Het Solvayhuis op de Louizalaan 224, 1000 Brussel.
Volledig scherm
Het Solvayhuis op de Louizalaan 224, 1000 Brussel. © BELGA

2023 wordt het jaar van de art nouveau in de hoofdstad: “Brusselaars mogen fier zijn op hun erfgoed”

BrusselNaar aanleiding van de 130e verjaardag van de kunststroming, zal het Brussels Gewest een jaar lang art-nouveau in de kijker zetten. Gedurende 12 maanden zullen urban.brussels, visit.brussels en tal van partners meerdere evenementen organiseren rond het thema. “Zoveel mogelijk mensen moeten de kans krijgen om deze pronkstukken te ontdekken”, meldt staatsecretaris van Erfgoed en Stedenbouw, Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

 1. Nieuw hofmaarschalkenpaar aangesteld tijdens Oenstellingsgala
  Halle

  Nieuw hofmaar­schal­ken­paar aangesteld tijdens Oenstel­lings­ga­la

  De Orde van Hofmaarschalken en Hofdames Halle stelde een nieuw Hofmaarschalkenpaar aan tijdens het groot Oenstellingsgala op de campus van Don Bosco. Kensy Joris en Cynthia Petit zijn nu officieel Hofmaarschalk en Hofdame van Halle. Tijdens het evenement traden lokale artiesten op maar ook Jettie Pallettie en de Lawineboys. Hofmaarschalk Cédric I en zijn Hofdame Peggy I, zijn samen met Mini Hofmaarschalk Jochem I en Mini Hofdame Ilona I tijdens de avond ook nog opgenomen in de Orde. Jubilarissen Jenny, Pablo en Safira werden ook nog in de bloemetjes gezet voor hun bijdrage aan de vereniging. Als extra verrassing werden onder de toeschouwers acht juwelen van Juwelier Bosmans verloot. Voor het nieuwe Mini Hofmaarschalkenpaar is het wachten tot Kindercarnaval.
 2. Halle en JAC lanceren podcast rond welzijn bij jongeren
  Halle

  Halle en JAC lanceren podcast rond welzijn bij jongeren

  De stad Halle en het JAC Halle – Vilvoorde brengen op vraag van Halse scholen een nieuwe podcastreeks rond welzijn bij jongeren uit. Onder de titel ‘tzwalwelzijn’ komen vijf thema’s rond welzijn aan bod: stress, rust, experimenteren, jezelf zijn en grenzen durven stellen. Elke aflevering biedt handvaten door te zorgen voor herkenning en erkenning van de thematiek. “Bovendien toont de reeks ook de weg naar verschillende welzijnspartners en organisaties in Halle”, klinkt het. “Zo verkleint de drempel voor jongeren om zelf naar hulpverlening te stappen.” Via de website kan iedereen ook gerichte informatie opvragen zodat ze met de podcast aan de slag kunnen binnen de klas, jeugdbeweging of leefgroep. Alle nodige informatie en ook de podcast zelf zijn terug te vinden op www.halle.be/tzwalwelzijn.
 1. Na overnachting in tenten ook solidariteitsbrunch voor asielaanvragers: “Beetje warmte na alle miserie”
  Brussel

  Na overnach­ting in tenten ook solidari­teits­brunch voor asielaan­vra­gers: “Beetje warmte na alle miserie”

  Zaterdagavond brachten enkele buurtbewoners een nacht in een tent door uit steun voor de asielzoekers op de brug voor het Klein Kasteeltje. Zondag volgde een tweede luik, met een optocht en solidariteitsbrunch in Grande Hospice. Een honderdtal mensen deelde er een tafel. “Indien de politiek er niet in slaagt om meer mensen op te vangen, kunnen ze maar beter afstand nemen van hun functie,” vertelde oud-staatssecretaris Réginald Moreels tijdens een speech.