Mensen zonder papieren palmen Begijnhofkerk in: “Wat betekent een ‘humaan asielbeleid’ nog voor politici?”
BrusselSinds zaterdag is de Begijnhofkerk in het centrum van Brussel een bezette kerk. Meer dan honderd mensen zonder papieren palmen de binnenruimte van de kerk in, in een poging om hun stem te doen weerklinken bij de overheid. “Dit is de actie van de laatste hoop.”
“We hebben een recht op een leven als dat van anderen in onze maatschappij”, zegt Ayoub (25), die nu een vijftal jaar in Brussel leeft en op zoek is naar werk. “We vragen een zekere waardigheid. Het recht op werk, rechtvaardigheid: kleine, menselijke zaken. We vragen niet veel.”
Groepsimmuniteit
“Mensen zonder papieren proberen al enkele jaren om hun situatie zichtbaarder te maken”, legt Abdelhak Ziani uit. Hij is sociaal werker bij Samenlevingsopbouw, dat samenwerkt met kwetsbare groepen om hun situatie in Brussel te verbeteren. “Maar ze hebben niet het gevoel dat ze gehoord worden. Sinds het begin van de pandemie proberen we duidelijk te maken aan de overheid dat het goed zou zijn om sans-papiers in te schrijven in de rechtsstaat met het oog op groepsimmuniteit.”
Volgens Ziani sluit de huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de deur voor mensen zonder papieren. “Dit is de actie van de laatste hoop. De mensen zonder papieren hebben heel vaak geprobeerd om de nieuwe staatssecretaris te bereiken, maar hebben niet het gevoel dat ze gehoord zijn.”
Regularisatie
“De overheid heeft verteld dat ze ons gaan steunen en onze problematiek onder de aandacht zal brengen”, vervolgt Ayoub. “Maar het sleept alleen maar aan.” De Belgische staatsstructuur maakt de zaken niet eenvoudiger, weet ook hij. “We willen werken in sectoren waar arbeidskrachten nodig zijn. We hebben genoeg van dit leven.”
Voor Sammy, die als woordvoerder van de sans-papiers optreedt, is de reden om de Begijnhofkerk te bezetten glashelder. “We vragen een duidelijke regularisatie. Veel van de mensen zonder papieren die hier zijn, verblijven al meer dan tien jaar in België en hebben kinderen die hier geboren zijn. We horen altijd hetzelfde van de regering: een kordaat, maar humaan asiel- en migratiebeleid. Maar weet je wat dat betekent? Meer uitzettingen, meer gesloten centra. Wat betekent ‘humaan’ nog voor de politici? Vergeet niet dat de grote meerderheid van de mensen hier werkt en haar facturen en huur betaalt. Maar we wachten nog steeds op antwoord van de overheid.”
Knelpuntberoepen
De sans-papiers strijden al verschillende jaren voor het recht op werk en vragen dat zij ingezet worden in knelpuntberoepen en andere sectoren waar het moeilijk is om jobs ingevuld te krijgen. Dat is namelijk nodig om te voldoen aan de voorwaarden van de regularisatie op grond van werk.
Waar de actie eindigt, is momenteel niet duidelijk. Mogelijk blijven de mensen zonder papieren de rest van de week nog in de kerk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schaarbeek
Screening toont aan dat meeste bewoners kraakpand Paleizenstraat asielzoekers zijn: “Het is nu aan de federale regering”
De meerderheid van de bewoners van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek blijken asielzoekers te zijn. Dat blijkt uit een telling van Fedasil et Samusocial. Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (DéFI) vraagt daarom opnieuw dat de federale regering met een oplossing komt voor de “onmenselijke situatie” in het gebouw. -
Politie onderzoekt mogelijke verkrachting van 17-jarige leerling
De Brusselse politie is een onderzoek gestart na een melding van een 17-jarige leerlinge uit Anderlecht. Het meisje zegt verkracht te zijn door een medeleerling. “De school neemt dit zeer ernstig en verleent haar volledig medewerking aan het onderzoek”, meldt de Brusselse Go! Scholengroep. -
Sint-Jans-Molenbeek
Aanzienlijke rookschade bij kelderbrand
De Brusselse brandweer kreeg donderdagmiddag een oproep voor een kelderbrand in een gebouw in Sint-Jans-Molenbeek. Bij de brand vielen geen slachtoffers, maar de kelder raakte beschadigd. -
-
PREMIUMSchaarbeek
REPORTAGE. Buurtbewoners hekelen overlast aan kraakpand in Paleizenstraat: “Tijdens kerst zijn er al doden gevallen”
Zwerfvuil, vechtpartijen en nachtelijk getier: het is dagelijkse kost voor de buurtbewoners rond het beruchte kraakpand in de Paleizenstraat. Die overlast zijn ze meer dan beu. Meermaals schreven ze de gemeente aan, voorlopig zonder respons. “We voelen ons als buurtbewoners in de steek gelaten”, zegt een van hen. “Er moet dringend een oplossing komen voor die mensen. Anders vrees ik het ergste.” -
Mijnenergie
Berekend: dit was het rendement van zonnepanelen in 2022
Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnepanelen geweten. Het voorbije jaar lag de productie per wattpiek geïnstalleerd vermogen een flink stuk hoger dan in 2021. Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Jobat
Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
De vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij. -
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO.