De bruine klauwier.
Volledig scherm
De bruine klauwier. © Natuurpunt/Martijn De Jong

Plots erg veel zeldzame vogelsoorten aan onze kust: “De klimaatopwarming kan een rol spelen”

In Heist is vorige vrijdag een bruine klauwier ontdekt, een soort die nog nooit eerder in België gezien is. En dat is lang niet de enige nieuwe soort. Alleen al de voorbije maand zijn vijf zeldzame soorten gespot in de omgeving van Zeebrugge en Heist. “Hevige winden hebben de vogels uit koers geslagen. Ze zijn verdwaald” zegt Natalie Sterckx van Natuurpunt.

2 reacties

 • Yves Muylle

  2 jaar geleden
  T'is hier misschien herbergzamer dan waar ze gewoon waren van te verblijven. Het klimaat is hier beter misschien?
 • Francinne Declerque

  2 jaar geleden
  Wat is er tegenwoordig niet de MOGELIJKE schuld van het klimaat. Dwaalvogels zijn het. En dat dit soort beestjes hier blijven zou top zijn, maar helaas zijn er ook minder leuke beestjes.
 1. ASSISEN. Tommy Jonckheere (32) schuldig aan opzettelijke slagen met de dood van Willy Deweert (55) tot gevolg: “Er is twijfel over de intentie tot doden”
  PREMIUM
  Oostende

  ASSISEN. Tommy Jonckheere (32) schuldig aan opzettelij­ke slagen met de dood van Willy Deweert (55) tot gevolg: “Er is twijfel over de intentie tot do­den”

  In het Brugse assisenhof is Tommy Jonckheere (32) schuldig verklaard aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood van Willy Deweert (55) tot gevolg. De jury volgde daarmee de stelling van de verdediging. Het Openbaar Ministerie en de burgerlijke partij hadden tevergeefs om een veroordeling voor doodslag gevraagd. Donderdagavond kent de beschuldigde z'n straf. Hij riskeert maximaal 10 jaar opsluiting.
 2. Half jaar de stekker uit hoogspanningslijn Ventilus: kan bemiddelaar oplossing vinden voor massaal protest?
  PREMIUM
  Zedelgem/Torhout/Oostkamp/Brugge

  Half jaar de stekker uit hoogspan­nings­lijn Ventilus: kan bemidde­laar oplossing vinden voor massaal protest?

  Het hoogspanningsproject Ventilus is voor een half jaar ‘on hold’ gezet. Tussen Zedelgem en Ardooie moet een nieuwe hoogspanningslijn komen, maar dat veroorzaakt heel veel protest van omwonenden én gemeentebesturen. Een onafhankelijk bemiddelaar moet de knoop eerst ontwarren. “Er zijn dringend antwoorden nodig, maar we staan volledig achter onze actiecomités”, zegt Zedelgems burgemeester Annick Vermeulen.
 1. Waarom Brugge fan is van ‘virtueel fietsen’ in het verkeer: “De scholieren blijken enorm snel bij te leren”
  Brugge

  Waarom Brugge fan is van ‘virtueel fietsen’ in het verkeer: “De scholieren blijken enorm snel bij te leren”

  De virtualrealitybril op, en hop: 250 Brugse zesdejaars leren veilig fietsen in het verkeer. Het gaat om een primeur in Vlaanderen, ontwikkeld door de Thomas More-hogeschool. Het is de ultieme voorbereiding op Het Grote Fietsexamen in het basisonderwijs. “Als ze met de VR-bril oefenen, gaat hun slaagpercentage enorm omhoog”, stelt Carl Boel van Thomas More. En in Brugge hebben ze nu duidelijk de smaak te pakken.