De deelfrigo van de wijk Sint-Pieters in Brugge: voedseloverschotjes kunnen er van eigenaar wisselen.
Volledig scherm
De deelfrigo van de wijk Sint-Pieters in Brugge: voedseloverschotjes kunnen er van eigenaar wisselen. © Benny Proot

Spaghettisaus over? Zet uw potje in de deelfrigo van Sint-Pieters en maak er iemand anders gelukkig mee

BruggeZo weinig mogelijk voedselverspilling: dat is het idee achter Sint-Pieters Deelt, het samenwerkingsverband dat samen met JCI Brugge een deelfrigo op de binnenkoer van cultuurcentrum De Dijk heeft geplaatst. Buurtbewoners kunnen er hun overschotjes in kwijt, anderen profiteren ervan. “Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, mag iedereen weer naar hartenlust delen”, zegt Patrick Anthone van Sint-Pieters Deelt.

 1. Protest tegen komst van 63 huizen in waterziek gebied neemt toe na beelden van overstromingen: “Dit kan je gewoon niet maken”
  Assebroek

  Protest tegen komst van 63 huizen in waterziek gebied neemt toe na beelden van overstro­min­gen: “Dit kan je gewoon niet maken”

  Tientallen buurtbewoners van het groene gebied tussen de Mispelaar een de Michel Van Hammestraat, vlak naast het natuurgebied Assebroekse Meersen, zijn nog maar eens in actie geschoten om het geplande bouwproject daar tegen te houden. De overstromingen in het zuiden en oosten van het land bewijzen volgens hen dat het project er niet mag komen. “Dit is een waterziek gebied, de gevolgen laten zich raden”, klinkt het.
 2. Dit leren zendertjes op ooievaars in 't Zwin de wetenschappers: “Ze vliegen niet verder dan Marokko, keren in de winter vaak terug naar hun vertrouwde plek en vuilnisbelten zijn populair”
  Knokke-Heist

  Dit leren zendertjes op ooievaars in 't Zwin de wetenschap­pers: “Ze vliegen niet verder dan Marokko, keren in de winter vaak terug naar hun vertrouwde plek en vuilnisbel­ten zijn populair”

  Het project waarbij twaalf jonge ooievaars in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist een zendertje kregen, levert opmerkelijke resultaten op. Tien van de jonge dieren zijn nog in leven, drie vonden de weg vanuit het zuiden feilloos terug naar Knokke. “En ooievaar Hadewijch bouwde er met een partner zelfs een nest”, klinkt het bij de verzorgers. Nieuw is dat bedrijven en particulieren nu ook kunnen sponsoren.