Suleyman Betelguiriev krijgt 30 jaar voor doodslag op Mikey Peeters (19), Steven Van Geel krijgt als medeplichtige 8 jaar
De volksjury heeft Suleyman Betelguiriev (25) veroordeeld tot 30 jaar opsluiting voor doodslag op Mikey Peeters (19). In de nacht van 29 op 30 mei 2014 werd de jongeman op de Brugse Markt met zes messteken om het leven gebracht. Steven Van Geel kreeg als medeplichtige 8 jaar.
Delen per e-mail
Zoals verwacht werd het dus de maximumstraf voor Suleyman Betelguiriev. Hij werd bij verstek veroordeeld. “Hij heeft Mikey brutaal en zonder ernstige aanleiding met een mes doodgestoken. Hij vertoonde een extreem gebrek aan respect voor ieders recht op leven.” Voor Steven Van Geel vond de volksjury 8 jaar opsluiting een gepaste straf. “Zijn voortdurend agressieve houding heeft bijgedragen tot de dood van Mikey. We moeten de samenleving beveiligen tegen diegene die de uitgaanswereld verzieken. We zijn van mening dat er wel sprake is van enkele verzachtende omstandigheden: met name de opvoedingssituatie van de beschuldigde, zijn blanco strafblad en de termijn die verstreken is sinds de feiten.”
Voorzitter Willem De Pauw richtte op het einde van het proces het woord tot Steven Van Geel. “U kan met deze straf onmiddellijk werken aan uw rehabilitatie, maar in plaats dat wij de voorwaarden opleggen, zal het de strafuitvoeringsrechtbank zijn. Er is nog veel werk aan de winkel. Het enige advies dat ik u kan geven is dat u ophoudt met u te wentelen in zelfmedelijden en egocentrisme.”
Kind van twee
Steven Van Geel had tijdens z’n laatste woord na de pleidooien over de strafmaat de assisenzaal met verstomming geslagen. “Ik heb een kind van 2 jaar. Het is geen oplossing om mij een zware gevangenisstraf te geven.” Zelfs zijn advocaat Kris Vincke viel compleet uit de lucht bij de uitspraak van de Leuvenaar.
De raadsman had kort voordien voor zijn cliënt een voorwaardelijke celstraf gevraagd tussen 3 en 5 jaar. De procureur-generaal had 18 jaar opsluiting gevraagd. “Die man verdient geen 18 jaar. Ik kan niet verdragen dat hij die straf zou krijgen, terwijl ik ooit een man heb verdedigd die z'n vrouw afgemaakt had met 139 messteken en daarvoor 15 jaar kreeg. De gruwelijkheid van de feiten op Mikey kan je toch nooit toebedelen aan Van Geel? Hij heeft dat niet gewild. Hij heeft een mooie persoonlijkheid, maar is miskweekt. Dat is niet zijn fout. Haal hem uit de gevangenis! Geef hem nog één kans: een straf met voorwaarden en de nodige begeleiding. Hij weet dat, als hij die kans verbrod, de straf effectief wordt en hij opnieuw die gevangenis binnenvliegt.”
30 en 18 jaar opsluiting gevraagd
Procureur-generaal Serge Malefason vraagt voor Suleyman Betelguiriev 30 jaar opsluiting: de maximumstraf voor doodslag. “Ik doe een plechtige belofte. Zolang ik kan, wil ik de jacht op hem open houden en hem ooit hier krijgen. Ik besef dat dat veel tijd zal kosten.”
Ook voor Steven Van Geel zag Malefason weinig tot geen verzachtende omstandigheden. Voor de Leuvenaar vordert hij 18 jaar opsluiting. “Hij heeft een blanco strafblad, maar dat kan ik niet aanvaarden. Er zijn in het verleden immers heel wat politionele tussenkomsten geweest en hij heeft ook in Everberg gezeten. Heeft hij al niet meer in de gevangenis gezeten dan gewerkt? Heeft hij al een inspanning gedaan om iets professioneel te bereiken? Nee, hij is hier omschreven als een man met een parasitaire levensstijl. Hij kreeg een huis en een auto en wat deed hij? Ganse dagen uitgaan. Deze man heeft voldoende kansen gekregen van z'n ouders, maar heeft ze niet ingevuld. Net zo min als de kansen die hij gekregen heeft van justitie.”
Schuldig aan doodslag en medeplichtig
Over de schuld van Suleyman Betelguiriev liet de volksjury geen twijfel bestaan. “Hij bracht Mikey meerdere diepe steekwonden toe in de rug en hals. Uit camerabeelden blijkt duidelijk dat Suleyman Betelguiriev die heeft toegebracht.” Verder verwees de jury naar de aard van het gebruikte wapen, het aantal steken en de plaats van de steken.
