Het zesgangenmenu van de maand: verspild eten
BRUSSELEen minder bekende Belgische vissoort, gediscrimineerde groenten en fruit en bier gemaakt met ongewenst brood... Vanaf 9 maart worden deze ongewone ingrediënten in een gastronomisch 6-gangenmenu verwerkt in het nieuwe project Pain Perdu. Het doel: voedselverspilling aankaarten.
Een derde van wat we produceren wordt doorheen de hele keten weggegooid, terwijl 10 tot 15 procent van onze bevolking aan hongerarmoede lijdt. Cijfers die Brusselaar Steven Desair niet zijn ontgaan. Hij richtte Eatmosphere op om evenementen te organiseren die voedselverspilling aankaarten. Zo recupereert hij onder andere 'verloren' voedsel voor verschillende sociale organisaties, maar voor zijn nieuwste project 'Pain Perdu' werkt hij samen met Joris Lens en Mathias Dircx van het Brussels restaurant AUB.SVP in de Schildknaapstraat. Vanaf 9 maart creëren zij samen met vijf andere partners een gastronomisch 6-gangenmenu met verspilde producten.
Job opgegeven
"Ik ben altijd veel met voedsel bezig geweest en op een moment heb ik beslist om mijn job op te zeggen en mij volledig toe te leggen op het bestrijden van voedselarmoede", vertelt Desair. "Ik heb de indruk dat iedereen de voeling met voedsel is kwijtgespeeld. In veel sectoren wordt heel veel voeding weggegooid, terwijl dat nog steeds zeer goede producten zijn. Met Eatmosphere kaarten we dat in de eerste plaats aan via sensibilisering waarbij we vooral willen aantonen dat er helemaal niets mis is met de verspilde producten. Anderzijds recupereren we deze producten voor sociale organisaties, die ze op hun beurt gebruiken voor hun werking met kansarmen. Voor Pain Perdu mocht het allemaal nog wet verder gaan en werk ik samen met Joris Lens en Mathias Dircx van AUB.SVP."
Evenwaardig
Het Brussels restaurant, waar chef-kok Mathias Dircx werkt met seizoensgroenten en een beperkte kaart, zal vanaf 9 maart dienen als thuishaven van het 'verloren' voedsel. "Door een gastronomisch menu te creëren op basis van voedseloverschotten tonen wij aan dat deze producten ten onrechte als afval beschouwd worden. Sterker nog, ze zijn evenwaardig aan hun commerciële tegenhangers", aldus Joris Lens.
Vanaf 9 maart wordt er een aantal edities van 'Pain Perdu' voor het grote publiek georganiseerd. "Per gerecht zal een product van de verschillende partners centraal staan. De klant krijgt bij elke gang een woordje uitleg mee. Het doel is om iedereen te laten stilstaan bij de enorme voedselverspilling die vandaag als normaal beschouwd wordt. Tegelijkertijd worden er concrete tips gegeven om het probleem individueel aan te pakken", aldus Desair.
Snel beslissen
Een culinair 6-gangenmenu kost 33 euro. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar info@aub-svp.be. De plaatsen op woensdag 9, 16 en 23 en 30 maart zijn al hopeloos uitverkocht. Op donderdag 17 maart zijn er wel nog plaatsen beschikbaar. Snel beslissen is de boodschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvoetbal challenger pro league
FCV Dender verzekert sportieve toekomst met duo Timmy Simons-Julien Gorius: “Club moet stap per stap groeien”
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
-
Vergunning afgeleverd voor verlenging tramlijn tussen Brussels Gewest en Brussels Airport
Brussel -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
PREMIUM
Standard-supporter Louis (72) zorgt er al 20 jaar voor dat lichten in stadion Union bij elke thuiswedstrijd branden: “De stress bij een panne, die is gigantisch”
Het licht ging zondagavond dan wel figuurlijk uit voor de Unionisten toen hun geliefde ploeg de titel alsnog uit handen liet glippen, maar Louis Hermans (72) uit Erps-Kwerps zorgt er eigenhandig al 20 jaar voor dat de verlichting in het Joseph Mariënstadion op wedstrijddagen brandt. Opvallend: de gepensioneerde elektricien is supporter van… Standard. “Speelt Union tegen de Rouches, dan houden ze me extra in de gaten (lacht)”, vertelt hij.Brussel -
BRUSSEL
Zij strijden mee tegen voedselarmoede