Drie Brusselse relschoppers vandaag voor onderzoekrechter, politiek Brussel reageert: “Er is geen excuus”
Twintig amokmakers uit Brussel zijn zaterdagavond gearresteerd in Blankenberge en allen zouden ze deel uitmaken van Brusselse jeugdbendes. Drie ervan moeten zich vandaag voor de onderzoeksrechter verantwoorden. Brusselse politici Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA) reageren op de hetze: “Een kleine groep amokmakers verpest het voor de meer dan één miljoen Brusselaars die wel goed in diversiteit met elkaar samenleven.”
Delen per e-mail
De onderzoeksrechter in Brugge wordt gevorderd voor feiten van gewapende weerspannigheid en slagen met werkonbekwaamheid zowel aan politie als aan strandredders. De drie jongeren uit het Brusselse worden ervan verdacht op agressieve wijze, in groep en gewapend met allerhande materiaal zoals flessen, parasols en ligbedden, de politie en de strandredders te hebben aangevallen. Het gezag en de orders van de politie noch van de strandredders werd gerespecteerd.
Op beelden is te zien hoe de jongeren inmiddels zijn gearriveerd bij de onderzoeksrechter. Het lijkt erop dat ze aankomen zoals ze zijn opgepakt op het strand: één van de jongeren lijkt geen T-shirt bij te hebben, een andere arriveert op blote voeten.
(Lees verder onder de foto’s)
Imago
“Het is intriest”, reageert Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor N-VA. “Deze gebeurtenissen zijn opnieuw negatief voor het imago van Brussel. Het is totaal onaanvaardbaar en getuigt van nul respect voor de naleving van de regels”, zegt hij.
Zijn collega Bianca Debaets van de Brusselse CD&V vindt ook dat er geen excuses zijn: deze jongeren moeten gestraft worden. “Het is heel erg voor mensen uit de verschillende Brusselse gemeenschappen die het wél goed doen. Een kleine groep amokmakers verpest het voor de meer dan één miljoen Brusselaars die wél goed in diversiteit met elkaar samenleven. Dat is onaanvaardbaar”, zegt de ex-staatssecretaris. “Een minderheid maakt het imago van de eigen gemeenschap kapot.” Vanden Borre gaat enigszins mee in die gedachte: “Veel mensen die de regels wel gewoon naleven, worden bestraft. Bovendien is dit weer pr-talk voor sommige extremistische politici.”
Mantel der liefde
Er is een vorm van straffeloosheid die in Brussel moet aangepakt worden, vindt Vanden Borre. “Men is hier om te beginnen vaak veel te laks. De marge die er bestaat voor ontsporing, is te groot. Daar heeft de overheid een rol in te spelen: een kordater optreden en strengere opvolging zijn essentieel”, klinkt het.
“Er is geen excuus om iets als dit te doen”, vindt Debaets. “Natuurlijk kan er altijd meer geïnvesteerd worden in openbare ruimte en plekken waar jongeren op een zinvolle manier terecht kunnen. Maar we kunnen niet zeggen dat er geen vzw’s of jeugdwerking bestaan in Brussel die daarrond werken. Meer nog, in gemeenten als Molenbeek of Anderlecht zijn er verhoudingsgewijs heel wat van die vzw’s.”
De kern van het probleem moet worden aangepakt: laten we inzetten op nultolerantie en de uitvoering van straffen, en een betere samenwerking tussen politie en justitie
Vanden Borre wil meer repressieve maatregelen. “We kunnen het systeem van zwarte lijsten uitbreiden, of bijvoorbeeld de auto of andere machtssymbolen van deze jongeren afnemen. Op die manier raken we hen waar het pijn doet. Als de straffen niet worden uitgevoerd, moet het op een andere manier. In ieder geval moet de kern van het probleem worden aangepakt: laten we inzetten op nultolerantie en de uitvoering van straffen, en een betere samenwerking tussen politie en justitie.”
Debaets kijkt naar de rol van de ouders: “Ik hoop dat ook ouders en gezagsdragers hun stem gaan laten horen, want vaak vraag ik me toch af: ‘Waar zitten de vaders en moeders?’. Dit kunnen zij toch ook niet met de mantel der liefde toedekken? Ik pleit daarom al langer voor projecten zoals buurtvaders en -moeders, zoals in Amsterdam. We moeten met hen in gesprek treden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Watermaal-Bosvoorde
Bejaarde bewoner komt om het leven bij woningbrand in Watermaal-Bosvoorde
In Watermaal-Bosvoorde is donderdagochtend een bejaarde man om het leven gekomen bij een woningbrand. Hoe de brand precies ontstaan is, wordt nog onderzocht door een branddeskundige. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
-
voetbal 1B
Lenny Nangis (RWDM): “Trainer Euvrard tilt de ploeg en spelers naar een hoger niveau”
De drukke kalender in maart omwille van twee inhaalwedstrijden ligt aan de basis dat de wedstrijd tegen Club NXT twee dagen eerder wordt gespeeld. Dus niet zondag 28 februari, maar vrijdagavond al om 20 uur. Dan trekt de ploeg van trainer Vincent Euvrard richting Daknam in Lokeren. Gilles Ruyssen keert terug uit schorsing. -
Brussels Gewest
Al 62.000 vaccins toegediend in Brussels Gewest
In de Brusselse woonzorgcentra, ziekenhuizen en de twee reeds geopende vaccinatiecentra (Pacheco en Heizel) zijn tot nu toe 62.081 vaccins toegediend. 37.557 mensen kregen een eerste vaccin en 25.524 reeds hun tweede dosis. Zo meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). -
Laken/Sint-Joost-ten-Node
Bestuurder van Smart vlucht voor controle, politie ontdekt 38.000 euro in papieren zak en wietbroodje
De politie heeft een papieren zak met 38.725 euro gevonden bij een bestuurder van een Smart. De man (23) vluchtte voor een politiecontrole in Laken, maar botste tegen een ander voertuig en werd toch gepakt. De man had in zijn huis in Vlaanderen nog 1.500 euro in een parfumdoos verstopt. -
Vorst
Vrouw (41) in levensgevaar na crash tegen paal
Een bestuurster (41) is in levensgevaar nadat ze met haar auto tegen een paal reed. De politie zegt dat de vrouw om een onbekende reden de macht over het stuur verloor.