Steven Van Geel beschouwde de 12-koppige volksjury als medeplichtig. “Uit de verschillende verklaringen blijkt dat hij zich bewapend heeft met een mes en al eerder op de avond poogde geweld uit te lokken met een andere caféganger. Hij heeft het handgemeen met Mikey uitgelokt door zich vernederend en uitdagend op te stellen. Tijdens de schermutseling was hij zich ervan bewust dat Suleyman Betelguiriev gewelddadig zou tussenkomen. Toch heeft hij het gevecht verdergezet. Na de eerste messteek is hij bovendien niet gestopt en ook na de steken is hij gewoon weggelopen. Hij heeft het slachtoffer zieltogend achtergelaten en daarna Betelguiriev weggevoerd naar Oostende.”
Laatste woord
Net voor het beraad kreeg Steven Van Geel nog het laatste woord. Hij las een brief voor waarin hij z'n verontschuldigingen aanbood bij de nabestaanden. “Ik heb er spijt van dat ik ben weggelopen. Dat was laf en dom van mij. Ik moest ter plaatse gebleven zijn en hulp geboden hebben. Ik bied mijn oprechte excuses aan bij de familie van Mikey, zijn vrienden, de nabestaanden en gans Brugge. Ik heb dit nooit gewild. Ik hoop dat jullie zijn dood ooit een plaats kunnen geven en verder kunnen met jullie leven. Nogmaals sorry.”
Dronkemansgevecht
Kris Vincke, de advocaat van Steven Van Geel, heeft zoals aangekondigd de vrijspraak gevraagd. Volgens de strafpleiter uit Beernem waren de feiten niets meer dan een dronkemansgevecht. “Men kan van mijn cliënt veel zeggen: dat hij veel uitging en dronken was, bijvoorbeeld. Maar Steven Van Geel is geen crimineel. Het is niet iemand die ‘s nachts op rooftocht gaat en drugs dealt. Hij is zogezegd diegene die het gevecht begonnen is voorafgaandelijk aan de steekpartij. Maar dat was hij helemaal niet, maar Mikey. Hij wordt hier de koene ridder genoemd, de held. Maar het is wel Mikey die de straat oversteekt om het gevecht aan te gaan. Als hij Lore wilde beschermen, waarom heeft hij haar dan niet meegenomen weg van die twee dronken gasten?”
“Hij ontloopt conflict”
“Volgens de psychiaters ontwijkt Steven Van Geel eerder het conflict. Dat is ook op de beelden te zien. Hij loopt weg van Mikey. Het mes moest hij volgens de burgerlijke partijen over de Halletoren gegooid hebben. Hij laat het gewoon vallen, omdat hij het conflict wilde vermijden. Ik zie op de beelden werkelijk compleet andere taferelen, dan de andere partijen hier voorspiegelen. Suleyman en Van Geel hebben zogezegd op voorhand een complot gesmeed. Wel, dan moet je hen vervolgen voor moord en dat is hier niet gebeurd. En Van Geel zou tijdens de vechtpartij om hulp geroepen hebben in de richting van Suleyman? De vier foorkramers die dat gehoord hebben, stonden 60 meter verder aan de Quick. Zij kunnen dat nooit goed verstaan hebben. Mijn cliënt kon ook nooit voorspellen dat Suleyman zou ontploffen en steken. Van een para (Suleyman volgde ooit de opleiding tot paracommando, red.) zou je net mogen verwachten dat hij tussenkomt.”
Vincke haalde tijdens z'n pleidooi hard uit naar justitie. “Het is een schande hoe dit onderzoek gelopen is!”, riep hij uit. “Zowel voor de slachtoffers als voor de daders. Vijf jaar al weet Van Geel niet wat hem te wachten staat. Dat is loodzwaar. Op dit proces heeft men hem compleet ontmenselijkt. Hij is hier zelfs vergeleken met de maffia en Kim De Gelder. Assisen is geen theater. Mijn cliënt was die nacht gewoon een dronkenlap die ambetant deed. Niets meer. Hij zit hier al de ganse week en z'n batterij is af. De plaats hier achter mij is enkel bedoeld voor echte moordenaars. Dat is mijn cliënt niet.”
