Bezorgdheid en kwaadheid over drukte in Brussel: “Hoe is dat toch mogelijk? Doe dat nu toch eens goed”
BrusselHet was zaterdagavond over de koppen lopen op de Brusselse Grote Markt. De hele dag lang viel de drukte al op in de Brusselse binnenstad en dat terwijl zowel horeca als winkels gesloten zijn. De Brusselse politie stuurde extra manschappen. "Sommige mensen zullen het nooit begrijpen”, reageert viroloog Marc Van Ranst. Ook infectiologe Erika Vlieghe en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maken zich grote zorgen: “Doe dat nu toch eens goed”.
Delen per e-mail
De beelden van de Brusselse Grote Markt op zaterdagavond laten weinig aan de verbeelding over: het was er erg druk naar coronanormen. “We zijn aanwezig en spreken mensen aan”, reageerde Oliver Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene. “We controleren niet intensief want het lijkt vooral om familiale bubbels te gaan. Maar het is veel volk en dus zetten we er nog extra ploegen op.”
Met de eindejaarsperiode, de heropening van de winkels en een koopzondag in het verschiet, voorspellen de beelden niet veel goeds. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) liet zaterdagavond ook weten dat de koopzondagen niet zullen doorgaan als burgemeesters geen afstand kunnen garanderen.
“Als dit de voorzet is op wat komt, zullen we ons moeten aanpassen”, vervolgt Slosse. “We kijken na welke maatregelen mogelijk zijn om in de komende maand te vermijden dat zoveel mensen samenkomen.”
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) reageerde op Twitter dat er “spijtig genoeg te veel mensen op hetzelfde moment” naar het centrum van Brussel kwamen afgezakt. “Wij vragen met aandrang dat iedereen de COVID-regels volgt. We moeten allemaal samen onze inspanningen volhouden!”
Viroloog Marc Van Ranst op zijn beurt zegt dat “sommige mensen het nooit zullen begrijpen”. “Sommige mensen begrijpen het vanzelf. Sommige mensen begrijpen het wanneer je het hen uitlegt. Sommige mensen zullen het nooit begrijpen”, reageert hij in een tweet.
Oeps-moment
Ook Erika Vlieghe maakt zich druk over de grote volkstoeloop in Brugge en Brussel. “Als ik dit allemaal zie, vraag ik me af of we eigenlijk wel bijleren als maatschappij. Ik word daar kwaad van”, zegt ze in De Zevende Dag. “Er is al heel wat geschreven over de aanleiding van deze tweede golf, maar dan zie je hoe opnieuw horden mensen foto’s van elkaar staan te nemen zonder masker. Waarom wordt dat niet gehandhaafd? Waarom is er nu weer een oeps-moment, alsof niemand dit zag aankomen? Hoe is dat nu mogelijk? We staan nog voor vele lastige maanden, dus doe dat nu toch eens goed.”
“Ik maak me daar gigantisch veel zorgen over”, reageerde ook minister-president Jan Jambon in ‘De Zevende Dag’. “Dit is wat we niet willen zien gebeuren. Mensen worden natuurlijk gelokt als ze te horen krijgen dat de lichtjes in de kerstboom op een grote markt aangestoken worden. Maak daar toch geen evenement van. De evenementensector zou hier een steentje kunnen bijdragen om de ‘crowd control’ te organiseren.”
Brussels burgemeester Philippe Close kwam zondagmiddag bij RTBF nog eens terug op de drukte van zaterdagavond. “Ik wil de mensen niets verwijten”, zegt Close. “Ik begrijp dat ze zin hebben om de kerstboom, de lichten en een van de mooiste pleinen ter wereld te gaan bekijken. Maar, respecteer alsjeblieft de voorschriften. Als je ziet dat er te veel volk is: kom een andere keer terug. Ik weet dat een burgemeester normaal het omgekeerde zou zeggen en zoveel mogelijk volk wil zien, maar we zijn net bezig met zachtjes aan de tweede golf te overwinnen. We moeten een derde golf vermijden”, klonk het.
Bekijk hier de reactie van viroloog Van Ranst
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brugge “Kom niet allemaal in het weekend naar Wintergloed”: Brugse politie doet duidelijke oproep na volkstoeloop richting lichtfestival
De politie van Brugge heeft mensen zaterdagavond nadrukkelijk gevraagd niet meer naar Wintergloed - het lichtfestival van Brugge - te komen. Op de invalswegen naar het centrum stonden lange files en ook in de binnenstad was het over de koppen lopen. “Het spektakel is nog tot 10 januari te bewonderen. We vragen de mensen om niet allemaal op hetzelfde moment te komen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Brussel, Jette Lichaam gevonden in Jette: treinverkeer tussen Brussel-Noord en Jette stilgelegd
Het Brusselse parket bevestigt dat er een stoffelijk overschot is gevonden tussen Bockstael en Jette. Daardoor is daar geen treinverkeer mogelijk. -
-
Anderlecht Wie heeft Florin (33) gezien?
Het parket zoekt naar de vermiste Florin Calin (33). Hij verdween afgelopen donderdag in Anderlecht. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Brussels Gewest 161 coronaboetes per dag uitgedeeld in Brussel
Sinds het begin van de corona-epidemie in ons land, zijn er in Brussel net geen 42.000 boetes uitgedeeld, ofwel 161 per dag. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) opvroeg.