Brusselaars met leasewagen moeten kilometerheffing betalen bovenop verkeersbelasting: “Typisch Belgische situatie”
BrusselBrusselaars die met een leasewagen rondrijden, dreigen bij de invoering van SmartMove net als Vlamingen en Walen dubbel belast te worden. Om aan de verkeersfiscaliteit rond leaseauto’s te morrelen, is namelijk een samenwerkingsakkoord tussen de drie gewesten nodig, maar dat is momenteel toekomstmuziek.
Delen per e-mail
Donderdag stelde de Brusselse regering SmartMove voor, het kilometerheffingsmodel waarmee ze voor overleg richting de deelstaten trekt. Volgens de plannen zal elke autobestuurder die op Brussels grondgebied rijdt een bepaalde som betalen naargelang het tijdstip, het aantal gereden kilometers, en het type wagen. Voor Brusselaars is SmartMove een vervanging van de bestaande verkeersbelasting, voor niet-Brusselaars komt de heffing bovenop hun verkeersbelasting.
Dubbele belasting
Die dubbele belasting loert echter ook om de hoek voor Brusselaars met een leasewagen. Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) herinnerde er op Twitter aan dat “artikel 4 van de bijzondere financieringswet voorziet dat een gewest de verkeersfiscaliteit ten aanzien van leasingbedrijven maar kan wijzigen na een akkoord met de andere gewesten.”
Dat betekent dat, indien een samenwerkingsakkoord uitblijft, Brusselaars met een leasewagen naast de kilometerheffing en de eenmalige belasting op inverkeerstelling ook de jaarlijkse verkeersbelasting zullen mogen ophoesten. “Een typisch Belgische situatie”, reageerde Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld). “Leasewagens vormen inderdaad een speciale categorie. SmartMove zal daar niet van toepassing zijn.” De kans dat een samenwerkingsakkoord met de gewesten er op basis van de huidige plannen zal komen, lijkt op dit moment miniem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussel
Jaar na dodelijke aanrijding met politiewagen: ‘Muntbezetters’ herdenken Adil (19)
De Anderlechtse Adil Charrot (19) overleed precies een jaar geleden na een aanrijding met een politievoertuig in Anderlecht. Zijn familie wilde zijn dood herdenken, maar kon dat door de coronaregels niet organiseren. De bezetters van de Muntschouwburg, die elke dag om 17 uur een ‘open tribune’ organiseren, stonden daarom stil bij zijn dood en die van de Brusselse Mehdi Bouda (17), die een jaar eerder dan Adil stierf bij een politieachtervolging. -
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
-
PREMIUMBRUSSEL
Privacy-expert kritisch over Brusselse slimme kilometerheffing: “Burgers hebben het recht zich te verplaatsen zonder dat iemand ze in het oog houdt”
Zal de overheid na de invoering van de Brusselse stadstol weten wanneer je in de auto stapt en waar je dan naartoe rijdt? En is iedereen verplicht om de app te downloaden waarmee de overheid de gereden kilometers wil bijhouden? De slimme kilometerheffing roept niet alleen vragen op over onze portemonnee, maar ook over onze privacy. We legden de belangrijkste vragen voor aan privacyspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert. -
-
137
Nieuwe oproep om te feesten in Ter Kamerenbos telt meer dan 8.000 geïnteresseerden op Facebook
Het collectief L’Abîme (De Afgrond, nvdr.) wil een vervolg breien aan La Boum, het nepfestival dat vorige week eindigde in een agressief kat-en-muisspel tussen jongeren en de politie in het Ter Kamerenbos. De anonieme organisatie heeft 1 mei als voorlopige datum geprikt. Al meer dan 8.000 mensen tonen interesse op Facebook. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
PREMIUMBrussel
Leg uw rekenmachine maar klaar: dit betekent de Brusselse kilometerheffing voor uw portefeuille
Minder files, een stevige economische bonus en een meer leefbare stad. Dat wil het Brussels gewest bereiken met SmartMove, zijn slimme kilometerheffing. Maar wat betekent dit nu concreet voor mijn portefeuille? Wat betekent dit voor de pendelaar uit Vlaanderen? Moet ik als Brusselaar extra betalen? En wat als ik één dag per jaar naar Brussel wil? Wij leggen het voor u uit aan de hand van enkele vragen en simulaties.