Brusselse oppositie maakt brandhout van regering-Vervoort na Uber-uitspraak: “Volkomen absurd”
BrusselNu een oordeel van het Brussels hof van beroep de taxi-app Uber aan banden legt in de hoofdstad belandt de paars-groene regeringsploeg van minister-president Rudi Vervoort (PS) opnieuw in het oog van de storm. De Brusselse oppositie reageert haarscherp, vanuit meerderheidskringen klinkt bezorgdheid.
JMBBLaatste update:25-11-21, 21:39
Vanaf vrijdag 18 uur wordt het quasi onmogelijk om een Uber te bestellen in Brussel, zo besliste het Brussels hof van beroep woensdag. De rechtbank baseert zich daarvoor op een stakingsbevel dat zes jaar geleden werd uitgevaardigd tegen UberPop, de voorganger van Uber in Brussel, die destijds op fel verzet stootte van klassieke taxichauffeurs.
Dat leidde tot de stopzetting van de taxidienst, maar niet besliste Uber om enkel nog in zee te gaan met chauffeurs die over een VVB-vergunning beschikken (dezelfde vergunning als limousinechauffeurs) en kon de taxi-app haar comeback maken in de hoofdstad.
Vijf procent
Omdat Brussel nog steeds geen vernieuwd taxiplan in elkaar wist te boksen, staan zo'n 2.000 Brusselse Uber-chauffeurs vanaf vrijdagavond in de kou. Alleen chauffeurs die na 1 januari 2020 een taxilicentie hebben aangevraagd in Vlaanderen mogen nog blijven rondrijden in Brussel - volgens Uber gaat het om zo'n vijf procent.
Vervoort werkt nochtans aan een vernieuwde taxiregelgeving die Uber-chauffeurs gelijk zou stellen met klassieke taxibestuurders, maar het is de vraag wanneer die regelgeving effectief het licht zal zien.
Al zeven jaar lang wordt er een nieuw taxiplan beloofd waarin er rekening gehouden kan worden met nieuwe vormen van bezoldigd personenvervoer, zoals Uber, maar we blijven op onze honger zitten.
Bianca Debaets (CD&V), Brussels parlementslid
“Afschuwelijk”
Binnen Brusselse oppositiekringen krijgt Vervoort intussen de wind van voren. “Iedereen zag dit van mijlenver aankomen”, luidt het bij Brussels parlementslid Cieltje Van Achter, fractieleidster van N-VA - de grootste Nederlandstalige oppositiepartij in Brussel.
“Vervoort en de PS talmen bewust al jaren met de nieuwe taxiwetgeving. De huidige situatie - een sociaal bloedbad en innovatieve technologie die uit Brussel geweerd worden - is precies het resultaat dat de PS voor ogen had. Het is afschuwelijk om te zien hoe ver de socialisten bereid zijn te gaan om de noodzakelijke modernisering van de taxisector tegen te werken”, klinkt het scherp.
Brussels CD&V-parlementslid Bianca Debaets noemt de situatie op haar beurt “volkomen absurd”. “De socialisten en groenen nemen de broodwinning van 2.000 Uber-chauffeurs af, maar daar liggen ze duidelijk niet wakker van. De klassieke (en duurdere) taxisector verzet zich al jaren met hand en tand tegen elke mogelijke nieuwkomer die hen klanten zou kunnen kosten, en de Brusselse regering laat de situatie alleen maar verder verzieken. Al zeven jaar lang wordt er een nieuw taxiplan beloofd waarin er rekening gehouden kan worden met nieuwe vormen van bezoldigd personenvervoer, zoals Uber, maar we blijven op onze honger zitten”, zegt Debaets.
Bezorgdheid
Ook binnen de Brusselse meerderheid wordt gereageerd op de beslissing. “Het reeds lang beloofde taxiplan van Rudi Vervoort zal een geloofwaardig perspectief moeten geven aan die families, en liefst snel”, schrijft Arnaud Verstraete (Groen) via sociale media.
“We zijn in de eerste plaats bezorgd om de 2.000 chauffeurs en hun gezinnen die nu zonder inkomen vallen”, klinkt het tot slot bij Frederik Ceulemans, woordvoerder van de Brusselse Open VLD-fractie. “We betreuren dat de uitwerking van het akkoord op zich laat wachten, maar we geloven dat een globaal en verzoenend taxiplan er nu snel aankomt. Zo kunnen we inzetten op de toekomst zonder het sociaal kader uit het oog te verliezen.”