Balie Brussel helpt jongeren met migratieachtergrond aan rechtenstudie: “Diversiteit wordt niet weerspiegeld in de advocatuur”
Brussel2 februari werd de nieuwe campagne van het DIApositief-project gelanceerd in het justitiepaleis. Met dat project streeft Balie Brussel naar een meer diverse en inclusieve advocatuur, via een essaywedstrijd voor laatstejaars secundair onderwijs met een migratieachtergrond. De winnaar krijgt een rechtenstudie en bijhorend materiaal betaald. “Jongeren met een migratieachtergrond denken vaak dat de studies niet aan hen besteed zijn. Die gedachtegang vormt een grote barrière.”
Het DIApositief-project (Diverse Inclusieve Advocatuur), werd in 2019 in het leven geroepen door de Balie Brussel. “In de hoofdstad zijn er meer dan 180 verschillende nationaliteiten”, legt stafhouder Bernard Dervaux uit. “Maar die diversiteit zien we niet weerspiegeld in de huidige Nederlandstalige advocatuur. Met het project hopen we meer jongeren met een migratieachtergrond te sensibiliseren en warm te maken voor een rechtenstudie.”
Essay
Onder leiding van Mr. Sevda Karsikaya wordt daarom jaarlijks een programma uitgewerkt. “In eerste instantie laten we de jongeren kennis maken met de wereld van justitie”, vertelt ze. “Ze mogen onder andere een zitting bijwonen, maken kennis met advocaten, magistraten en het parket en krijgen een rondleiding in het Openbare Ministerie. Ook een bezoek aan het cellencomplex staat op de planning. Vrij uniek, aangezien advocaten daar zelf geen toegang tot hebben.”
Nadien volgt het beslissende luik: de essaywedstrijd. “Daarvoor vragen we de jongeren om een essay over de rechtstaat te schrijven”, zegt Dervaux. “Geen evident onderwerp voor jonge mensen. Maar we merken wel dat er veel meer potentieel in hen vervat zit dan soms wordt aangenomen.” Dat beaamt ook Karsikaya. “De jongeren hebben niet altijd de juist bagage of motivatie meegekregen. Daarom bieden wij hen ook de nodige hulp en en steun aan.” Deelnemers aan het DIApositief-project maken kans op een studiebeurs voor een vijfjarige rechtenopleidingen, inclusief het bijhorend lesmateriaal, een laptop en abonnement voor het openbaar vervoer. Doorheen het traject kunnen ze ook op bijstand rekenen van een coach.
Barrière
Op dit moment ondersteunt het project drie laureaten: Mathieu Stroeykens (20), Haïtam Sahil (20) en Chris Niyonkuru (19). Elk van hen besliste meteen om deel te nemen nadat ze van DIApositief hadden gehoord. “Het beroep van advocaat is onmisbaar in onze maatschappij”, zegt Stroeykens. “Dagelijks worden mensen geconfronteerd met juridische problemen, ze rekenen op het juiste advies. Daarom kan ik het project alleen maar aanmoedigen. Het stimuleert en motiveert jongeren om aan een rechtenstudie te beginnen, en zo te leren hoe je op juridisch vlak kan helpen in de toekomst.”
“Jongeren met een migratieachtergrond denken vaak dat de studies niet aan hen besteed zijn”, voegt Sahil toe. “Die gedachte vormt een grote barrière voor hen. Projecten als DIApositief kunnen hen over de streep trekken. Eigenlijk zouden er meer soortgelijke initiatieven moeten zijn.” “Naast het materiële is het ook heel fijn om contacten te kunnen leggen met onder andere advocaten, procureurs en rechters”, geeft Niyonkuru nog mee. Zij kunnen ons helpen bij vragen, en het is ook handig om stageplekken te vinden.”
Wantrouwen
Maar hoe komt het dat jongeren met een migratieachtergrond moeilijk de weg vinden naar de Nederlandstalige advocatuur? “Om ons project bekend te maken, gaan we op bezoek bij scholen”, vertelt Karsikaya. “Maar niet elke school voelt zich geroepen om mee te doen. Vaak wordt dan verondersteld dat het niets voor de leerlingen is.” En ook bij de jongeren zelf zijn er mogelijk enkele belemmeringen te bespeuren. “Al is daar nog geen meetbaar onderzoek naar verricht”, duidt historicus en onderzoeksjournalist Hans Vandecandelaere. “Armoede en slechte huisvesting kunnen dat in de hand werken, omdat in die omstandigheden een geschikte studeerplek vinden geen evidentie is.”
“Een recente studie toonde ook aan dat er een groeiend wantrouwen is in onze overheidsinstellingen en mainstream media. Hoe wordt justitie daarin gepercipieerd, en op welke manier informeren onze jongeren zich dan?” Aan die drempels probeert DIApositief tegemoet te komen. “Hopelijk slagen we erin om steeds meer jongeren aan te trekken. Misschien dat we in de toekomst dan ook een tweede of zelfs derde prijs kunnen lanceren”, besluit Dervaux.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twaalf deelnemers strijden om Gouden Borstel: wie wordt de beste schoenpoetser van Europa?
In Gare Maritime in Tour en Taxis strijden zaterdag en zondag twaalf schoenpoetsers uit verschillende Europese landen om de titel van beste schoenpoetser. De winnaar krijgt niet alleen de trofee ‘Gouden Borstel’, maar gaat ook met 500 euro naar huis. Maar hoe word je gekroond tot beste schoenpoetser van Europa?Brussel -
Jonge vrouw veroordeeld tot werkstraf voor medewerking aan oplichting: “Ze wist niet waarvoor haar kaart gebruikt werd”
Een jonge vrouw is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur omdat ze haar medewerking had verleend aan een oplichting. Ze had haar bankkaart uitgeleend aan oplichters, die vervolgens haar rekening gebruikten om er de buit van WhatsAppfraude op de storten.Brussel -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
-
Zes rusthuizen toegevoegd aan lijst voor verhoogd toezicht van Zorg en Gezondheid
Er zijn opnieuw zes rusthuizen toegevoegd aan de lijst verhoogd toezicht van Zorg en Gezondheid. Het gaat om rusthuizen in Leuven en de rand rond Brussel. Zorg & Gezondheid geeft woonzorgvoorzieningen waar zich ernstige of aanhoudende klachten voordoen, nog een kans om zich in regel te stellen.Linkebeek -
TV
STREAMINGTIP. ‘True Crime Belgium: Rijk, Dood & Opgelicht’
Geen genre dat de laatste jaren zo populair is als true crime. Dat is ook Streamz niet ontgaan. Zij brengen in ‘True Crime Belgium’ - waarin de meest schokkende en spraakmakende misdaden van ons land worden belicht - nu het relaas van oplichter Christian Fobe, die twee van z’n slachtoffers van het leven beroofd. -
Stad Brussel installeert eerste permanente tegel van ‘Hier begint de zee, niets ingooien’
Ter gelegenheid van de Brusselse waterdagen heeft de Stad Brussel voor het eerst een permanente tegel ingehuldigd met het opschrift ‘Hier begint de zee, niets ingooien.’ Die boodschap werd eerder al tijdelijk aangebracht op meerdere plekken in de stad, en heeft als doel de inwoners te sensibiliseren over watervervuiling.Brussel -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje.