“Missing link tussen voetgangerszone en Sint-Katelijnewijk”: straten rond Brucity krijgen groene make-over
BrusselDe stad Brussel gaat de omgeving rond het toekomstig administratief centrum Brucity in een nieuw, groen jasje steken. “Het ambitieuze plan van heraanleg moet meer plaats maken voor de actieve weggebruiker en het hitte-eilandeffect aanpakken door meer groen te integreren”, klinkt het.
JMBB
Aan het einde van dit jaar moet de verhuis naar het nieuw administratief centrum van de stad Brussel een feit zijn. Zo’n 1.700 stadsambtenaren zullen er aan de slag gaan.
Bomen
Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) kondigt aan dat de straten rond Brucity heraangelegd zullen worden. Er moet meer plaats komen voor de actieve weggebruiker, er komt meer groen en de wijk moet gaan fungeren als tussenstuk tussen de voetgangerszone en het Sint-Katelijnewijk.
De hele zone wordt opgevat als ontmoetingszone: alle straten worden op gelijke hoogte aangelegd en voetgangers en fietsers hebben voorrang op gemotoriseerd verkeer.
“De straten rond het toekomstige administratieve centrum van de stad Brussel zijn de missing link tussen de voetgangerszone en de Sint-Katelijnewijk”, aldus Persoons. “Bedoeling van deze heraanleg is om de wijken beter met elkaar te verbinden. De stijl van materialen en stadsmeubilair uit de voetgangerszone wordt doorgetrokken. Bovendien vergroten we aanzienlijk de ruimte voor voetgangers en fietsers en planten we 43 nieuwe bomen. De grond wordt veel minder mineraal, waardoor we meer water kunnen opvangen en de straten koeler blijven bij sterke hitte.”
Bovendien wordt de hele zone opgevat als ontmoetingszone: alle straten worden op gelijke hoogte aangelegd en voetgangers en fietsers hebben voorrang op gemotoriseerd verkeer. Aan de hoofdingang van het Brucity-gebouw wordt een voorplein uit de grond gestampt. “Om het pleingevoel te versterken wordt er in het midden van het plein een hoogstammige boom geplaatst met een bank errond.”
Daarenboven worden alle parkeerplaatsen in de perimeter geschrapt. “Het stelt de stad in staat om een totaal van 140 fietsenrekken te plaatsen, fietsstraten te voorzien, bestaande trottoirs te verbreden, rustplaatsen in te richten met aangepast meubilair, 43 nieuwe hoogstambomen te planten en de aanleg van 23 groenzones met zorgvuldig gekozen planten voor alle seizoenen te planten. De heraanleg voorziet ook in een groot deel van de perimeter een natuurlijk afvloeiingssysteem voor water zodat het op een natuurlijke wijze in de bodem kan infiltreren en het openbare rioleringsstelsel ontlast.”
De zone omvat de Hallenstraat, de Zwarte Lievevrouwstraat, de Visverkopersstraat, de Augustijnenstraat, en een deel van de Kiekenmarkt, van de Lakensestraat, van het Sint-Katelijneplein, en van de Bischopsstraat. De Kiekenmarkt en de Hallenstraat worden volledige voetgangerszones. De toegang zal er enkel mogelijk zijn voor omwonenden, hulpdiensten en leveringen.
De Visverkoperssraat, de Zwarte Lievevrouwestraat en een deel van de Lakensestraat worden omgetoverd tot fietsstraat. Gemotoriseerd verkeer moet de snelheid op deze straten aanpassen aan de fietsers.
Het openbaar onderzoek voor de vergunning loopt van 12 januari tot en met 10 februari. Zoals bij elk project van heraanleg krijgen eerst de nutsmaatschappijen de kans om hun voorzieningen te vernieuwen en dit tot het najaar van 2022.
Zodra de vergunning is afgeleverd, starten de werken. De werken van de heraanleg zullen normaal gezien eind 2024 beëindigd worden. De planning en de fasering worden afgetoetst met de bewoners en de handelaren.