Het zesgangenmenu van de maand: verspild eten
BRUSSELEen minder bekende Belgische vissoort, gediscrimineerde groenten en fruit en bier gemaakt met ongewenst brood... Vanaf 9 maart worden deze ongewone ingrediënten in een gastronomisch 6-gangenmenu verwerkt in het nieuwe project Pain Perdu. Het doel: voedselverspilling aankaarten.
Een derde van wat we produceren wordt doorheen de hele keten weggegooid, terwijl 10 tot 15 procent van onze bevolking aan hongerarmoede lijdt. Cijfers die Brusselaar Steven Desair niet zijn ontgaan. Hij richtte Eatmosphere op om evenementen te organiseren die voedselverspilling aankaarten. Zo recupereert hij onder andere 'verloren' voedsel voor verschillende sociale organisaties, maar voor zijn nieuwste project 'Pain Perdu' werkt hij samen met Joris Lens en Mathias Dircx van het Brussels restaurant AUB.SVP in de Schildknaapstraat. Vanaf 9 maart creëren zij samen met vijf andere partners een gastronomisch 6-gangenmenu met verspilde producten.
Job opgegeven
"Ik ben altijd veel met voedsel bezig geweest en op een moment heb ik beslist om mijn job op te zeggen en mij volledig toe te leggen op het bestrijden van voedselarmoede", vertelt Desair. "Ik heb de indruk dat iedereen de voeling met voedsel is kwijtgespeeld. In veel sectoren wordt heel veel voeding weggegooid, terwijl dat nog steeds zeer goede producten zijn. Met Eatmosphere kaarten we dat in de eerste plaats aan via sensibilisering waarbij we vooral willen aantonen dat er helemaal niets mis is met de verspilde producten. Anderzijds recupereren we deze producten voor sociale organisaties, die ze op hun beurt gebruiken voor hun werking met kansarmen. Voor Pain Perdu mocht het allemaal nog wet verder gaan en werk ik samen met Joris Lens en Mathias Dircx van AUB.SVP."
Evenwaardig
Het Brussels restaurant, waar chef-kok Mathias Dircx werkt met seizoensgroenten en een beperkte kaart, zal vanaf 9 maart dienen als thuishaven van het 'verloren' voedsel. "Door een gastronomisch menu te creëren op basis van voedseloverschotten tonen wij aan dat deze producten ten onrechte als afval beschouwd worden. Sterker nog, ze zijn evenwaardig aan hun commerciële tegenhangers", aldus Joris Lens.
Vanaf 9 maart wordt er een aantal edities van 'Pain Perdu' voor het grote publiek georganiseerd. "Per gerecht zal een product van de verschillende partners centraal staan. De klant krijgt bij elke gang een woordje uitleg mee. Het doel is om iedereen te laten stilstaan bij de enorme voedselverspilling die vandaag als normaal beschouwd wordt. Tegelijkertijd worden er concrete tips gegeven om het probleem individueel aan te pakken", aldus Desair.
Snel beslissen
Een culinair 6-gangenmenu kost 33 euro. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@aub-svp.be. De plaatsen op woensdag 9, 16 en 23 en 30 maart zijn al hopeloos uitverkocht. Op donderdag 17 maart zijn er wel nog plaatsen beschikbaar. Snel beslissen is de boodschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussel
Meer dan 120.000 feestvierders trekken door Brussel op de Belgian Pride: “Hier voelen we ons écht veilig”
Meer dan 120.000 mensen hebben in Brussel deelgenomen aan de Belgian Pride. De jaarlijkse manifestatiemars wordt georganiseerd voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap. Op voorhand vroeg de organisatie iedereen die symptomen van het apenpokkenvirus heeft om thuis te blijven en zich te laten testen. De festiviteiten duren nog tot middernacht. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
-
Jette
Jette krijgt nieuwbouw voor kleuters Van Asbroeckschool en Nederlandstalige academie
De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid slaan de handen in elkaar om de kleuters en leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck van nieuwe gebouwen te voorzien. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Brussels Gewest
Brusselse regering lanceert projectoproep voor uitrol privélaadpalen
De Brusselse regering lanceert donderdag een projectoproep om de uitrol van laadpalen voor elektrische voertuigen een boost te geven. Alle eigenaars van privéparkings in Brussel maken kans op een subsidie, op voorwaarde dat hun laadpalen op groene stroom werken, openbaar zijn en 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk zijn. Dat meldt minister voor Klimaattransitie, Leefmilieu en Energie Alain Maron (Ecolo). -
BRUSSEL
Zij strijden mee tegen voedselarmoede
Restaurant AUB.SVP en Eatmosphere krijgen hulp van deze 5 partners. Zij bedachten leuke initiatieven tegen voedselverspilling.