Het zesgangenmenu van de maand: verspild eten
BRUSSELEen minder bekende Belgische vissoort, gediscrimineerde groenten en fruit en bier gemaakt met ongewenst brood... Vanaf 9 maart worden deze ongewone ingrediënten in een gastronomisch 6-gangenmenu verwerkt in het nieuwe project Pain Perdu. Het doel: voedselverspilling aankaarten.
Delen per e-mail
Een derde van wat we produceren wordt doorheen de hele keten weggegooid, terwijl 10 tot 15 procent van onze bevolking aan hongerarmoede lijdt. Cijfers die Brusselaar Steven Desair niet zijn ontgaan. Hij richtte Eatmosphere op om evenementen te organiseren die voedselverspilling aankaarten. Zo recupereert hij onder andere 'verloren' voedsel voor verschillende sociale organisaties, maar voor zijn nieuwste project 'Pain Perdu' werkt hij samen met Joris Lens en Mathias Dircx van het Brussels restaurant AUB.SVP in de Schildknaapstraat. Vanaf 9 maart creëren zij samen met vijf andere partners een gastronomisch 6-gangenmenu met verspilde producten.
Job opgegeven
"Ik ben altijd veel met voedsel bezig geweest en op een moment heb ik beslist om mijn job op te zeggen en mij volledig toe te leggen op het bestrijden van voedselarmoede", vertelt Desair. "Ik heb de indruk dat iedereen de voeling met voedsel is kwijtgespeeld. In veel sectoren wordt heel veel voeding weggegooid, terwijl dat nog steeds zeer goede producten zijn. Met Eatmosphere kaarten we dat in de eerste plaats aan via sensibilisering waarbij we vooral willen aantonen dat er helemaal niets mis is met de verspilde producten. Anderzijds recupereren we deze producten voor sociale organisaties, die ze op hun beurt gebruiken voor hun werking met kansarmen. Voor Pain Perdu mocht het allemaal nog wet verder gaan en werk ik samen met Joris Lens en Mathias Dircx van AUB.SVP."
Evenwaardig
Het Brussels restaurant, waar chef-kok Mathias Dircx werkt met seizoensgroenten en een beperkte kaart, zal vanaf 9 maart dienen als thuishaven van het 'verloren' voedsel. "Door een gastronomisch menu te creëren op basis van voedseloverschotten tonen wij aan dat deze producten ten onrechte als afval beschouwd worden. Sterker nog, ze zijn evenwaardig aan hun commerciële tegenhangers", aldus Joris Lens.
Vanaf 9 maart wordt er een aantal edities van 'Pain Perdu' voor het grote publiek georganiseerd. "Per gerecht zal een product van de verschillende partners centraal staan. De klant krijgt bij elke gang een woordje uitleg mee. Het doel is om iedereen te laten stilstaan bij de enorme voedselverspilling die vandaag als normaal beschouwd wordt. Tegelijkertijd worden er concrete tips gegeven om het probleem individueel aan te pakken", aldus Desair.
Snel beslissen
Een culinair 6-gangenmenu kost 33 euro. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@aub-svp.be. De plaatsen op woensdag 9, 16 en 23 en 30 maart zijn al hopeloos uitverkocht. Op donderdag 17 maart zijn er wel nog plaatsen beschikbaar. Snel beslissen is de boodschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussel
Kwartet veroordeeld voor ‘money muling’: “Plots was 3,5 euro 11.000 euro geworden”
Drie jonge mannen die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld van oplichters zijn veroordeeld tot celstraffen van 12 maanden en 1 jaar. Een vierde kreeg een werkstraf. Ze gebruikten hun rekeningen om opbrengsten van hun criminele praktijken door te sluizen. -
BRUSSEL
Zij strijden mee tegen voedselarmoede
Restaurant AUB.SVP en Eatmosphere krijgen hulp van deze 5 partners. Zij bedachten leuke initiatieven tegen voedselverspilling. -
Brussel
Brusselse meerderheidspartijen willen met huurcommissie woekerhuurprijzen aanpakken
De Brusselse meerderheidspartijen willen de buitensporige huurprijzen tegengaan met een Paritaire Huurcommissie (PHC). Ze hebben hiervoor donderdag een voorstel van ordonnantie ingediend. Het nieuwe orgaan, samengesteld uit vertegenwoordigers van huurders en verhuurders, is een primeur voor België, zegt Groen-fractieleider Arnaud Verstraete, die vorige legislatuur een gelijkaardig voorstel indiende. -
-
Brussel
Oplichter belooft bankbiljetten te kopiëren met speciaal ‘wasmiddel’: “Dader maakte 100.000 euro buit”
De federale spoorwegpolitie heeft in station Brussel-Zuid een man opgepakt, die slachtoffers zou hebben opgelicht met een ‘magische kopieertruc’ en valse bankbiljetten. De man zou naar schatting 100.000 euro hebben buitgemaakt door mensen te beloven dat hij geld kon maken door het “te wassen.” -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
PREMIUMNeder-over-Heembeek
Wat is er aan de hand in de Versailleswijk? “Een afvalcontainer in brand steken ... Je weet toch dat je ouders dat moeten betalen?”
Drie dagen op rij hadden jongeren uit de Versailleswijk in Neder-over-Heembeek ruzie met de politie. Ze staken vuilniscontainers in brand en gooiden volgens de politie met projectielen naar agenten. Wij trokken naar de buurt om te praten met bewoners. Wat is er aan de hand? “Het gaat altijd goed met de politie, tot er agenten komen die ons niet kennen ..” -
Zoveel verdient een advocaat