Brugse Metten
Procureur-generaal Serge Malefason begon z’n requisitoir met een beschrijving van de feiten, alsof het een roman was. “De Brugse Markt is overdag een lust voor het oog. ‘s Nachts is het meestal een verlaten plein, bewaakt door het Belfort. Het weekend van de feiten moest een mooi weekend zijn: het was Hemelvaart. Het is echter niet mooi geweest, maar werd abrupt verstoord. Binnen een klein kwartier stond alles in rep en roer. Er heerste paniek en sirenes. Een jongeman van 19 lag badend in z’n bloed. Hij werd afgevoerd naar het AZ, maar kort erna was hij dood. Mikey Peeters was niet meer en hij zal er nooit meer zijn. Brugge was in z'n hart geraakt. Het was van het laatste uur van de Brugse Metten in 1302 geleden dat er op de Markt nog bloed had gelegen.”
Malefason omschreef Suleyman Betelguiriev en Steven Van Geel als “een twee-eenheid”. “Ze gingen uit in Oostende en Brugge en waren altijd tuk op een verzetje. Na de feiten gingen ze hun verantwoordelijkheid uit de weg. Hun vlucht leidde naar Oostende. Ze keken op internet en zagen dat Mikey dood was. Ze beslisten hun sporen te verwijderen. Het mes was al weg en Van Geel vernietigde zijn simkaart. Daarna bekeken ze hoe ze hun Facebook-accounts moesten verwijderen. Suleyman vluchtte weg naar Tsjetsjenië, gesteund door z'n familie. Hij hangt er zelfs de grote Jan uit: verloofd, gehuwd en vader. Drie zaken die Mikey Peeters niet haalt. Van Geel kon zich na de feiten meteen aangeven, maar heeft dat niet gedaan. Hij heeft 15 à 17 uur gekocht voor Suleyman.”
Doodslag
Suleyman Betelguiriev is volgens de procureur-generaal schuldig aan doodslag. “Daar is volgens mij geen twijfel over.” Steven Van Geel ziet hij duidelijk als mededader. “Hij was al gans de avond uit op een incidentje. Een knokpartijtje. De avond van de feiten heeft hij het gevecht met Mikey zelf uitgelokt door met een mes te staan zwaaien. Het mes heeft hij zelf meegebracht naar de Markt en hij zorgde er ook voor dat het er bleef. Hij heeft Mikey naar de grond gebracht en hield hem in een houdgreep op de grond, zodat Suleyman vrij spel kreeg. Daarna heeft hij Mikey geïmmobiliseerd tot de laatste messteek. Had hij dat alles niet gedaan, leefde Mikey nog.”
“Van Geel wist bovendien maar al te goed dat hij nooit het onderspit zou moeten delven in het gevecht met Mikey. Hij wist dat hij steeds steun zou krijgen van z’n vriend Suleyman. Die was niet te beroerd om te knokken. Van Geel wist gedurende de worstelpartij dat Suleyman naast hem stond. Hij controleerde het gevecht en wist dat z'n vriend klaarstond om tussen te komen. Ze waren spitsbroers, brothers in arms, wapenbroeders. De een zou de ander niet laten vallen. Het lijkt me ook weinig waarschijnlijk dat er niet gesproken is. Beeld zonder klank, dat is onlogisch. Suleyman boog zich 7 seconden over de worstelpartij. Er moet toen iets gezegd zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brugge Duizend medewerkers van AZ Sint-Jan krijgen eerste coronavaccin
In het AZ Sint-Jan krijgen deze week 1.085 medewerkers voor de eerste keer het coronavaccin van Pfizer. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
Brugge Brugge zoekt vrijwilligers voor vaccinatiecentrum: “Verpleegsters en geneesheren op rust krijgen in ruil eerste vaccin”
De stad Brugge zoekt nog extra personeel om haar vaccinatiecentrum in het Boudewijnpark te bemannen. Vooral gepensioneerde verpleegsters en geneesheren zijn welkom. “Wie zich aanmeldt, wordt twee weken voor de start zelf gevaccineerd", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). -
-
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Shorttrack Alexandra Danneel blikt vooruit op het EK: “Stiekem hoop ik op top zestien”
In Gdansk (Polen) vindt van vrijdag tot en met zondag het EK Shorttrack plaats. Bij de vrouwen wordt het voor ons land onder meer uitkijken naar de prestatie van Alexandra Danneel. De 25-jarige Brugse hoopt zich telkens te kwalificeren voor het hoofdprogramma op zaterdag en zondag. -
Brugge Brandweer rukt uit voor schouwbrand
Op de hoek van de Julius Doogelaan en de Tuiniersstraat in Sint-Kruis is maandagavond even over 19 uur een kleine schouwbrand ontstaan.
32 reacties
Sandra Berghman
Roy Coocks
gustaaf carpels
chris Ceulemans
ivo simons