Links: Martine Pollefliet onderhoudt een moestuin voor de plaatselijke basisschool. Rechts: De bedrijfsgebouwen van Fluvius staan op de vroegere grond van de gascentrale. Fluvius verlaat de plek tegen ten laatste 2026.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Martine Pollefliet onderhoudt een moestuin voor de plaatselijke basisschool. Rechts: De bedrijfsgebouwen van Fluvius staan op de vroegere grond van de gascentrale. Fluvius verlaat de plek tegen ten laatste 2026. © Benny Proot

REPORTAGE. De Brugse wijk waar de gifstof cyanide in de grond zit: “Voor de lokale school kweek ik hier al 10 jaar groenten. Moeten we ons zorgen maken?”

Brugge“Een gratis bodemsanering door de stad? We zullen dat maar doen, zeker?” Brugge lijkt z’n eigen 3M-verhaal te hebben: niet met PFOS weliswaar, maar met giftige stof cyanide. Zo'n 1.000 gezinnen van de wijk Christus-Koning krijgen een brief in de bus, met de kans om hun bodem te laten onderzoeken op resten cyanide. Die zijn afkomstig van een oude gasfabriek die er al 70 jaar weg is. “We willen de mensen niet nodeloos ongerust maken, maar net geruststellen", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon. Op stap door Christus-Koning.