Brussel zet deur open voor coronapas vanaf 1 oktober: “Verplicht in bars, restaurants en discotheken”

Brussel maakt zich op om de coronapas, of Covid Safe Ticket, in te voeren in verschillende sectoren. “Er moest een kader gecreëerd worden waardoor alle gewesten afzonderlijk van elkaar beslissingen kunnen nemen tot het invoeren van het Covid safe ticket bij een aantal sectoren”, zegt Inge Neven hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. “Dat kader is nu goedgekeurd en gaat in op 1 oktober 2021.” Ook Vilvoorde denkt eraan om de coronapas te verplichten voor wie onder meer horeca- en fitnesszaken binnenwil. 

 1. Waslijst positieve elementen, maar ex-hongerstaker Nezha (52) krijgt negatief advies in strijd voor regularisatie: “Als het moet, stop ik opnieuw met eten”
  PREMIUM
  Brussel

  Waslijst positieve elementen, maar ex-hongersta­ker Nezha (52) krijgt negatief advies in strijd voor regularisa­tie: “Als het moet, stop ik opnieuw met eten”

  Al twaalf jaar leeft de 52-jarige Nezha in ons land. Ze ontvluchtte Marokko om aan haar gewelddadige man te ontsnappen en belandde in het verenigingsleven in de hoofdstad. Ze heeft talloze jobs in het zwart op haar cv staan. Na twee maanden hongerstaking kreeg zij via haar advocate inzage in de status van haar regularisatiedossier. Haar advocate spreekt van een “staalhard dossier”, maar het voorlopig advies van de Dienst Vreemdelingenzaken is negatief.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Van art nouveau-glans tot machtig modernisme: 8 architecturale pareltjes in Brussel
  PREMIUM
  Brussels Gewest

  Van art nou­veau-glans tot machtig modernisme: 8 architectu­ra­le pareltjes in Brussel

  Van art nouveau-kroonjuwelen die net niet aan de sloophamer ontsnapten tot het gebouw waar Trump graag een ambassade wou neerpoten. Onder de noemer Archiweek organiseert het Brusselse Gewest vanaf zondag 10 oktober tien dagen de architectuurdagen, met een focus op het doorbreken van vastgeroeste gewoontes in de architectuur. We lijsten acht Brusselse architecturale pareltjes op die de tand des tijds hebben doorstaan.
 2. De olifant in de Brusselse regeringskamer: verbod op onverdoofd slachten verdeelt regering-Vervoort
  PREMIUM
  Brussels Gewest

  De olifant in de Brusselse regerings­ka­mer: verbod op onverdoofd slachten verdeelt regering-Ver­voort

  Met het verbod op onverdoofd slachten ligt er donderdag weer een heet hangijzer op de tafel van de Brusselse regering. Na de hoofddoekenkwestie van een paar maanden geleden lijkt de paarsgroene ploeg van minister-president Vervoort opnieuw hopeloos verdeeld te zijn over een thema met een erg gevoelig randje, dat niet voor niets niet opgenomen is in het Brussels regeerakkoord. “Het Grondwettelijk Hof is duidelijk. Ja, een verbod op onverdoofd slachten is in strijd met de godsdienstvrijheid, maar dat is relatief vergeleken met het dierenleed.”