén medische reden voor is. -
Brussel
‘Taxiverkrachter’ sloeg nog vaker toe dan gedacht: nieuw dossier ingeleid voor rechtbank
In Brussel is een nieuw proces van start gegaan tegen de ‘taxiverkrachter’ die vorig jaar nog veroordeeld werd tot 12 jaar cel voor de verkrachting en aanranding van acht jonge vrouwen. De man staat opnieuw terecht voor de verkrachting van een jonge studente. Zijn advocaat vraagt een tegenexpertise van het DNA-rapport dat zijn cliënt linkt aan het slachtoffer en wil een deskundige aanstellen voor een nieuw psychiatrisch verslag. Het parket verzet zich tegen die vraag. -
Basketbal Euromillions League
Elijah Tshibangu met Phoenix Brussels tegen Leuven Bears: “Blij met elke kans die ik krijg”
Vrijdagavond neemt Phoenix Brussels het in de eigen vertrouwde sporthal op tegen Leuven Bears. Indien de ploeg aanspraak wil blijven maken op deelname aan de play-offs, moet er gewonnen worden tegen de rechtstreekse tegenstander. In het Brusselse kamp rekent men op de diensten van Elijah Tshibangu. De jeugdspeler lijkt helemaal door te breken. -
Brussels Gewest
Brussels gezondheidsminister Maron ziet reeks redenen voor hogere vaccinatiegraad in Vlaanderen
Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) ziet meerdere factoren bijdragen tot het verschil tussen Brussel en Vlaanderen wat betreft de vaccinatiegraad bij bejaarden.
0 reacties