Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde (hier in beeld) en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De ouders zelf moeten geen bijstand of documenten krijgen.
Volledig scherm
Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde (hier in beeld) en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De ouders zelf moeten geen bijstand of documenten krijgen. © VTM

Belgische staat moet 10 kinderen van IS-strijders helpen naar België terug te keren

De Belgische staat moet tien kinderen consulaire bijstand en reisdocumenten bezorgen zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter vandaag beslist. De rechter geeft België zes weken de tijd om dit in orde te brengen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd. 

58 reacties

 • Luc Proost

  11 maanden geleden
  Dit krijgt van de staat voorrang op het helpen van de slachtoffers van de aanslag op Zaventem. Snapt iemand dat?!
 • Claude Tanghe

  1 jaar geleden
  Moordenaars en hun helpers moeten berecht worden in het land van misdaad . Als een belg een misdaad begaat of mededader is in het buitenland word die toch ook niet naar Belgie gebracht en hier bestraft .We hebben hier al meer dan genoeg criminelen zonder dat we er ng moeten benemen .
 • Jan Boden

  1 jaar geleden
  Het al dan niet terughalen is een politieke beslissing waarover de rechtbank geen bevoegdheid heeft.
 • dhr freddie alro

  1 jaar geleden
  "de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten moet bezorgen om de KINDEREN in staat te stellen om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen."Bezorg per direct die kinderen papieren en het vonnis is uitgevoerd.Wil Sirié hen niet laten gaan zonder de moeders dan blijven ze ginds,is ons probleem toch niet...
 • Theo Dereu

  1 jaar geleden
  Zo verziekt is ons rechtssysteem. Alle mogelijkheden voor misdadigers en geen voor de slachtoffers.
 1. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 2. Trainer Patrick Wachel (RSCA) ontvangt revelatie OHL: “Ik beschik over een gouden ploeg”
  vrouwenvoetbal super league

  Trainer Patrick Wachel (RSCA) ontvangt revelatie OHL: “Ik beschik over een gouden ploeg”

  Na de feestvreugde om de Gouden Schoen, waarbij Tine De Caigny bij de vrouwen met de hoogste onderscheiding in het voetbal aan de haal ging, is het weer bittere ernst wat RSCA-trainer Patrick Wachel betreft. “Ik wil de lijn van voor de winterstop doortrekken. Behalve een speelster met een Gouden schoen, beschik ik vooral over een gouden ploeg. Het team heeft er toe bijgedragen dat de top drie van de Gouden Schoen werd bezet door allemaal speelsters van Anderlecht.”
 1. Groenen willen Brusselse beleggingen in fossiele brandstoffen halt toeroepen
  Brussels Gewest

  Groenen willen Brusselse beleggin­gen in fossiele brandstof­fen halt toeroepen

  Juan Benjumea-Moreno (Groen) en Barbara de Radigues (Ecolo) roepen de Brusselse regering op voortaan alleen nog te investeren in duurzame fondsen. “Met beleggingen geef je zuurstof aan organisaties en sectoren. Het is voor ons niet meer dan logisch dat we als overheid ons geld weghalen bij bedrijven die haaks staan op het groene en sociale beleid dat Brussel voert”, vindt Benjumea-Moreno.
 2. Leden van geloofsgemeenschap sloegen Jean-Marie (35) dood in Ter Kamerenbos: dinsdag debatten over straf
  Brussel

  Leden van geloofsge­meen­schap sloegen Jean-Ma­rie (35) dood in Ter Kamerenbos: dinsdag debatten over straf

  Het hof van assisen van Brussel heeft dinsdag iets na middernacht de vier beschuldigden schuldig bevonden aan slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie om te doden op Jean-Marie Monzibila. Zijn verminkte lichaam werd in augustus 2009 teruggevonden in het Ter Kamerenbos in Brussel. De vier, leden van een religieuze gemeenschap waar ook Monzibila lid van was, hadden naar eigen zeggen een gebedswake gehouden voor hem.
 3. Brusselse festivals wachten quasi unisono overheidsrichtlijnen af: “Er ligt maar één scenario op tafel”
  PREMIUM
  Brussel

  Brusselse festivals wachten quasi unisono overheids­richt­lij­nen af: “Er ligt maar één scenario op tafel”

  De zomer van 2021 moet ook in de hoofdstad de terugkeer van zorgeloze zomerfestivals inluiden, maar als er één ding is dat 2020 ons heeft geleerd is het wel dat niets nog zeker is. De Brusselse festivals klinken dan ook realistisch als het op hun slaagkansen voor 2021 aankomt. We leggen ons oor te luister bij Couleur Café, Brussels Summer Festival, Boterhammen in het Park en Feeërieën.
 1. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld

 2. Politie maakt einde aan achtervolging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre
  Play

  Politie maakt einde aan achtervol­ging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre