Carles Puigdemont verzet zich tegen overlevering aan Spanje
De Brusselse raadkamer buigt zich op 29 oktober over het Europees aanhoudingsbevel (EAB) tegen Carles Puigdemont. De voormalige minister-president van Catalonië heeft zich gisteren aangeboden bij de Federale gerechtelijke politie van Brussel en werd van zijn vrijheid beroofd. Vanochtend liet de Brusselse onderzoeksrechter Puigdemont vrij onder voorwaarden.
Delen per e-mail
Begin deze week liet het Spaanse hooggerechtshof een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitvaardigen tegen de separatistische leider. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum hield over de Catalaanse onafhankelijkheid.
Gisteren heeft Puigdemont zich vrijwillig aangeboden bij de federale gerechtelijke politie van Brussel en werd hij van zijn vrijheid beroofd. In aanwezigheid van zijn advocaat kwam hij onder het Europees aanhoudingsbevel te staan. Het parket van Brussel vorderde vervolgens een onderzoeksrechter om uitvoering te geven aan het Europees aanhoudingsbevel.
In de loop van de namiddag is Puigdemont voor de Brusselse onderzoeksrechter verschenen bij de Nederlandstalige rechtbank voor een verhoor. De ondervraging van Puigdemont werd geschorst om sommige verificaties uit te voeren. De Catalaan werd vervolgens vrijgelaten onder voorwaarden.
Aan de vrijlating zijn wel voorwaarden verbonden: zo moet de Catalaanse voorman beschikbaar blijven van het gerecht en mag hij ons land niet verlaten zonder toestemming.
Puigdemont verzet zich tegen zijn overlevering aan Spanje, zodat het nu de raadkamer is die moet beslissen of het EAB uitvoerbaar verklaard wordt. Die zitting zal op 29 oktober plaatsvinden, meldt het Brusselse parket. Als het aanhoudingsbevel uitvoerbaar wordt verklaard, zal Puigdemont aan Spanje worden overgeleverd om daar terecht te staan.
Het is al de derde keer dat ons land een Europees aanhoudingsbevel uit Madrid ontvangt om Puigdemont snel over te leveren. De vorige twee keer, in 2017 en in 2018, strandden de verzoeken als gevolg van juridisch getouwtrek, onder meer over de voorwaarden van overlevering.
De zitting van vandaag vond uitgerekend plaats op de dag van de nationale staking in Catalonië, waarop honderdduizenden Catalanen zullen protesteren in Barcelona.
Puigdemont was in 2017 een van de belangrijkste separatistische leiders die een illegaal referendum organiseerden, waarbij voornamelijk separatisten kwamen stemmen. Veertig procent van de Catalaanse stemgerechtigden bracht een stem uit, en Puigdemont riep enige tijd later de onafhankelijkheid uit. Dit bracht Madrid ertoe het bestuur in Catalonië een tijdlang over te nemen en om Puigdemont aan te houden. Puigdemont vluchtte echter naar België, waar hij zich vestigde in een villa in Waterloo.
De separatistische leiders die Spanje niet ontvluchtten, werden begin deze week nog veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Catalaanse betogers blokkeren straten in Barcelona
Na vier dagen van op geweld uitdraaiende protesten, verliep de nacht opnieuw onrustig in Barcelona, met botsingen tussen politie en manifestanten. In de Catalaanse hoofdstad worden deze ochtend tal van straten geblokkeerd door betogers. Het hoogtepunt van het protest komt er later vandaag aan, met een massaprotest op de nationale stakingsdag. Volg de situatie hieronder live. -
-
PREMIUMBrussel/Vlaamse rand
Padel is dé hype van het moment: op deze plaatsen in Brussel en de rand kan je de populaire sport beoefenen
Voetballen is verboden. In grote groep fietsen mag evenmin. Ook indoortennis is voorlopig nog niet toegestaan door het coronavirus. En dus zijn we in deze gezondheidscrisis massaal beginnen te padellen. Heb jij nog niet de kans gehad om eens te proeven van de razend populaire mix tussen tennis en squash? Dan kan je in onze regio bij een van onderstaande clubs terecht. -
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt. -
Brussels Gewest
Uitnodigingen voor Brusselse 75-plussers gaan vanavond nog de deur uit
Vanaf volgende week kunnen Brusselse 75-plussers elk beschikbaar vaccin toegediend krijgen. Donderdagavond vertrekken de eerste uitnodigingen per mail en vrijdag zal de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ook uitnodigingen per post versturen. Dat kondigde Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) donderdag in de commissie voor Gezondheid en Bijstand aan Personen aan. -
Brussels Gewest
Verzadiging dreigt voor 4G-netwerk in Brussel
In Brussel dreigen de 4G-netwerken voor mobiele telefonie en data dit jaar al overbelast te geraken. Dat blijkt uit een studie van de telecomregulator BIPT, die verwijst naar de strengere stralingsnormen in het Brussels gewest.
46 reacties
Frank Van den Bulck
Freddy Madou
Kim De Zutter
Miguel Nieto
Erik DE WAELE