betoging tegen racisme en politiegeweld
Volledig scherm
betoging tegen racisme en politiegeweld © Marc Baert

‘Black Lives Matter’-protest loopt uit de hand in Brussel: winkels geplunderd, agent krijgt kassei in de rug

In Brussel keert de rust terug, na een urenlang kat-en muisspel tussen relschoppers en politie. De zware rellen na de ‘Black Lives Matter’-betoging begonnen in de Matongéwijk en de Naamsepoort. Winkels werden geplunderd, agenten uitgedaagd. De massaal opgetrommelde politie slaagde er uiteindelijk in de kwade manifestanten in verschillende richtingen terug te drijven. Ook op fysiek vlak is er het nodige leed. Zo raakte een agent op de motor gewond door een kassei in de rug. De politie verrichtte meer dan 150 arrestaties. Burgemeester Philippe Close (PS) waarschuwt dat straffeloosheid niet getolereerd zal worden.

  1. Grote opkomst op ‘Black Lives Matter’-protest in Antwerpen: “Hoeveel keer ik ben uitgescholden omwille van mijn huidskleur? Ik ben de tel kwijtgeraakt”
    PREMIUM

    Grote opkomst op ‘Black Lives Mat­ter’-pro­test in Antwerpen: “Hoeveel keer ik ben uitgeschol­den omwille van mijn huidskleur? Ik ben de tel kwijtge­raakt”

    Ze zijn boos, de naar schatting 1.200 manifestanten die zondagmiddag naar het ‘Black Lives Matter’-protest op het Antwerpse Steenplein kwamen. Verontwaardigd ook. Niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Maar vooral over het diepgeworteld racisme dat onze samenleving “verziekt”. Nog steeds. “Eerlijk? België doet het niet veel beter dan Amerika, hoor.” Ook in Gent, Brussel, Oostende, Halle, Kortrijk en Hasselt werd er vandaag geprotesteerd.