Madou (v.l.n.r.): Thomas Devos en moeder Vera Coomans, Wiet Van de Leest en zoon Louis Van de Leest.
Volledig scherm
PREMIUM
Madou (v.l.n.r.): Thomas Devos en moeder Vera Coomans, Wiet Van de Leest en zoon Louis Van de Leest. © Michiel Hendryckx

Brusselse cultband Madou maakt comeback na 40 jaar afwezigheid: “We raken ook jongeren”

SchaarbeekOorstrelende folkmelodieën en lyrische donkerte: de hoofdingrediënten van de Brusselse cultband Madou blijven moeiteloos overeind op ‘Is er iets?’, de opvolger van de debuutplaat die in 1982 verscheen. Kleinkunst meets avant-pop, stille tederheid in een existentieel jasje. De stem van zangeres Vera Coomans (72) is wat gezakt, de familiale banden binnen de groep uitgebreid, en in tegenstelling tot vroeger hoeft de groep zich minder zorgen te maken over een publiek. “Mensen luisteren vandaag de dag anders naar een tekst: ze willen dat je iets vertelt.”

  1. Proces rond metissenkinderen gestart: “Veel excuses maar geen schadevergoedingen”
    Brussel

    Proces rond metissen­kin­de­ren gestart: “Veel excuses maar geen schadever­goe­din­gen”

    “België heeft de moed niet gehad om de misdaad te erkennen. Het land wilde niet opdraaien voor de schade.” Dat zei Michèle Hirsch, een van de advocaten van de vijf metissenkinderen die de Belgische staat aanklagen voor misdaden tegen de menselijkheid. De vrouwen werden geboren in het koloniale Congo en waren allen kinderen van Congolese moeders en Belgische vaders. Ze werden bij hun ouders weggehaald vanwege hun gemengde afkomst en in een weeshuis geplaatst.