De visserijsector dreigt het grootste slachtoffer te worden van een harde brexit. Vlnr.: reder Eddie Cattoor, Rederscentrale-voorzitter Geert De Groote en Gianni Cornette van Het Vispaleis in Oostende.
Volledig scherm
PREMIUM
De visserijsector dreigt het grootste slachtoffer te worden van een harde brexit. Vlnr.: reder Eddie Cattoor, Rederscentrale-voorzitter Geert De Groote en Gianni Cornette van Het Vispaleis in Oostende. © HLN

Worden tong en rog plots duurder bij harde brexit? Vissers: “De helft van de ‘Belgische’ vis komt uit Britse wateren. Dit kan een ramp worden”

KustOnze zeevissers en uitbaters van viswinkels volgen het brexitnieuws vol spanning. Als er geen handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komt, kunnen de Britten hun visgronden afsluiten. “Er is niet genoeg tong als we de Britse wateren verliezen. Het zou sowieso een ramp zijn”, denkt reder Eddie Cattoor. “Ik heb vooral schrik dat vis duurder wordt en opnieuw voor een beperkt publiek zal worden”, stelt vishandelaar Gianni Cornette. Mogelijk biedt een verdrag uit... 1666 redding. 

 1. Reizen na de brexit: wat verandert er allemaal voor jou?
  PREMIUM

  Reizen na de brexit: wat verandert er allemaal voor jou?

  Nog een maand en de brexit is een feit. Hoe die er tot in de details zal uitzien, daarvoor wordt er momenteel nog stevig onderhandeld. Maar wat we zeker al weten is dat vanaf 2021 voor ons als reizigers niets meer hetzelfde zal zijn. Heb je binnenkort een paspoort nodig voor een kort verblijf? Zal je meer betalen voor een tripje met de Eurostar naar Londen? En wat met je ziekteverzekering? Onze reisexpert zocht het uit.
 2. Op zoek naar een avontuurlijke vakantie? Brugs koppel heeft eerste vlot van ‘VLOTKAMP’ klaar
  Brugge/Zuienkerke

  Op zoek naar een avontuur­lij­ke vakantie? Brugs koppel heeft eerste vlot van ‘VLOTKAMP’ klaar

  Goed nieuws voor de avonturiers onder ons: het eerste vlot van VLOTKAMP is gebouwd én de test is goed verlopen. Van 1 juni tot 28 september kan je genieten van deze bijzondere manier van kamperen op de waterplas van Domein Polderwind, middenin de West-Vlaamse Polders. “Bij een sterke wind voel je wat beweging, maar zeeziek zal je in principe niet worden”, glimlachen initiatiefnemers Tobias Knockaert en Kika Merlin uit Brugge.
 1. Heeft een harde brexit ook gevolgen voor het stukje vis op je bord? “Kans is groot dat je binnenkort meer betaalt voor bepaalde soorten”
  PREMIUM

  Heeft een harde brexit ook gevolgen voor het stukje vis op je bord? “Kans is groot dat je binnenkort meer betaalt voor bepaalde soorten”

  De brexitonderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk lijken niet van een leien dakje te lopen. Een niet onbelangrijk onderdeel van dat handelsakkoord betreft de visserij. Want wat in het geval van een ‘no deal’? Kan onze Belgische visserij dat overleven? Zal u als consument meer moeten betalen voor uw wekelijks stukje vis? We vroegen het aan enkele experts in het vak.
 1. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee

 2. De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee
  Play

  De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee