Wie wil EK-dorp 2020 in Brugge organiseren? “Desnoods doen we het als stad zelf”
De stad Brugge moet op zoek naar een nieuwe organisator van het Rode Duivels-dorp op 't Zand. De organisatie Bruisend Brugge, dat met hun grootste mobiele scherm van Europa het voorbije WK en EK duizenden mensen lokte, is géén kandidaat meer. “Er kwam zoveel werk bij kijken en daar hebben we geen tijd meer voor", zegt Philippe Le Loup.
Delen per e-mail
De Rode Duivels hebben zich, zoals bekend, met sprekend gemak geplaatst voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in juni. Daarvoor haalden ze 30 op 30 in hun kwalificatiepoule. Dat maakt van onze voetballers één van de topfavorieten om in 2020 het EK op hun naam te schrijven. Tijdens het vorige WK en EK waren die matchen telkens op groot scherm te volgen in Brugge. Meer zelfs: het grootste mobiele scherm van Europa stond toen op 't Zand of het Beursplein en lokte tot tienduizend mensen om samen de goals van Lukaku en co te vieren.
Poules-Moules
Maar tot dusver was er nog weinig nieuws bekend over dat EK-dorp en dat heeft een reden. De vzw Bruisend Brugge, dat de voorbije jaren instond voor de organisatie van het evenement, is geen kandidaat meer. Ondernemers Ward Devriese van brasserie L’Estaminet en Philippe Le Loup van restaurant Poules-Moules hebben het een beetje gezien. “Er kruipt heel veel werk in de organisatie van deze evenementen en het was geen sinecure om dat telkens te combineren met het runnen van een eigen zaak”, zegt Le Loup. “We hebben bijzonder hard genoten van de voorbije kampioenschappen. We zijn blij dat we mensen hebben doen genieten. Ik denk dat er op de organisatie weinig aan te merken viel. Maar we geven het dit keer uit handen.”
Aanbesteding
Dat betekent ook dat het grootste mobiele scherm van Europa volgend jaar niet in Brugge zal staan. “Klopt”, zegt Le Loup. “Volgens onze informatie is dat scherm tijdens die periode al uitgeleend aan een Duitse stad.” Dat betekent dat er dus een oplossing moet worden gevonden voor dat EK-dorp, want de stad is wel degelijk vragende partij voor die ambiance. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zal de stad ook initiatieven nemen. “We schrijven een aanbesteding uit om geïnteresseerden de kans te geven om mee te doen. Bij voorkeur gaan we in zee met een organisatie die het EK-dorp kan vormgeven.”
Brugge Plus
En stel dat er geen enkele geschikte kandidaat opduikt? “Desnoods organiseren we het dan zelf", zegt De fauw. “We hebben de nodige expertise in huis met Brugge Plus als organisator van onder meer KooKeet of de Triënnale. Het zou zonde zijn om dit evenement niet meer te hebben. Het brengt mensen samen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brugge
Inbraak en vandalisme bij KSA Kriko: “Hier hebben we nog dagen opkuiswerk aan”
Alweer is er ingebroken in een lokaal van een Brugse jeugdvereniging. Dit keer is KSA Kriko het slachtoffer. Er is onder meer een beamer gestolen en graffiti gespoten. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
PREMIUMBrugge
Brugge zkt. koetsiers (m/v): “Helft van vaste mensen zocht al andere job”
Wanneer rijden de Brugse koetspaarden weer door de binnenstad? Ook voor de koetsiers is het een vraagteken. “Nochtans zouden we drie tot vier weken voordien duidelijkheid moeten hebben om de paarden weer te laten wennen”, zegt koetsier Mark Wentein. Opvallend: door de aanhoudende onzekerheid zocht de helft van de Brugse koetsiers al (tijdelijk) een andere job. -
-
PREMIUMBrugge
Brugge betaalt 1,5 miljoen euro om start Ronde van Vlaanderen binnen te halen: “De economische return is enorm”
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
PREMIUM
Scholen open of dicht na de paasvakantie? Wij deden de steekproef in West-Vlaanderen
De regering beslist pas volgende week over de heropening van de scholen, maar verschillende secundaire scholen hebben nu al besloten nog niet open te gaan voor alle leerlingen na de paasvakantie. Hoe denken West-Vlaamse directeurs daarover? Wij deden een steekproef in Ieper, Brugge en Roeselare. En de meningen blijken behoorlijk unaniem te zijn.
0 reacties