Het is intussen dag 366 voor Alex Decadt.
Volledig scherm
Het is intussen dag 366 voor Alex Decadt. © Dieter Nijs

Alex (70) voert al een jaar actie voor vrijlating van Catalaanse gevangenen: “Hopelijk hou ik het vol tot mijn tachtigste”

BrusselDe zeventigjarige Alex Decadt is een doorzetter. Al een jaar lang spant hij zich in voor de Catalaanse zaak, en meer specifiek voor alle gevangenen die in zijn ogen onterecht opgesloten zijn. Zaterdag  was de 366ste dag van zijn actie.

 1. Alex viert Kerstmis in Wetstraat om gevangen Catalanen te steunen: “Hét moment om te tonen dat ik solidair ben met mensen die gekrenkt zijn in hun eer en vrijheid”

  Alex viert Kerstmis in Wetstraat om gevangen Catalanen te steunen: “Hét moment om te tonen dat ik solidair ben met mensen die gekrenkt zijn in hun eer en vrijheid”

  Elke dag gaat Alex naar de Wetstraat, de Spaanse ambassade of de Belliardstraat. “Apolitiek, niet-partijgebonden. Voor vrijheid en gerechtigheid”, klinkt het. Acuut voor de bevrijding van de 9 politieke Catalaanse gevangenen, die samen tot 100 jaar gevangenis werden veroordeeld en een dertigtal Catalanen van het middenveld die in voorhechtenis zitten. Voor kerstavond maakte Alex geen uitzondering. Ook dan was hij, om klokslag middernacht, van de partij.
 1. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered

 2. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?