Klimaatmanifestanten trekken door Brussel: “We komen op voor mensen die het minst bijdragen aan klimaatcrisis, maar het hardst getroffen worden”
BrusselIn Brussel zijn vrijdag zo’n 1.700 mensen op straat gekomen voor het klimaat. De klimaatmars stond in het teken van de gevolgen van de klimaatverandering in het globale zuiden. De deelnemers vragen ook klimaatrechtvaardigheid en eisen dat winsten niet boven mensen worden gezet.
De mars vertrok om 14 uur aan het Albertinaplein aan de Kunstberg en eindigde een uurtje later aan het Zuidstation. Het gros van de deelnemers bestond uit jongeren.
“We komen vandaag op voor de mensen die het minst bijdragen aan de klimaatcrisis, maar het hardst getroffen worden”, vertelt de 20-jarige Jada Kennedy van Youth for Climate. “Dan hebben we het over de ‘Most Affected People and Areas’, zoals mensen die in het globale zuiden wonen, minderheden, armere mensen, ...”
Intersectioneel
Maar het bleef niet bij klimaatmanifestanten. Zo stapte ook de organisatie ‘In my Name’ — die ijvert voor regularisatie van sans-papiers — mee door de Brusselse straten. “Onze beweging wil zich inclusiever en globaler opstellen. De klimaatcrisis is intersectioneel: we willen iedereen betrekken in het verhaal”, aldus Jada. Ook een 16-jarige Oekraïense vluchtelinge en activiste was van de partij.
De boodschap aan de regering is duidelijk. “Onze overheid toont te weinig ambitie. Politici moeten het politieke spel achterwege laten en het over inhoud en feiten hebben.” Dat vindt ook Fien Depickere, een van de woordvoerders van Youth for Climate. “België en Europa moeten hun verantwoordelijkheid opnemen voor de klimaatproblematiek, want westerse landen hebben die veroorzaakt, maar het globale zuiden is het slachtoffer. We eisen betere en ambitieuzere klimaatdoelstellingen en klimaatreparaties in het zuiden. Daarnaast hameren we erop dat mensen belangrijker zijn dan winst.” De slogan van de mars luidde ‘#PeopleNotProfit’.
98 lentes
In tegenstelling tot de klimaatbetogingen van 2019 betekent deze mars niet dat er opnieuw wekelijkse betogingen op de agenda staan. Waren wel opnieuw op het appel: de 'klimaatgrootouders’, zoals professor Evrard uit Gent. Hij is geboren in 1923 en telt intussen 98 lentes.
“Ik doe dit voor mijn vijf achterkleinkinderen, want ik maak mij zorgen over de wereld waarin zij zullen moeten leven. Ik heb destijds aan alle klimaatbetogingen deelgenomen. Het is onze plicht om de jeugd te steunen.
LEES OOK
Mars tegen coronamaatregelen in Geel: honderden deelnemers houden geen afstand en dragen geen masker
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Amper kans op overleven na aanslag op Zaventem, maar zondag start Karen (37) voor 5de keer aan 20 km door Brussel: “Als steun aan mijn lotgenoten en hun families”
Brussel -
Renovatie ‘Eendjespark’ in Sint-Gillis na twee jaar afgelopen
Na grote renovatiewerken, is het Pierre Pauluspark in Sint-Gillis klaar om bezoekers te ontvangen. Door het intense gebruik de voorbije jaren moesten het erfgoed en de natuur in het park hersteld worden. Daarbij is het lagergelegen deel beter toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking.Brussel -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
-
Politie pakt man (26) op met 17 zakjes cocaïne en 35 geneesmiddelen op zak
Brussel -
PREMIUM
“Voor velen was ze lelijk en vuil. Voor de Spanjaarden was ze de stad van mogelijkheden”: waarom Vilvoorde al 60 jaar toch ook een beetje in Andalusië ligt
In het superdiverse Vilvoorde is de Spaanse gemeenschap al decennialang niet weg te denken. 60 jaar na de aankomst van de eerste arbeiders uit Andalusië heeft 1 op 10 Vilvoordenaars Spaanse voorouders. De grote meerderheid daarvan kwam uit één enkele gemeente: Peñarroya-Pueblonuevo. Toen de industrie in hun thuisland ten onder ging, konden ze terecht in fabrieksstad Vilvoorde. En hun cultuur brachten ze mee. Een van de hoogtepunten van hun jaar is Fiesta Rociera, dat komend pinksterweekend plaatsvindt.Vilvoorde -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
Op de koppen lopen tijdens Brussels Jazz Weekend
Brussel